Година и половина главният прокурор прикрива къртица във ВСС

kamenova

Повече от година и половина главният прокурор Борис Велчев премълчава пред членовете на ВСС, че главният секретар на съвета – Славка Каменова е била засечена със специални разузнавателни средства да дава съвети и да помага на отстранения кмет на Гълъбово Николай Тонев.

Още през пролетта на 2009 г. ДАНС засекли разговор между Славка Каменова и Николай Тонев. В разговора, кметът бил предупреден, че тече разследване срещу него. От своя страна той потърсил връзка за наблюдаващия делото прокурор. За целта Славка Каменова потърсила съдействие от бившия правосъден министър, а сега конституционен съдия Георги Петканов.

Информацията е докладвана на главния прокурор още през пролетта на 2009 г. Единственият резултат е, че делото срещу Тонев е преместено от Стара Загора в Пловдив.

Преди година, Николай Тонев беше отстранен от длъжност с решение на Старозагорския окръжен съд. Той е обвиняем за това, че „в периода 25.11.2008 г. – 25.05.2009 г. при условие на продължаващо престъпление, в качеството си на длъжностно лице кметът на Гълъбово не е изпълнил служебните си задължения.“ Делото срещу Тонев е все още висящо.

nikolay-tonevТоплите отношения между Каменова и Тонев не са от вчера. Бивши членове на ВСС коментират, че тя е изиграла ключова роля за създаването на районен съд в Гълъбово преди четири години. Предложението е безумно, тъй като  на по-малко от половин час от града имало други, вече работещи съдилища. Идеята за създаването на съд в града обаче е със съвсем друга цел. Съдът в Гълъбово позволява  на кмета Тонев да затвори рекетьорската схема, която прилага от години – именно през тази институция се обжалват всички наказателни постановления на контролните органи в региона.

galabovoВ района на Гълъбово има четири големи предприятия – Брикел на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, ТЕЦ Марица Изток 3 на италианската фирма Енел и площадката за нова мощност към Марица Изток 1, която се изгражда от американската AES. Въпреки,  че именно предприятието на Ковачки е най-големият замърсител, докато беше кмет на града, Тонев притискаше силно чуждите компании, които единствени инвестираха в екологични инсталации. Един от лостовете за натиск е именно през контролните институции, чиито актове могат да бъдат отменени или потвърдени от създадения по заръката на Славка Каменова и Николай Тонев районен съд в Гълъбово.

Въпреки, че опитите за извънпроцесуална помощ от страна на Каменова към Тонев са известни на ръководството на прокуратурата от близо година и половина, тя продължава да заема поста си.

По закон, сочената за „сив кардинал“ бивша съдийка от Смолян (където е била колежка с Георги Петканов) ръководи цялата администрация на висшия кадрови орган на Темида. През ръцете и минават повечето европейски преокти. Главният секретар на ВСС е практическият началник на всички съдебни администратори – деловодители, секретари и т.н.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet