Милиардите на Асад – депозирани при руския партньор на КТБ

Екип на Биволъ

vtb

English version: Assad’s Money Hidden In Russian VTB Bank, leaked email reveals

Санкциите наложени на Сирия от САЩ и Русия вредят на руския бизнес, каза руският Министър на външните работи Сергей Лавров на 10 септември, след среща с Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в руския пристанищен град Владивосток. Той посочи, че руските банки са особено засегнати.

Дали руските банки оперират със сирийски пари в такива количества, че санкциите да могат да им навредят? Имейл, адресиран до г-н Сергей Аваков, управляващ директор на финансовите институции в руската банка VTB дава някакъв, макар и непълен, отговор. Следното съобщение, изпратено от официална сирийска пощенска кутия, предоставено на Биволъ от хакерска група, изненадващо потвърждава притесненията на Лавров:

=======

ATTN: Mr. Sergey Avakov Managing Director Financial Institutions JSC VTB Bank 
 
Dear Mr. Avakov,

In reply to your message dated 26.10.2011 please be informed that following your good bank’s proposals, which we have received previously, we have raised the total amount of deposits up to more than EUR 2 bln. Please note that the matter of extending the terms of the Central Bank of Syria existing deposits at the moment remains under consideration. We shall inform you accordingly when any decision in this regard is taken.

Meanwhile, we kindly ask you to open an account in Russian rubles in the name of our bank or provide us with your instructions on the actions that we should take in order to open such an account.

We remain in anticipation of your reply and look forward to expanding our fruitful cooperation.

На вниманието на: г-н Сергей Аваков, Управляващ директор Финансови институции към банка VTB АД
·

Уважаеми г-н Аваков,
·
В отговор на вашето съобщение от 26/10/2011 ви уведомяваме, че след като разгледахме добрите предложения на вашата банка, които получихме по-рано, ние увеличихме общата сума на депозитите до повече от 2 млрд. евро. Моля, имайте предвид, че въпросът за удължаване на сроковете за съществуващите депозити на Централната банка на Сирия в момента все още се обсъжда. Ще ви информираме, когато стигнем до някакво решение по него.

В същото време молим да отворите сметка в руски рубли на името на нашата банка или да ни предоставите инструкции за действията, които трябва да предприемем, за да отворим такава сметка.
·

Очакваме вашия отговор с нетърпение и надежда за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество.

=======

Източникът не разкрива името на автора и точната дата на съобщението, затова информацията не може да бъде напълно проверена. Няма такова съобщение и в 2.5 млн. сирийски имейли публикувани от Wikileaks през юли. Нашият източник твърди, че този имейл е придобит чрез пробив в сигурността на един от сирийските интернет сървъри.

Биволъ се свърза по телефона със Сергей Аваков, който отказа да отговаря на въпроси и насочи към пресслужбата на VTB. Писмените въпроси изпратени на пресслужбата останаха без отговор.

Съдържанието на съобщението обаче се потвърждава от по-късни медийни публикации.

“Специалните отношения” между Сирия и Русия са разследвани и от Financial Times.

“Докато западните банки са отрязали всякакви връзки със Сирия заради санкциите, има информация, че руските финансови институции като VTB, Внешекономбанк и Газпромбанк продължават да работят нормално”, пише FT на 9-ти юли.

FT цитира Мохамед ал-Жлейлати, по това време министър на финансите на Сирия, който казва: „Русия ни е подала ръка, особено във финансовата сфера”.
 

 
”Според сирийски правителствени документи и кореспонденция, проследени от The Wall Street Journal, режимът в Сирия планира да използва руски банки като част от спешните усилия да заобиколи американските и европейските санкции върху нефта и финансовите транзакции”, пише през август The Wall Street Journal.

Статията се позовава на масив с документи, които приличат на автентична кореспонденция между сирийските правителствени служители и определени чуждестранни компании. Документите на WSJ обхващат периода от март до началото на юли 2012 г., шест месеца след имейла до г-н Аваков.

Един месец след датата посочена в имейла (26.10.2011), три руски кораба, предвождани от тежкотоварния ракетоносач крайцер Адмирал Кузнецов се отправят към сирийското пристанище Тартус.
 По времето, когато е писан имейла, страните от ЕС започват да прилагат санкции срещу Commercial Bank of Syria (Търговска банка на Сирия – 14 октомври, 2011 г.). На 27 февруари 2012, страните от ЕС замразяват активите на Syrian Central Bank (Сирийската централна банка).

VTB ще купува стратегическа телекомуникационна инфраструктура в България

Руската банка VTB (бившата Vneshtorgbank – Внешторгбанк), за която има данни, че държи сирийски пари, има подразделение за инвестиционно банкиране VTB Capital (ВТБ Капитал) с офиси в много европейски страни. През май 2012 г., VTB Capital откри клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията.

На 30 юли руският вестник “Комерсант” съобщи, че българският кредитор Корпоративна търговска банка, КТБ, и руският й партньор VTB Bank са се договорили да поемат задлъжнялата Българска телекомуникационна компания БТК, която оперира под търговската марка Vivacom.
 Очаква се сделката да приключи през септември. VTB Capital, дъщерно дружество на банка VTB, тогава отказа коментар, както съобщи българският информационният сайт Novinite.com. Информацията обаче бе потвърдена официално от самата КТБ

Базираната в Хонг Конг компания на телекомуникационния и медиен магнат Ричард Ли PineBridge Investments в момента притежава 94% от акциите в Vivacom, а останалата част се предлага на българската фондова борса. Ако всички варианти се изчерпат, големите кредитори ще могат да излязат от кредитните си позиции след като инвеститорите платят общо 617 милиона евро.

Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев. В края на октомври 2011 г. VTB Capital придоби срещу 100 млн евро  79,83% от акциите на Булгартабак. Според коментари и публикации в медиите, зад тази приватизационна сделка всъщност стои КТБ.  От имейла изпратен от сирийската банка до Аваков става ясно, че по това време депозитът от 2 млрд евро вече е бил факт.

Потърсен по телефона с въпрос относно произхода на парите за сделката с Vivacom, Велчев отказа всякакви коментари и препрати към пресофиса на VTB.

Vivacom наследи инфраструктурата на бившия български държавен телеком БТК и през неговата оптична мрежа преминава най-големият телефонен и интернет трафик.

Заобикаляне на санкциите на ЕС?

Като част от ограничителните мерки наложени на Сирия от страните от ЕС, които са в сила от 24-ти април 2012 г., “активите на Сирийската централна банка в рамките на ЕС са замразени и е забранено да се предоставят финансови средства или икономически ресурси.” Има забрана за сирийските финансови институции да отварят нови клонове или дъщерни дружества в ЕС, да създават нови съвместни предприятия или нови съответни банкови взаимоотношения с банки от ЕС. Държавите-членки трябва да се въздържат в краткосрочен и средносрочен план от финансова подкрепа за търговия със Сирия, в това число експортни кредити, гаранции, и застраховки. Няма вече дългосрочна подкрепа”.

Въпреки това няма ограничения за руските банки, притежаващи сирийски пари, да инвестират в Европа, дори и при закупуване на телеком инфраструктура, от решаващо значение за националната сигурност на една държава-членка, както показва и сделката Vivacom.

Биволъ изпрати запитвания до ДАНС, до Комисията за регулиране на съобщенията и до Европейския комисар по телекомуникациите Нели Круз, за да установи дали произходът на средствата за купуването на българския телеком е бил проверяван за евентуално нарушаване на ембарговите регулации.

КТБ – “гнила ябълка”

Оглавяваната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка, КТБ, партньор на VTB за България, държи почти половината от депозитите на големите държавни компании и е широко известна като „любимка” на правителството.

В секретна дипломатическа грама, изпратена до Вашингтон през декември 2006 г. от бившия американски посланик в София Джон Байърли, която изтече в Уикилийкс, КТБ, заедно със седем други български банки, е описана като „гнила ябълка”, чиито практики „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми”.

„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.”, пише посланик Байърли. (пълен текст на доклада на български и на английски)

Интересът на Цветан Василев към телекомуникационния сектор не е нов. Той придоби мрежата за бъдеща цифровизация на ефира (НУРТС). Цветан Василев е известен още и като финансист на сенчестата българска медийна империя на майка и син, Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които притежават голям брой проправителствени вестници и телевизионни канали.

През юни т.г., в разгара на сирийския конфликт, “правителствената” TV7 излъчи репортажи от Дамаск, които според журналиста Иво Инджев, дългогодишен кореспондент в Близкия изток, директно обслужват пропагандата на сирийския режим на Башар ал Асад.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d