Документално:

Семейството на Пеевски има кредити от КТБ

Постановление на прокуратурата опровергава лъжите за несъпричастност на Пеевски към източването на банката

Прокурорът по делото КТБ Иван Гешев и депутатът от ДПС Йордан Цонев неколкократно подчертават в публични изявления , че Делян Пеевски не бил свързан с кредити от КТБ и не бил извършил нищо нередно. Затова и името му липсвало в обвинителния акт.

Тези изявления са меко казано манипулативни, според разследвания и публикации на Биволъ, направени далеч преди фалита на КТБ. Още през 2012 г. след запитване по ЗДОИ Биволъ получи прокурорско постановление, в което черно на бяло пише, че майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, е закупила пресгрупата “Монитор” с кредит от КТБ.

 

 

От проверката на Прокуратурата, получена по реда на ЗДОИ става ясно, че кредитът от КТБ е взет през юли 2007, а през ноември 2007 е изплатен след продажба на акциите на „Монитор“ ООД и „Пресмаркет“ ООД  в капитала на „Обединени български вестници“ АД.

…средства осигурени с кредит от Корпоративна търговска банка АД. Кредита от Корпоративна търговска банка АД е бил погасен през м. ноември, след като „Нова българска медийна група холдинг“ АД продава притежаваните от дъщерните й дружества „Монитор“ ООД и „Пресмаркет“ ООД акции в капитала на „Обединени български вестници“ АД.

Именно в този период обаче Цветан Василев и Ирена Кръстева са заедно в борда на „Обединени български вестници“ АД, създадена за приватизацията на ИПК “Родина”.

Ето защо са налице безспорни данни за кредитиране от банката на свързани лица в нарушение на закона, които данни обаче не са изследвани от прокуратурата. Подобен избирателен подход говори единствено за непълна и необективна работа. 

Биволъ проследи всички налични връзки в Търговския регистър и установи точния механизъм, по който милионите за пазаруване на медии са напуснали банката.

Изводът от разследването е, че кредитът от КТБ е погасен с други пари на КТБ, които са минали през същата схема за източване през кухи фирми чрез свързани лица, за която по наказателното постановление обвиняем е банкерът Цветан Василев. 

За да се върне формално първоначалният кредит към КТБ Ирена Кръстева и Цветан Василев създават нова фирма, която изкупува акциите на „Нова българска медийна група холдинг“ придобити с кредит от КТБ.

В тази нова фирма шест милиона лева идват от фирмата на банкера Цветан Василев ТЦ-ИМЕ и още 6 милиона от фирма на Ирена Кръстева.

Произходът на парите на ТЦ-ИМЕ е ясен. Те идват от огромните заеми получени от КТБ, за които сега обвиняем е Василев, но не и Пеевски или майка му.

Неясен и неизследван от прокуратурата остава произходът на 6 милиона лв., които Ирена Кръстева чудодейно как изважда, за да плати първоначалния кредит от КТБ. Дали тези пари идват от друг, таен заем, получен пак от КТБ, но за който няма публични данни? Според банкера Цветан Василев става дума именно за такава схема.

Самият Василев отричаше категорично да е финансирал Пеевски преди да настъпи разрива между него и бившия му бизнес партньор. В интервю за Сашо Диков преди няколко месеца (виж тук и тук), Василев конкретно и еднозначно призна, че е отпускал пари от банката за бизнес проектите на Пеевски.

При наличието на неопровержими документи и свидетелства прокуратурата обаче изцяло игнорира ролята на Ирена Кръстева и сина й като съучастници в източването на банката чрез заеми за различни бизнес проекти. Публична тайна беше пълното единодействие с Делян Пеевски и пълната финансова подкрепа от страна на КТБ в придобиването на медийната му империя и налагане на контрол върху разпространението и пазара на печатни издания в България.

Цветан Василев и Делян Пеевски в златните години на общата си дейност

Дори една обективна проверка на финансовите потоци по изкупуването на дялове и собственост в редица български медии неизбежно ще доведе до сметки в КТБ. За това има и достатъчно свидетели, които при разпит няма как да опровергаят, че са договаряли продажбата на медийните си дялове директно с Делян Пеевски, а плащанията по тези договори, са им превеждани след това от КТБ. Някои от приемните сметки даже са разкривани директно пак в КТБ, така че сумите само са си сменяли номерата на сметките, но не и банката.

Подобни проверки, разпити и интерес на прокуратурата въобще не са отчетени в разработката срещу Корпоративна търговска банка. Съвсем очевидно е, че избирателността и субективността на прокурорското разследване директно дискредитират въобще неговата обективност и обстоятелствена част. Позицията на политическия и партиен съратник на Пеевски от ДПС Йордан Цонев пък още по-малко има някаква стойност, поради тесните връзки и политически обвързаности между двамата.

Още през 2011 г. Биволъ публикува като партньор на Wikileaks секретен доклад на посланик Нанси Макълдауни до Държавния департамент за българските медии до Държавния департамент.[09SOFIA304] [превод на български]. В него директно се дефинира диагнозата макар и на  дипломатичен език: продажност, корупция и политически слугинаж, заплащани с пари от сивия сектор. В своя анализ от преди 6 г. Макълдауни кристално точно описва реалната ситуация около процеса на стратегическо завладяване на медийна собственост и влияние от “Нова медийна група” на Пеевски и майка му:

..

2.  (C) Тъй като има свръх-изобилие и на традиционни и на нови издания, много от тях не могат да оцелеят само от приходи от реклама и зависят от дарители. Новите собственици на местните, частни медии, които за разлика от предшествениците си нямат журналистически опит, използват медиите за да влияят на общественото мнение и да подпомагат бизнес интересите си чрез избирателното публикуване на информация и целенасочени атаки. Между главните играчи е наскоро формираният конгломерат Нова Медийна Група, за която се носят слухове, че притежава три национални всекидневника, един регионален вестник и един телевизионен канал, както и, че планира да купи още една телевизия. Групата стартира спринтово през лятото на 2007 г., когато придоби три вестника, един от които – всекидневникът Телеграф, с 100 000 броя в събота и около 60-70 000 през работните дни, вече е с най-големия тираж. Говори се също, че групата принадлежи на обръча от фирми, близки до настоящия младши коалиционен партньор – политическата партия Движение за права и свободи, ДПС. Жената, която се води шеф на групата, Ирена Кръстева, е бивше официално правителствено лице, без правдоподобни източници на средства, които да й позволят подобна инвестиция.

3.  (C) Местните медии редовно практикуват автоцензура и дори имат черни списъци на политици и противникови бизнесмени, за които никога не се пише и които никога не се канят за интервюта. Нова Медийна Група наскоро публикува една и съща статия във всичките си вестници, което беше очевидна и целенасочена атака срещу нейните врагове от бизнеса и политиката. Групата е използвала подобни похвати поне два пъти преди това – по време на газовата криза през януари и на кризата с боклука в София през април. Националните всекидневници Сега и Стандарт са критикувани заради това, че, макар и по-деликатно, изразяват интересите на собствениците си – бизнес магнати. Подобни тенденции се наблюдават и в телевизиите, само че цената за хора с бизнес и политически интереси там е много по-висока…

Цветан Василев с Ирена Кръстева, когато изкупуваше масово медии с парите на КТБ

Анализите и изводите на американските служби за ролята на Пеевските медии намират своето перфектно потвърждение днес. Измеренията на тази обществена язва се експонират вече особено драстично и недопустимо. Разликата е само, че през годините империята се разшири още повече с пари от КТБ, а вестници като “Стандарт” вече са в контролираната пропагандна зона на Пеевски.

Прокурорското “затваряне на очи” по отношение на участието, съучастието, бизнес интересите и финансовите облаги на Делян Пеевски от парите и активите на КТБ е сигурен знак за нейната зависимост. Подобно отрицание на самата същност на прокурорската работа дискредитира действията на тази институция и поставя сигурен индикатор за бъдеща ревизия на нейните постановления.

Пълният текст на прокурорското постановление може да бъде видян тук, в наша публикация от 2014 г. За нагледност Биволъ изготви и видеоразследване по случая, подкрепено с голямо количество документи, които могат да бъдат изтеглени тук.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d