Премиерът Борисов в присъствието на американския посланик заяви, че свободата на словото и демокрацията процъфтяват в България.

Съгласни сме, с едно уточнение. Цъфтежът се следи отблизо и строго се контролира.

Веднага даваме и пример. Преди година и половина публикувахме дипломатически доклад на посланик Байърли за проблемите на българската банкова система.

Нито печатна или електронна медия в България не посмя да цитира имената на проблемните според американците банки, които преди няколко години са били под наблюдение за връзки с организираната престъпност, пране на пари и раздаване на необезпечени заеми.

Либералният иначе в. Дневник публикува за няколко часа в сайта си кратко резюме на грамата със заключени коментари, позовавайки се на следния текст от Закона за кредитните институции – чл. 152 ал. 2 и 3:

(2) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
(3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

В българската Конституция обаче правото на информация не е ограничено специфично за кредитните институции:

Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

Добре известно е, че когато някой прикрива информация от обществен интерес, общественият интерес започва да я търси и обикновено я намира. Тогава, преди година и половина я намерихме на втора страница в печатното издание на френския вестник Монд. Всички банки под наблюдение са цитирани с имената им.

monde_pommes_pourries

Добре известно е от тошово време, че във Франция и други „капстрани“, подчиненият на едрия капитал печат хаотично и неконтролирано загнива.

А в България свободата на словото процъфтява. Под строг контрол. Армия от градинари бди дали цъфти правилно. Дали не цъфти прекалено рано, прекалено буйно, или твърде ухайно.

Сред тези стожери на правилния цъфтеж е и БНБ. Година и половина след нашата публикация тя реши да заплаши с глоба нашето издание, вместо да разследва престъпленията, описани от посланик Байърли по информация на бившия шеф на Агенцията за финансово разузнаване, който сега е на топла служба в ОЛАФ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.