В записите Яневагейт има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5,8 khz. Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи.

Това повдига съмнения, че записите са СРС. Такива маркери бяха открити oт Биволъ в записите „Мишо Бирата“. За тях които беше доказано, че са изтекли официални специални разузнавателни средства.

В записите Мишо Бирата маркерите бяха с периодичност 2,56 секунди в диапазона 3,25 khz. В записите „Яневагейт“ периодичността е 5,12 сек., кратна на 2,56. Честотата обаче е друга – 5,8 khz, като се откриват и по-слаби хармоници в диапазона 2,7 khz.

beep

Маркерите (бипове) се чуват и визуализират в спектрограмата много отчетливо в края на първия запис от сезон 1, където има дълги паузи и в края Янева казва: „Аз мисля, че имам функционален имунитет“

 

Анализът на записите показва, че те са били транскодирани от компресирания формат MP3 в AAC, след което са декодирани в WAV файлове без компресия. Прилагани са и филтри, като твърде възможно е това да е опит да се отстранят маркерите.

В по-ранна статия за записите Биволъ писа, че в тях не се чуват „биповете“ характерни за записи от СРС. За сравнение, маркерите в записите „Мишо Бирата“ се чуваха с просто ухо. Периодичните бип-ове в записите „Яневагейт“ станаха явни след многостепенно шумово филтриране и подсилване на честотите.

Маркерите със своята строга периодичност гарантират автентичност на записа и липса на редакция. В записите се откриват и стабилни тонове в ниската част на спектъра, които също не показват следи от редакция.

До момента официалната позиция, огласена от Сотир Цацаров е, че записите не са СРС и са незаконни. Новото разкритие обаче налага да се извърши пълна и независима експертиза, за да се изследват маркерите и да се сравнят с официалните такива, както и да се направи пълна и независима проверка за прилагане на СРС спрямо участниците в разговорите.

Биволъ предостави файловете и информацията за маркерите на Етичната комисия във ВСС, която се обърна към редакцията с официално писмо на 1 декември т.г.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English