В записите “Яневагейт” има следи от официални СРС

Експертиза разкрива неуспешно заличени маркери на СРС в записите
by Екип на Биволъ

В записите Яневагейт има повтарящи се звукови маркери в диапазона 5,8 khz. Файловете са обработвани и е правен опит маркерите да бъдат изличени, но са останали следи.

Това повдига съмнения, че записите са СРС. Такива маркери бяха открити oт Биволъ в записите “Мишо Бирата”. За тях които беше доказано, че са изтекли официални специални разузнавателни средства.

В записите Мишо Бирата маркерите бяха с периодичност 2,56 секунди в диапазона 3,25 khz. В записите “Яневагейт” периодичността е 5,12 сек., кратна на 2,56. Честотата обаче е друга – 5,8 khz, като се откриват и по-слаби хармоници в диапазона 2,7 khz.

beep

Маркерите (бипове) се чуват и визуализират в спектрограмата много отчетливо в края на първия запис от сезон 1, където има дълги паузи и в края Янева казва: “Аз мисля, че имам функционален имунитет”

 

Анализът на записите показва, че те са били транскодирани от компресирания формат MP3 в AAC, след което са декодирани в WAV файлове без компресия. Прилагани са и филтри, като твърде възможно е това да е опит да се отстранят маркерите.

В по-ранна статия за записите Биволъ писа, че в тях не се чуват “биповете” характерни за записи от СРС. За сравнение, маркерите в записите “Мишо Бирата” се чуваха с просто ухо. Периодичните бип-ове в записите “Яневагейт” станаха явни след многостепенно шумово филтриране и подсилване на честотите.

Маркерите със своята строга периодичност гарантират автентичност на записа и липса на редакция. В записите се откриват и стабилни тонове в ниската част на спектъра, които също не показват следи от редакция.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

До момента официалната позиция, огласена от Сотир Цацаров е, че записите не са СРС и са незаконни. Новото разкритие обаче налага да се извърши пълна и независима експертиза, за да се изследват маркерите и да се сравнят с официалните такива, както и да се направи пълна и независима проверка за прилагане на СРС спрямо участниците в разговорите.

Биволъ предостави файловете и информацията за маркерите на Етичната комисия във ВСС, която се обърна към редакцията с официално писмо на 1 декември т.г.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also