Дамата, която „ходи в Шервиньо“ и е била „протокол“ на Бойко Борисов е била назначена в Министерски съвет и е станала държавен служител по време на неговия първи премиерски мандат – това става ясно от запитване по ЗДОИ на Биволъ.

За въпросното лице стана известно от поредицата записи Яневагейт. В разговор между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж става дума за жените, към които Борисов проявявал по-специално отношение отколкото „като за едното ч…“. Пиарката на Борисов не е спомената поименно от Янева, но се твърди, че тя била съпруга на близък на Борисов от кръга Котараците. Биволъ изясни, че става дума за Десислава Кръстева, съпруга на Ивайло Кръстев, който е собственик на дискотеката „Син Сити“. В запитването по ЗДОИ до Администрацията на Министерски съвет поискахме нейните декларации за конфликт на интереси и информация за нейното кариерно развитие.

Десислава Кръстева е назначена с договор на позицията Главен специалист в Дирекция „Правителствен протокол“ в администрацията на Министерския съвет през ноември 2009 г., няколко месеца след като Борисов печели изборите и сформира правителство. Тя не е декларирала ситуации свързани с конфликт на интереси.

Отговорът на Министерски съвет е доста оскъден в частта за кариерното развитие на Кръстева, но все пак става ясно, че тя е станала държавен служител на 17.03.2011 г., като на това основание нейният граждански договор е бил прекратен. Тя обаче е продължила да работи в Администрацията на Министерски съвет до 08.07.2013, когато напуска държавната работа по взаимно съгласие. Това се случва вече при кабинета „Орешарски“.

Биволъ поиска по ЗДОИ допълнителна информация за случая. Интересуваме се дали е проведен задължителен конкурс за позицията, заемана от Кръстева като държавен служител, какви дипломи е представила тя и на базата какви професионални качества е подбрана за тази работа.

Транскрипция от разговора между Янева, Ченалова и неизвестен мъж.

В. Я.: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Неизвестен Мъж: Сигурно.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я. Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

Мъж: (въздиша).

В.Я. Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

Мъж: Да. (въздиша).

В.Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Р.Ч: Ужасно.

В.Я.: Все пак.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English