От вчера в свободната енциклопедия Wikipedia има страница за съдебно-политическия скандал „Яневагейт“, създадена от редактора Атанас Бюлбюлев. Биволъ, който публикува записите „Яневагейт“ от ноември миналата година не е инициатор на тази страница и не е обсъждал с нейния автор съдържанието.

Веднага обаче се е появило предложение на друг редактор с псеводним Rumensz, че страницата трябва да бъде изтрита, защото била „текст за внушение и манипулиране на общественото мнение от актуалните „А.Г.“

В разгърналата се дискусия Атанас Бюлбюлев предполага, че съкращението „А.Г.“ най-вероятно означава „Агнешките главички“. Става дума за „опорна точка“ лансирана от премиера в оставка Бойко Борисов, който обвини кръга на „Агнешките главички“ за изборния си провал.

Rumensz навежда и друг аргумент за изтриване на статията: „липса на позиция на прокуратура и решение на съд“. Парадоксът е, че липсата на позиция на прокуратурата всъщност е част от скандала.

Дали „Яневагейт“ ще има право на публичност в Wikipedia ще бъде решено чрез гласуване на редакторите, което ще продължи до 5 декември.

 

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

263 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 4883 €.
709 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3390 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>