От вчера в свободната енциклопедия Wikipedia има страница за съдебно-политическия скандал „Яневагейт“, създадена от редактора Атанас Бюлбюлев. Биволъ, който публикува записите „Яневагейт“ от ноември миналата година не е инициатор на тази страница и не е обсъждал с нейния автор съдържанието.

Веднага обаче се е появило предложение на друг редактор с псеводним Rumensz, че страницата трябва да бъде изтрита, защото била „текст за внушение и манипулиране на общественото мнение от актуалните „А.Г.“

В разгърналата се дискусия Атанас Бюлбюлев предполага, че съкращението „А.Г.“ най-вероятно означава „Агнешките главички“. Става дума за „опорна точка“ лансирана от премиера в оставка Бойко Борисов, който обвини кръга на „Агнешките главички“ за изборния си провал.

Rumensz навежда и друг аргумент за изтриване на статията: „липса на позиция на прокуратура и решение на съд“. Парадоксът е, че липсата на позиция на прокуратурата всъщност е част от скандала.

Дали „Яневагейт“ ще има право на публичност в Wikipedia ще бъде решено чрез гласуване на редакторите, което ще продължи до 5 декември.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.