kolevПоредното ченге пълзи към върха на държавата. Ще кажете – то не остана. И наистина: президент е агент „Гоце“, а премиер е пожарникарят, който мечтаел да стане офицер на ДС. Вътрешният министър през 1987 г. е бил милиционер. Една сал Цецка Цачева май не е милицай.

За петото място в държавата, това на шефа на ВАС се гласи Георги Колев, възпитаник на школата в Симеоново. Ако изборът му мине, той ще стане най-висшето ченге в тога. Тук не броим ченгетата сред конституционните съдии.

Колев е завършил през 1991 г., което значи, че е постъпил в Симеоново, за да стане лошо ченге, комунистическо, кадрови офицер и опора на несправедлив и мракобесен режим. Отишъл е да учи там по собствен избор и желание. Готвил се е да работи в следствената служба, която повече от 30 години е един от най-зловещите инструменти за репресии на ДС. След като завършва става следовател, после прокурор, после съдия. Сега ни убеждават, че е добро ченге. Даже, че е най-добрият сред съдиите и трябва да ги ръководи. Толкова е добър, че няма конкуренция и е сам юнак на коня в „надпреварата“ за поста.

Възможно е да е така. Всеки може да се покае, да си смени убежденията, да започне да служи самоотвержено на справедливостта. Но при едно условие: да е независим и прозрачен за обществото. Именно тук с Колев имаме проблем. Проблемът е, че магистратът явно е пренебрегнал законодателните инструменти, които информират гражданите за имуществото и евентуални зависимости на хората, заемащи висши постове в държавата. Това информиране става с годишни декларации пред Сметната палата.

Тук не говорим за казуса с 60 декара земи, вписани в декларацията на Колев за 2010 г. като 64 кв.м. Възможно е това да е грешка. Но Георги Колев не е декларирал повече от половин милион лева доходи на съпругата си, която е софийски нотариус.

Магистрат като Колев не може да не знае, че по закон не подлежи на никаква санкция за невярна декларация. И вероятно поради това е пренебрегнал досадната формалност. Няма проблем с данъците върху тези доходи, които са платени. Проблем има с пренебрежителното отношение към публичноста и към правото на данъкоплатците да знаят кой си и не зависиш ли от някого.

Преди няколко месеца европейските депутати засякоха несъответствия в декларациите на Румяна Желева. Там дори не ставаше въпрос за някакви недекларирани пари, а за участия във фирми, които Желева най-вероятно е забравила да прекрати от чиста мърлящина. Първо една фирма, после още една. Като за капак от втората щръкнаха ушичките на ченгета от Държавна Сигурност. Подозренията за зависимости от бизнес и други фактори кипнаха и резултатът е известен. Отделно от това Желева беше срамно некомпетентна кандидатура.

Няма да повдигаме въпроса доколко един наказателен съдия е компетентен да ръководи административен съд. Въпросът е дали в случая с декларациите на Георги Колев имаме просто мърлящина или по-скоро отношение на ченге, което няма скрупули относно собствената си независимост и прозрачност, защото само си е избрало да е зависимо и потайно. По устав.

А след като по устав няма наказание, какво там значи някаква си декларация…

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>