Булгартабак има нов офшорен собственик от януари

Регулаторите не знаят. И не им пука.
Екип на Биволъ

Като страничен продукт от мащабното разследване “Мафията Булгартабак” (виж Част 1 и Част 2) Биволъ установи, че от януари 2015 г. един от офшорните собственици на австрийската фирма BT INVEST GmbH е сменен.

Лихтенщайнската офшорка LIVERO ESTABLISHMENT е продала своя дял от 50% от BT INVEST на друга лихтенщайска фирма STIGA ANSTALT. Това показва в момента австрийския търговски регистър.

От 10 януари 2015 г. акционери във фирмата, която държи 80% от акциите на тютюневия холдинг са офшорките STIGA ANSTALT и WOODFORD ESTABLISHMENT.

Този факт остава неизвестен на обществеността и институциите повече от половин година. От Комисията за защита на конкуренцията отговориха на запитване на Биволъ, че нямат информация за промяна в собствеността на второто най-голямо публично дружество в България. За последен път КЗК се е произнасяла за собствеността на Булгартабак през юни 2014 г. уточниха от пресцентъра на Комисията.

От Комисията за финансов надзор изобщо не отговориха на въпросите на Биволъ, което показва пълна липса на интерес #КОЙ притежава Булгартабак, въпреки задължението по закон промяната в собствеността да бъде декларирана.

Фактът, че голямата публична компания Булгартабак е укрила от държавата и миноритарните акционери промяната в собствеността си е показателен за това колко безнаказан се чувства реалният собственик. И също така колко нагъл е той.

STIGA ANSTALT се представлява от същата адвокатска кантора на Андреас Шурти, която има ключова роля в задкулисната приватизация на Булгартабак.

За връзките на Шурти с основните играчи в сделката за Булгартабак с “черни пари” зад гърба на държавата и за това кои са те, четете в предстоящата трета част на разследването “Мафията Булгартабак” – документален разрез на модела #КОЙ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also