Президентът на Азербайджан Илхам Алиев* показва признаци на неистов деспотизъм. Журналисти, блогъри, адвокати, активисти за правата на човека и всички други, които говорят открито в защита на индивидуалните свободи са пометени от произволна вълна от арести и задържания. Изглежда че г-н Алиев, накърнен от спада на печалбите от петрол, които бяха патерици на режима му в продължение на години, удря по всеки, който дръзне да му се противопостави.

Един от любимите инструменти на г-н Алиев за заглушаване на неудобни хора е задържането в предварителен арест. Азербайджанският закон гласи, че предварителният арест може да бъден използван само в ограничени случаи и Наказателно-процесуалният кодекс на Азербайджан даде тази власт в ръцете на съдилищата, а не на прокурорите, преди повече от десет години. На практика обаче съдилищата са се превърнали в слуги на прокуратурата. Европейският съд за правата на човека отбелязва в дело от миналата година, че азербайджанските съдилища често одобряват автоматично исканията на прокуратурата за задържане.

Лейла Юнус, виден активист за правата на човека, е в предварителния арест от 30-ти юли по произволни и изфабрикувани обвинения в държавна измяна и укриване на данъци. Тя страда от заболяване на черния дроб и диабет. На 18 февруари апелативен съд отхвърля жалбата й и присъжда още пет месеца задържане в предварителен арест, като в края му тя ще е престояла зад решетките без съдебен процес почти цяла година. Нейният съпруг, Ариф Юнус, историк, който страда от сърдечно-съдови заболявания, е бил задържан на 5-ти август 5. Жалбата му е отхвърлена на 23 февруари и на него също му е издадена присъда за още пет месеца в предварителния арест.

Междувременно кампанията срещу критично настроени журналисти продължава. Разследващата журналистка Хадиджа Исмаилова, която описва ситуацията си в писмо от затвора, публикувано наскоро от Вашингтон пост, остава зад решетките в предварителния арест. Делото й се проведе на 23-ти февруари при закрити врати, три дни след появата на писмото й, и тя беше призната за виновна по обвинения в клевета и глобена. Обвиненията в клевета произтичат от обвинения направени през 2014 г. от човек, който твърди, че го оклеветила във Фейсбук, които тя отрича. В перверзната като в произведение на Оруел азербайджанска съдебна система тя е арестувана за първи път през декември по обвинение в подбуждане на бивш колега към опит за самоубийство, и след това е ударена с нови обвинения, включително в незаконно присвояване, укриване на данъци, незаконно предприемачество и злоупотреба с власт.

Работата на азербайджанската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода, където г-жа Исмаилова е сътрудничила, изглежда особено неудобна за г-н Алиев. В деня на светкавичния съдебен процес срещу нея, бившият шеф на редакцията в Баку е бил задържан на летището, възпрепятстван е да се качи на борда на самолета, и му е било казано, че е под забрана за пътуване по искане на прокуратурата. Повече от 26 журналисти и служители на Радио Свободна Европа / Радио Свобода са били разпитани от азербайджанските власти след нахлуване и обиск в редакцията в Баку на 26 декември. Новинарската организация се финансира от САЩ чрез Управителния съвет по радиопрограмите.

Наскоро Г-н Алиев заяви в реклама в списание, че иска да направи Азербайджан „една от най-развитите и конкурентноспособни страни в света“. Това със сигурност няма да стане, ако продължава да управлява като деспот.

Редакционна статия на Вашингтон Пост от 1 март 2015. Превод Биволъ.

* Илхам Алиев ще бъде в България на официално посещение от 3 до 5 март т.г. по покана на премиера Бойко Борисов.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>