Президентът на Азербайджан Илхам Алиев* показва признаци на неистов деспотизъм. Журналисти, блогъри, адвокати, активисти за правата на човека и всички други, които говорят открито в защита на индивидуалните свободи са пометени от произволна вълна от арести и задържания. Изглежда че г-н Алиев, накърнен от спада на печалбите от петрол, които бяха патерици на режима му в продължение на години, удря по всеки, който дръзне да му се противопостави.

Един от любимите инструменти на г-н Алиев за заглушаване на неудобни хора е задържането в предварителен арест. Азербайджанският закон гласи, че предварителният арест може да бъден използван само в ограничени случаи и Наказателно-процесуалният кодекс на Азербайджан даде тази власт в ръцете на съдилищата, а не на прокурорите, преди повече от десет години. На практика обаче съдилищата са се превърнали в слуги на прокуратурата. Европейският съд за правата на човека отбелязва в дело от миналата година, че азербайджанските съдилища често одобряват автоматично исканията на прокуратурата за задържане.

Лейла Юнус, виден активист за правата на човека, е в предварителния арест от 30-ти юли по произволни и изфабрикувани обвинения в държавна измяна и укриване на данъци. Тя страда от заболяване на черния дроб и диабет. На 18 февруари апелативен съд отхвърля жалбата й и присъжда още пет месеца задържане в предварителен арест, като в края му тя ще е престояла зад решетките без съдебен процес почти цяла година. Нейният съпруг, Ариф Юнус, историк, който страда от сърдечно-съдови заболявания, е бил задържан на 5-ти август 5. Жалбата му е отхвърлена на 23 февруари и на него също му е издадена присъда за още пет месеца в предварителния арест.

Междувременно кампанията срещу критично настроени журналисти продължава. Разследващата журналистка Хадиджа Исмаилова, която описва ситуацията си в писмо от затвора, публикувано наскоро от Вашингтон пост, остава зад решетките в предварителния арест. Делото й се проведе на 23-ти февруари при закрити врати, три дни след появата на писмото й, и тя беше призната за виновна по обвинения в клевета и глобена. Обвиненията в клевета произтичат от обвинения направени през 2014 г. от човек, който твърди, че го оклеветила във Фейсбук, които тя отрича. В перверзната като в произведение на Оруел азербайджанска съдебна система тя е арестувана за първи път през декември по обвинение в подбуждане на бивш колега към опит за самоубийство, и след това е ударена с нови обвинения, включително в незаконно присвояване, укриване на данъци, незаконно предприемачество и злоупотреба с власт.

Работата на азербайджанската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода, където г-жа Исмаилова е сътрудничила, изглежда особено неудобна за г-н Алиев. В деня на светкавичния съдебен процес срещу нея, бившият шеф на редакцията в Баку е бил задържан на летището, възпрепятстван е да се качи на борда на самолета, и му е било казано, че е под забрана за пътуване по искане на прокуратурата. Повече от 26 журналисти и служители на Радио Свободна Европа / Радио Свобода са били разпитани от азербайджанските власти след нахлуване и обиск в редакцията в Баку на 26 декември. Новинарската организация се финансира от САЩ чрез Управителния съвет по радиопрограмите.

Наскоро Г-н Алиев заяви в реклама в списание, че иска да направи Азербайджан „една от най-развитите и конкурентноспособни страни в света“. Това със сигурност няма да стане, ако продължава да управлява като деспот.

Редакционна статия на Вашингтон Пост от 1 март 2015. Превод Биволъ.

* Илхам Алиев ще бъде в България на официално посещение от 3 до 5 март т.г. по покана на премиера Бойко Борисов.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци