Ултиматум от Лондон:

ПИБ: “Свалете веднага статията за Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабандата и финансирането на тероризма”

Банката атакува "Биволъ" през адвокатската кантора на съпругата на Тони Блеър
Екип на Биволъ

Първа инвестиционна банка заплаши сайта ни със съд ако до 17 ч. днес не бъде свалена статията “Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма”. Това стана с официалното писмо изпратено от британска адвокатска кантора и получено на редакционния имейл в четвъртък вечерта.

 

  

В  публикацията представяме секретен доклад на разузнавателна служба, според която под ръководството на Ахмед Доган “Булгартабак” на Делян Пеевски е създал производство на цигари, разпространявани контрабандно в Ирак, Сирия, Иран и Турция. От трафикa са били финансирани родни овластени олигарси и терористични организации.

Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма

В доклада е спомената и ролята на ПИБ със следните оценки:

“Докато КТБ се срива, Ахмед Доган, Делян Пеевски, техните мрежи и кръговете местят в друга банка ежедневната си дейност и това е Първа инвестиционна банка /ПИБ/. Булгартабак направи същото. 

FIBANK има доста отрицателна репутация поради подозрения за  бизнес с престъпни структури. Тя е под сериозна атака от разследващите медии, обвиняващи я в съучастие в схемите за измами с фондовете от ЕС. Финансовите операции на Делян Пеевски чрез ПИБ провокираха скандално съдържание в медиите. По този начин банката се оказа с нарастващ публичен имидж на “мафиотска банка”.”

От банката опровергават тези твърдения и заплашват, че ако статията не бъде свалена до 17 ч. днес ще издействат свалянето ѝ чрез съдебно решение и ще претендират обезщетения. В писмото се споменава също, че банката ще съди Биволъ и ако други медии препечатат статията.

Трети опит на ПИБ да ни заглуши

Това не е първата атака срещу сайта ни от страна на ПИБ. През 2011 г. сайтът ни публикува дипломатическия доклад на Държавния департамент разсекретен от Wikileaks и посветен на българските банки, квалифицирани като. “гнили ябълки”. В доклада пише, че ПИБ е банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила с единия крак в легалния бизнес, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”.

Wikileaks: Голямата “перачница” или “гнилите ябълки” в българската банкова система

Тогава потърсихме за коментар ПИБ, но вместо отговор оттам разпратиха становище до медиите, в което очерняха нашата работа.

Използваме случая, за да уведомим всички, че това е поредният опит за дискредитиране на българските банки, както и директна атака срещу банковия надзор в България. Ясно се вижда, че това е опит страната ни отново да бъде представена като място за тъмни сделки.

Също така това може би е опит за рекет, тъй като преглеждайки сайта на Биволъ, установихме, че там се приемат всякакъв вид кредитни карти, което явно цели сайтът да се подпомага финансово.

Българските медии премълчаха изобщо темата за “гнилите ябълки” в банковата ни система, но тя намери място в международната преса.

За банките и гнилите ябълки в le Monde

Няколко месеца по-късно ПИБ се включи в атаката на КТБ и още три банки срещу Биволъ, проведена чрез БНБ. В нарочно писмо до БНБ четири банки описани в дипломатическия доклад – КТБ, ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ, поискаха от централната банка да приложи институционална репресия срещу нас. Казусът придоби известност като “Четири гнили ябълки срещу Биволъ” и приключи безславно за тях, но влезе в регистъра на случаите, заради които България е считана за проблемна страна за свободата на словото.

За сегашната атака банката ползва услугите на британската адвокатска кантора Omnia Strategy. Тя е основана от съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър. В нея работи и българският адвокат Ивайло Димитров.

Лондонската адвокатска кантора очевидно има опит за работа в Източна Европа, като на Балканите Omnia Strategy LLP е била наемана от правителствата на още две “демократични държави”, конкуриращи България по корупция и незачитане на правовия ред – Албания и Република Сърбия.

Биволъ няма да свали статията и алармира международни организации, подкрепящи свободното слово за тази атака. Оценяваме позицията на ПИБ не като загриженост за репутацията на банката, а като заплаха от стратегическо дело срещу публично участие (SLAPP). Зачестяването на този тип дела е една от причините за ниската позиция на България в класациите за свободата на словото.

“Гнила ябълка” с държавно участие

През годините Биволъ направи няколко мащабни разследвания, от които стана ясно, че ПИБ кредитира офшорни фирми свързани с нейните мажоритарни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, както и олигарсите Христо Ковачки и Делян Пеевски.

Огромна капиталова дупка в ПИБ

Прегледът на кредитния портфейл на ПИБ установи, че кипърският безработен Георгиус Георгиу се явява едновременно огромен длъжник на ПИБ и подконтролно лице на основните акционери на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Друго разследване потвръди документално свързаност на Цеко Минев със ски-концесионерите на Пирин и Витоша, които от години ползват преференции от държавата.

В САЩ е заведен иск срещу Делян Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и БНБ за кражба на 65 милиона долара

Съвместно разследване с колегите RISE Project (Букурещ, Румъния) установи, че банката е замесена в случая с най-голямата единична кражба на европейски средства – 20 милиона евро източени от български гангстери, които са ползвали нейни банкови гаранции и фирми на името на подставени лица контролирани от ПИБ.

 

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове ударена от румънски прокурори

През юни 2016 г. “Биволъ” публикува таен доклад на БНБ за състоянието на ПИБ. “БНБ крие тайни доклади за трагичното състояние на ПИБ”. Според инспекторите на централната банка Първа инвестиционна банка (FIBANK) няма достатъчно капитал, но има огромни лоши кредити, за които заблуждава БНБ и се опитва да ги прикрие с различни счетоводни врътки.  Установена е концентрация на кредити към свързани лица и лица, гравитиращи около собствениците на банката. Създадена е “банка в банката” в Кипър, която не се следи от управлението на риска. Открити са и огромни експозиции към офшорки с непроследима собственост.

Огромна дупка в ПИБ, фалшифицирани експозиции и фиктивни печалби

 

Банката не издържа стрес теста на Европейската централна банка  и трябваше спешно да попълни капитала си, но кандидати да наливат пари в нея не се намериха. В крайна сметка тя беше спасена от държавната ББР с финансова инжекция от 140 млн. лв. за  увеличение на капитала. Акциите на ПИБ бяха изкупени от ББР при цени двойно над пазарните.

Реакции

Биволъ беше подкрепен веднага от Международния институт на пресата и OCCRP с изявления в Twitter:

Засега само една парламентарна политическа сила в София реагира на поредната заплаха срещу “Биволъ”. Депутатът-финансист в 45-тото Народно Събрание и съпредседател на “Демократична България” от квотата на “Зелено движение” Владислав Панев призова за солидарност с медията ни на официалната си страница в социалната мрежа Facebook.

“Оказва се сериозен натиск за сваляне на тази статия на Биволъ за контрабандата на цигари и други схеми под ръководството на четириглавата ламя”.

 

 

 

“Медията е пуснала сигнал до комисията за разследване на миналото управление. Прочетете и разпространявайте”, призова Владислав Панев. Самият той заедно с адв. Албена Белянова е подал редица сигнали като жалбата към Върховния административен съд (ВАС) срещу спорното решение на МС на Бойко Борисов ББР да изкупи акции на ПИБ почти двойно над цената им на пазара.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: