В китна къщичка построена върху дюните на Шабла почива тази година главният прокурор Сотир Цацаров. Земята, която е култивирана с райграс принадлежи на ДЛС „Балчик“, а кокетните вили са построени за отдиха на богопомазаните властници. Най-вероятно незаконно, защото става дума за защитена местност „Шабленско езеро“. В непосредствено съседство между езерото и морето са дюните на Гриша Ганчев. Малко преди Цацаров да излезе в заслужен отдих, Апелативният съд – Варна върна на Ганчев 84 декара дюни (виж решението тук).

Ваканционни имоти за „защита на редки видове“

С решение на Министерския съвет през 2009 г. 17 имота с площ 1905 дка, които съставляват защитената местност „Шабленско езеро” и се управляват от различни ведомства, са предоставени на Държавната агенция по горите за нуждите на Държавното ловно стопанство „Балчик”. Биволъ разследва преди година безнаказаното бракониерство и това как работи това ДЛС в своя статия  „Бракониерска мафия вилнее безнаказано в Добруджа“

„Решението на правителството произлиза от необходимостта да се осигури компетентна защита на естествените обитания на редки и застрашени от изчезване видове водолюбиви птици в комплекса“ – мотивира се Министерски съвет.

Как и кои редки видове защитава ДЛС „Балчик“ се вижда от снимки и свидетелства на очевидци. В границите на защитената местност са изникнали едни къщички, но не за наблюдение на птици, а за почивката на главния прокурор с охраната си и вероятно други овластени хора в държавата.

Съдът във Варна – „Дюните не са дюни щом са за Гриша Ганчев“

Междувременно стана ясно, че на 15 юли 2015 Апелативен съд – Варна е отменил решението на първоинстанционния съд Гриша Ганчев да върне на държавата 84 декара дюни. Въпреки представените от МРРБ специализирани кадастрални карти на дюните, старателно укривани от обществеността, съдът приема експертизата на професор П., че дюни има само в един от имотите. Така земите, които и от космоса си личат като дюни запазват частния си собственик. Все пак МРРБ може да обжалва във ВКС.

Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

 

Няма да е никак учудващо, ако утре дюните, които не са вече дюни бъдат засипани с пръст по иновативния пример на ДЛС Балчик и на тях да изникнат още къщички. За отдиха на обвиняемите като Ганчев, в съседство с обвинителя Цацаров.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English