Дюните на България – плячка за мафиоти и властимащи

Съдът върна на Гриша Ганчев 84 декара държавни дюни на Шабла. Цацаров почива в съседство върху унищожени от държавата дюни
Екип на Биволъ

В китна къщичка построена върху дюните на Шабла почива тази година главният прокурор Сотир Цацаров. Земята, която е култивирана с райграс принадлежи на ДЛС “Балчик”, а кокетните вили са построени за отдиха на богопомазаните властници. Най-вероятно незаконно, защото става дума за защитена местност “Шабленско езеро”. В непосредствено съседство между езерото и морето са дюните на Гриша Ганчев. Малко преди Цацаров да излезе в заслужен отдих, Апелативният съд – Варна върна на Ганчев 84 декара дюни (виж решението тук).

Ваканционни имоти за “защита на редки видове”

С решение на Министерския съвет през 2009 г. 17 имота с площ 1905 дка, които съставляват защитената местност „Шабленско езеро” и се управляват от различни ведомства, са предоставени на Държавната агенция по горите за нуждите на Държавното ловно стопанство „Балчик”. Биволъ разследва преди година безнаказаното бракониерство и това как работи това ДЛС в своя статия  “Бракониерска мафия вилнее безнаказано в Добруджа”

“Решението на правителството произлиза от необходимостта да се осигури компетентна защита на естествените обитания на редки и застрашени от изчезване видове водолюбиви птици в комплекса” – мотивира се Министерски съвет.

Как и кои редки видове защитава ДЛС “Балчик” се вижда от снимки и свидетелства на очевидци. В границите на защитената местност са изникнали едни къщички, но не за наблюдение на птици, а за почивката на главния прокурор с охраната си и вероятно други овластени хора в държавата.

Дюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащи

Съдът във Варна – “Дюните не са дюни щом са за Гриша Ганчев”

Междувременно стана ясно, че на 15 юли 2015 Апелативен съд – Варна е отменил решението на първоинстанционния съд Гриша Ганчев да върне на държавата 84 декара дюни. Въпреки представените от МРРБ специализирани кадастрални карти на дюните, старателно укривани от обществеността, съдът приема експертизата на професор П., че дюни има само в един от имотите. Така земите, които и от космоса си личат като дюни запазват частния си собственик. Все пак МРРБ може да обжалва във ВКС.

Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

 

Няма да е никак учудващо, ако утре дюните, които не са вече дюни бъдат засипани с пръст по иновативния пример на ДЛС Балчик и на тях да изникнат още къщички. За отдиха на обвиняемите като Ганчев, в съседство с обвинителя Цацаров.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also