Дюните на България – плячка за мафиоти и властимащи

Съдът върна на Гриша Ганчев 84 декара държавни дюни на Шабла. Цацаров почива в съседство върху унищожени от държавата дюни
by Екип на Биволъ

В китна къщичка построена върху дюните на Шабла почива тази година главният прокурор Сотир Цацаров. Земята, която е култивирана с райграс принадлежи на ДЛС “Балчик”, а кокетните вили са построени за отдиха на богопомазаните властници. Най-вероятно незаконно, защото става дума за защитена местност “Шабленско езеро”. В непосредствено съседство между езерото и морето са дюните на Гриша Ганчев. Малко преди Цацаров да излезе в заслужен отдих, Апелативният съд – Варна върна на Ганчев 84 декара дюни (виж решението тук).

Ваканционни имоти за “защита на редки видове”

С решение на Министерския съвет през 2009 г. 17 имота с площ 1905 дка, които съставляват защитената местност „Шабленско езеро” и се управляват от различни ведомства, са предоставени на Държавната агенция по горите за нуждите на Държавното ловно стопанство „Балчик”. Биволъ разследва преди година безнаказаното бракониерство и това как работи това ДЛС в своя статия  “Бракониерска мафия вилнее безнаказано в Добруджа”

“Решението на правителството произлиза от необходимостта да се осигури компетентна защита на естествените обитания на редки и застрашени от изчезване видове водолюбиви птици в комплекса” – мотивира се Министерски съвет.

Как и кои редки видове защитава ДЛС “Балчик” се вижда от снимки и свидетелства на очевидци. В границите на защитената местност са изникнали едни къщички, но не за наблюдение на птици, а за почивката на главния прокурор с охраната си и вероятно други овластени хора в държавата.

Дюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащиДюните на България – плячка за мафиоти и властимащи

Съдът във Варна – “Дюните не са дюни щом са за Гриша Ганчев”

Междувременно стана ясно, че на 15 юли 2015 Апелативен съд – Варна е отменил решението на първоинстанционния съд Гриша Ганчев да върне на държавата 84 декара дюни. Въпреки представените от МРРБ специализирани кадастрални карти на дюните, старателно укривани от обществеността, съдът приема експертизата на професор П., че дюни има само в един от имотите. Така земите, които и от космоса си личат като дюни запазват частния си собственик. Все пак МРРБ може да обжалва във ВКС.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“
Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Имотите на Гриша Ганчев, на които според съда няма дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

Сателитна снимка с имотите на Гриша Ганчев, които са върху дюни.

 

Няма да е никак учудващо, ако утре дюните, които не са вече дюни бъдат засипани с пръст по иновативния пример на ДЛС Балчик и на тях да изникнат още къщички. За отдиха на обвиняемите като Ганчев, в съседство с обвинителя Цацаров.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

Почивната база на властта, построена върху заравнени дюни в защитена територия.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also