Как се съсипва природата след обаждане "отгоре”?

ОБНОВЕНА: Багер на Oбщинa Царево заличи дюните на Корал след обаждане на Кирил Петков?

Не съм звънял на никой, увери "Биволъ" експремиерът. Според екоминистъра Юлиан Попов по случая е стартирала проверка на РИОСВ
Последвайте:

Общинските власти в гр. Царево умишлено унищожават с багери уникалните дюни и местообитания на плажа Корал, алармираха “Биволъ” от неправителствената екоорганизация Сдружение “Да запазим Корал”. Екозащитниците предоставиха и съответните снимки, които демонстрират пораженията от държавната “грижа” за защитената територия. Преди седмица лично лидерът на ПП “Продължаваме промяната”, експремиерът Кирил Петков, звъни на местните власти, което отключва паника в техните редица и последвалите безобразия. В качеството на какъв обаче народният представител се меси и дали от това не се възползва кметът на Царево в своя полза, засега не е ясно. Дюните обаче са тотално увредени след няколко поред влизания на два различни багера, опитали се уж да очистят плажа от труп на бик. “Биволъ” изпрати въпрос на новоназначения министър на околната среда и водите Юлиан Попов дали той или Кирил Петков са звъняли на местната власт във връзка с казуса на Корал, но засега не получихме отговор по същество. Новият екоминистър обаче обеща да провери случая, с който не бил запознат. 

Към 17 ч. на 6 юни 2023 г., на плажа Корал, морето изхвърли на пясъчния бряг мъртъв бик. Незабавно активистите на “Да запазим Корал” сигнализират на телефон 112. Приема им се сигнала и отговарят, че вече е подаден сигнал и разполагат с информация по казуса.

“На следващия ден като на шега публикувахме информацията за умрелия бик на плажа във фейсбук страницата на Министерски съвет на Република България, тъй като умрелия бик продължаваше да се разлага на плажа, а никой не си беше мръднал и малкия пръст да го махне от там”, разказват от “Да запазим Корал”.

Кирил Петков вдига врява сред местната власт в Бургаско

Според информацията на представители НПО-то обаче, оттам-нататък ситуацията става комична и абсурдна. По-късно през деня обаче на плажа се появява багер, със служители от общината, които се опитват да влязат на плажа от най-северния вход. Но багерът затъва в пясъците и правят втори опит, вече от подхода в средата на плажа. Стигат почти до мъртвия бик, но отново багерът се окопава и се връща обратно.

Ситуацията с багера наподобява положението на държавата и институциите, които затъват дали в опитите си, дали в процеса на борба с корупцията и извършването на реформите. “Но когато навлиза на пясъчните дюни прави нещо абсолютно вандалско. На площ от около 70х15 метра напълно унищожава и изравнява пясъчните дюни и уникалните местообитания разположени по тях”, сигнализират еколозите.

“Агро 91” ООД е предположително семейна фирма от с.Лозенец

Според тях това се случва “очевидно абсолютно нарочно” или “по заръката на общинския служител/и (кметица/кмет), които са присъствали с него. На това място според данните на НПО-то

“няма никакъв начин багера да се е окопал, защото представлява стар улегнал земен път и стореното очевидно е напълно нарочно и целенасочено”.

Освен това проверката им е показала, че багерът е работил над един час на това място. От сдружението се питат “по чие нареждане е извършено това престъпление”: “Предстои да го разберем”.

Установено е при справка на “Биволъ”, че багерът е собственост на фирмата “Агро 91” ООД (с. Лозенец, ул Странджа, 16) със четирима собственици, които предположително имат роднинска връзка помежду си: Евтим Димов Евтимов, Кремена Евтимова Георгиева, Димо Евтимов Евтимов и Радостина Димитрова Евтимова. Странно е, че в търсачката на “Биволъ” и BIRD.bg няма данни за държавни поръчки за тази фирма, при положение, че е действала на Корал предположително по разпореждане на Община Царево или областните власти.

Блатното кокиче и корупционното блато на властта

“Така за нас остава и неизвестно защо багера не е минал директно през достъпния и готов път, дори за лека кола, през боровата горичка, който извежда директно на плажа и мястото на мъртвия бик?”

Екозащитниците са категорични, че По смисъла на закона стореното е престъпление по Наказателния кодекс (НК) на Република България, по което се предвижда наказание от 3 години затвор и парична глоба.

Оказва се, че по случая се опитва да се намеси и експремиерът (не е ясно в качеството си на какъв), понеже в момента е редови народен представител в 49-тото Народно събрание, макар и лидер на партията мандатоносител, назначила кабинета “Денков”.

“На следващия ден абсурда с умрелия бик продължава, защото най-вероятно лично Кирил Петков се е обадил на областния управител на Бургас, проф. д-р Мария Нейкова”, твърдят източниците на “Биволъ” от Бургас.

“Агро 91” ООД – Лозенец

“Авто Яни Царево” ЕООД – Царево

Според “Да запазим Корал”, които също са получили информация за личното участие на Петков, на място след предполагаемото му обаждане са пристигнали какви ли не местни чиновници от най-високо ниво:

“Цяла лакейска делегация по изпращането на мъртвия бик”.

Делегацията на тези с набитото канче, включвал следните лица: областната управителка проф. д-р Мария Нейкова, кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кмета Марин Киров и кмета на с. Лозенец Женя Гандиева.

Животното най-накрая е било извадено с малкото верижно багерче на фирмата “Авто-Яни Царево” ЕООД. Фирмата с адрес ул. Кирил и Методий 1а, Царево, е собственост на Диляна Атанасова Диханова, която е вписана в Търговския регистър през 2019 г. и като управител и като едноличен собственик на капитала от 100 лв. И за тази фирма в търсачката на “Биволъ” и BIRD.bg няма данни за държавни поръчки, въпреки че багерът й е също докаран по молба на местната власт.

Община Царево нагло отказва да признава Корал за защитена местност

Активистите окачествяват прессъобщението на Обшина Царево, изпратено до медиите по случая, като “нагло публично изявление”. Според прессъобщението, случаят бил показвал “няколко проблема относно статута на плаж за природосъобразен туризъм Корал и защитените зони по суша и вода”.

 Прессъобщението наистина е абсурдно, защото общината си позволява да осъжда законодателството, което макар и на книга, защитава уникалните дюни от тоталното унищожение:

“Забраните, които действат възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя”.

Правителствената информационна служба на кабинета “Денков”….

Община Царево демонстрира и очевидно неадекватна загриженост за плажа, който трябвало да се почиства, но в това според местната власт я били едва ли не възпрепятствали действащите законови норми.

“Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона”, оплакват се на медиите местните власти.

“Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми”, директно хвърлят камък по ресорното Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Народното събрание подчинените на местния градоначалник.

Според “Да запазим корал” обаче, властите в Царево абсолютно съзнателно заблуждават обществеността за случилото се, както и за “опасностите” от специалния статут за крайбрежната местност:

“Твърденията на общината са абсолютно неверни и манипулативни, тъй като до плажа има достъп да достигне и лека кола във всяка част, ако бариерата я няма”.

МРРБ “спасява” Корал от бетона и си “отмъщава” с 30000 лв. глоба на концесионера, разгласил за застрояването

След още около 48 часа, НПО-то получава официалната реакция от Правителството на акад. Денков, която активистите също я квалифицират като “фарс”.

Става дума за публично пресссъобщение на страницата на Министерски съвет, в което кабинетът хвали подчинените си за сагата с бика на плаж Корал:

“Областният управител на област Бургас Мария Нейкова във взаимодействие с местната власт предприеха необходимите действия”.

“Мъртвото животно вече е премахнато от терена, като е използвана щадяща за околната среда техника. Предстоят действия по дезинфекция на мястото”, констатираха от правителствената информационна служба. Не е ясно защо от супердемократичния коалиционен кабинет обаче превземат функциите на ресорното МОСВ и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ).

Кметът на Царево ли съсипа дюните на Корал?

Кой от всички гореспоменати обаче унищожи пясъчните дюни на плажа Корал? Според природозащитниците отговорността за поредното екологично престъпление е предположително на несменяемия кмет на Царево, за чиито действия от години информира читателите и “Биволъ”: “За нас и за хората на плажа е абсолютно ясно кой седи зад това унищожение на пясъчните дюни на Корал…”

“Защото има един там, дето се чуди „дюната дюна ли е“ и има зъб на това място вече повече от 12 години, защото извадихме на показ над 35 незаконни строителни разрешителни, които беше издал в разрез със закона за това място и т.н.’, констатират от “Да запазим Корал”, чийто конфликт с градоначалника е дългогодишен поради многобройните му опити да “бетонира” крайбрежието в партньорство с криминалните кръгове на Черноморието.

Според НПО-то кметът Георги Лапчев “напълно е в състояние да използва всеки случай, за да затрие дюните”, заради които обществеността отдавна е настроена срещу него.

“Сигурно е просто поредното отмъщение, че някой в жегата го е накарал да се мръдне до плажа заради един умрял бик… каквото е и оградата, невъзможния път, боклуците и какво ли още не, което е измислял досега”.

Екозащитниците се надяват на Прокуратурата на Република България (ПРБ), която този път да не допусне казусът с един от най-скандалните кметове на ГЕРБ да се потули. За целта вече има събрани данни за извършителите на деянието.

Скрийншот: “Да запазим Корал”

“Това престъпление предстои да разследва и прокуратурата, защото багериста е установен, хората с него също,

(защото охраната не пуска багера сам, а само с хора от общината), онази делегация, която на следващия ден са пристигнали също е била наясно за стореното, за да пуснат подобно съобщение до медиите с което да се опитат да оправдаят вандалското си престъпление…”, категорични са от сдружението.

Също така отговорност за казуса от Сдружението “Да запазим Корал” възлагат и върху бившия министър-председател Кирил Петков, който очевидно се намесва по примера на предшественика си и коалиционен партньор Бойко Борисов с т.нар. телефонно правосъдие по казусите, които нито го касаят, нито са му в правомощията, нито са от нивото на неговите някогашни и камо ли текущи компетенции от редови депутат в сегашния парламент. Вината на кабинета “Денков” също е налице, тъй като влизайки “с бутонките” (в случая, с багери) областната управителка и кметовете на места, разрушават повече неща, отколкото поправят или”почистват”.

Екипът на Плевнелиев обслужи олигархията в далаверата „Корал”

“Кикиту и неговите васали”

“Ето по този начин, под натиска на Министерски съвет и „новия“ кабинет Денков и лично от Кирил Петков, от областния управител на Бургас, през кмета на Царево, до багериста „Ефито“, са  унищожени уникални пясъчни дюни и местообитания на плажа Корал”, констатират в сигнала си до “Биволъ” от местното НПО.

Според тях не е нормално така да работи “тази порочна система” – да се вдига на крак местната власт там, където освен да нанесат още вреди на природата, те няма какво да направят.

“Да ни са честити новите-стари управляващи престъпници и техните послушни лакеи”, коментира за “Биволъ” Атанас Русев от “Да запазим Корал”:

“От сдружението ще изпратим официален сигнал до РИОСВ Бургас и Прокуратурата, и ще информираме медиите”.

Според него няма как в НПО-тото да очакват властите да разследват казуса докрай: “Знаем прекрасно, че и това престъпление ще бъде заметено от всички”.

Защото всички споменати според активиста са

“участвали директно или индиректно, с бездействието си, в него”.

“Кикиту и неговите областни васали и кметове, пак ще се обадят на някой и ще заметат под килима неудобните истини, за да си запазят местата и постовете и да продължат да грабят и безчинстват, както досега”, иронизира Русев ролята на бившия премиер, обаждащ се на място и не на място по всеки случай.

По думите му, природата на България в момента както никога досега е “заложена на карта”: “И всяка секунда частица от нея изчезва, докато изчезне напълно”. Защо и заради кого, кой все пак е виновен? “Заради продажните ни „управляващи“ и местните им лакеи”, заключава Атанас Русев, който не спира с колегите си да подава сигнали за многобройните престъпления на управляващите по Черноморието ни.

Георги Лапчев с бившата министърка на туризма на ГЕРБ Николина Ангелкова (снимка: tourism.government.bg)

Петков: Не съм звънял, но сега ще се поинтересувам

“Не знам случая”, коментира за “Биволъ” новият екоминистър Юлиан Попов. Той се ангажира да провери казуса в понеделник, на 12 юни 2023 г. Като за целта помоли за “конкретна информация” по случая, за да е “по-бързо” – такава накратко му е предоставена.

“Прави се проверка от РИОСВ, щом има информация ще ви информираме”,
писа по-късно министър Попов.

“Биволъ” изпрати (по Messenger, WhatsApp, Viber и Signal) въпроса  и на Кирил Петков: дали той или някой от подчинените му са звъняли на местните власти в Царево и евентуално на областната управителка на Бургас по казуса с дюните на Корал. Чат приложението WhatsApp все пак отчете, че Петков е прочел въпроса ни, но отговор от бившия премиер засега не последва.

След публикацията, Кирил Петков се свърза по телефон с редакцията на “Биволъ”, пояснявайки, че не е звънял на никой: “Аз съм последният човек, дето ще прати багери на Корал”.

“Но след като има такъв случай, ще се поинтересувам какво точно е станало”,

коментира пред медията ни бившият премиер. Той се ангажира случая да провери и ресорният министър, когото вече го бяхме информирали.

“Докато беше министър-председател, г-н Петков не е направил нищо, за да се премахне поне незаконно поставената от мутрите ограда върху дюните на Корал”, опонираха на изявлението от УС на “Да запазим Корал”.

Остава неясно кой от управляващите все пак е вдигнал на крак цялата местна власт в Бургаско, кой се е обаждал на Мария Нейкова и защо е настанала такава паника на място.

ОБНОВЕНО: в 8:55 ч. на 12 юни 2023 г. 

ОБНОВЕНО: в 15:33 ч. на 12 юни 2023 г. 

Снимки и видео: “Да запазим Корал”  

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: