Компании свързвани с българската мафия прилапват ТБ “Виктория”

Екип на Биволъ

Поне две компании свързани с българската организирана престъпност са заявили намерение да купят ТБ “Виктория”, чийто лиценз не бе отнет едновременно с този на КТБ.

Официално засега това е обявила “Лев Инс”, свързвана с подсъдимия за рекет и изнудване Алексей Петров – Трактора.

“Лев Инс” е наследник на застрахователната компания “Левски Спартак”, която пък наследи силовата групировка “Аполо и Болкан” на Алексей Петров. В конфиденциален доклад на Джеймс Пардю /линк/ е уточнено, че фирмите на Петров контролират “проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация”. “Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция” – пише още Пардю. Официално собствеността на “Лев Инс” се проследява до израелския гражданин Хаим Овадия и Ива Павлова, която е близка до Алексей Петров, но самият Петров не присъства нито като собственик, нито като управител.

По-рано Биволъ получи конфиденциална информация, че намерение за закупуване на “здравата ябълка” ТБ “Виктория” е заявила и ЦКБ – банката на варненската групировка ТИМ.

След направено официално запитване до БНБ, дали има изявени намерения относно придобиване на активите на ТБ Виктория, получихме отговор. В БНБ  има депозирани повече от едно писмо с намерения за придобиване активите на банката, стана ясно от обратната връзка. От Националната банка обаче отказаха да назоват конкретни имена и уточняват, че няма посочени суми.

Интересно е, че писмения отговор на БНБ до Биволъ се разминава с информацията съобщена до медиите от самата “Лев Инс”. Докато БНБ отрича, че до момента има изявено намерение за придобиване 100% от собствеността на ТБ “Виктория”, то от “Лев Инс” съобщават точно обратното. “До този момент няма подавани оферти за изкупуване 100% на ТБ „Виктория” ЕАД”, се казва буквално в писменото становище на БНБ, получено на редакционнния мейл. БНБ или “Лев Инс” не казват истината предстои да се разбере. 

Втора “гнила ябълка” с мераци към бившата френска банка?

ЦКБ, заедно с ПИБ, Инвестбанк, Асет Банк, СиБанк, Общинска банка, ДЗИ и фалиралата КТБ са описани през 1996 г. като “гнили ябълки” в секретен доклад на посланик Джон Байърли до Държавния департамент. Секретната грама бе публикувана още през лятото на 2011 г. от Биволъ, като официален партньор на Wikileaks./линк/

Според бившия шеф на агенцията за финансово разузнаване и сегашен представител на България в ОЛАФ Васил Киров тези банки  практикували пране на пари за организираната престъпност и кредитиране на свързани лица, което ощетява нормалните клиенти. От осемте гнили ябълки пет не са сменили собствеността си до момента: ЦКБ, ПИБ, Инвестбанк, КТБ и Асет Банк.

Информацията преди 3 г. бе премълчана и маргинализирана от българските медии и институции, но беше цитирана в едно от най-престижни издания – Льо Монд /линк/. Темата се превърна в най-голямото медийно табу /линк/. Срещу Биволъ дори бе направен опит за стартиране на наказателна процедура от БНБ, по искане на 4 от споменатите “гнили ябълки”./линк/ Развитието на актуалната криза, около показното разпадане на една от водещите “гнили ябълки”, завлякла над 4 млрд. лв., доказва днес истините, споменати в американския дипломатически доклад и нашите публикации.

Именно огромните експозиции към свързани лица – раздадени кредити на кухи фирми без обезпечение – са причина за фалита на КТБ – това показа одита на банката извършен от три международни фирми.

ТБ “Виктория” е бившата Креди Агрикол България – малка, добре капитализирана банка, която беше изкупена от КТБ едва няколко дни преди банката на Цветан Василев да затвори врати. Придобиването стана след одобрението на Банков надзор на БНБ и лично на обвиняемия шеф на надзора Цветан Гунев. Заповедта на ръководството на БНБ, разрешаваща на “гнилата” КТБ да придобие собственост над една здрава банка е обстоятелство, с което трябва да се занимава подробно ДАНС и прокуратурата. Въпреки, че неофициалната информация за проявен интерес от страна на ЦКБ към Виктория не е потвърдена до момента от БНБ, принципният въпрос, важен за обществото остава. А той е: възможно ли е да се повтори ситуацията от преди няколко месеца и БНБ отново да си затвори очите пред възможността здравите ябълки в банковата ни система да бъдат слагани в кошницата на “гнилите”.

Както е известно ЦКБ принадлежи на известната групировка ТИМ, контролирана от Иво Каменов и Марин Митев. ТИМ e специално квалифицирана в конфиденциален доклад на посланик Джеймс Пардю от 2005 г. като мафиотска групировка, занимаваща се с “широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили”./линк/ Според публикациите на немския разследващ журналист Юрген Рот, ТИМ са се превърнали с времето в класически пример на “мафия боргезе” – организирана престъпност с “бели якички”./линк

Гражданската организация СОПА във Варна е сезирала Европейската комисия за “нерегламентирана държавна помощ” в полза на ТИМ, която получи без търг собствеността върху т.нар. “Алея първа” – част от крайбрежната ивица на града на многократно занижени цени от пазарните. /линк http://www.sopa.bg/news.php?extend.87 / Предишното правителство на Бойко Борисов дори делегира на ТИМ функциите на държавата /линк/, за да движи проекта. Добрите отношения на Борисов и ТИМ обаче отиват по-далеч в миналото – в средата на 90-те г. Иво Каменов изкупува от Борисов и Румен Гоцов – Пашата фирма за производство на контрабандни цигари, която е разкрита от ГДБОП /линк/, но благодарение на близък до Борисов бургаски полицай случаят е смачкан.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also