Компании свързвани с българската мафия прилапват ТБ “Виктория”

by Екип на Биволъ

Поне две компании свързани с българската организирана престъпност са заявили намерение да купят ТБ “Виктория”, чийто лиценз не бе отнет едновременно с този на КТБ.

Официално засега това е обявила “Лев Инс”, свързвана с подсъдимия за рекет и изнудване Алексей Петров – Трактора.

“Лев Инс” е наследник на застрахователната компания “Левски Спартак”, която пък наследи силовата групировка “Аполо и Болкан” на Алексей Петров. В конфиденциален доклад на Джеймс Пардю /линк/ е уточнено, че фирмите на Петров контролират “проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация”. “Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция” – пише още Пардю. Официално собствеността на “Лев Инс” се проследява до израелския гражданин Хаим Овадия и Ива Павлова, която е близка до Алексей Петров, но самият Петров не присъства нито като собственик, нито като управител.

По-рано Биволъ получи конфиденциална информация, че намерение за закупуване на “здравата ябълка” ТБ “Виктория” е заявила и ЦКБ – банката на варненската групировка ТИМ.

След направено официално запитване до БНБ, дали има изявени намерения относно придобиване на активите на ТБ Виктория, получихме отговор. В БНБ  има депозирани повече от едно писмо с намерения за придобиване активите на банката, стана ясно от обратната връзка. От Националната банка обаче отказаха да назоват конкретни имена и уточняват, че няма посочени суми.

Интересно е, че писмения отговор на БНБ до Биволъ се разминава с информацията съобщена до медиите от самата “Лев Инс”. Докато БНБ отрича, че до момента има изявено намерение за придобиване 100% от собствеността на ТБ “Виктория”, то от “Лев Инс” съобщават точно обратното. “До този момент няма подавани оферти за изкупуване 100% на ТБ „Виктория” ЕАД”, се казва буквално в писменото становище на БНБ, получено на редакционнния мейл. БНБ или “Лев Инс” не казват истината предстои да се разбере. 

Втора “гнила ябълка” с мераци към бившата френска банка?

ЦКБ, заедно с ПИБ, Инвестбанк, Асет Банк, СиБанк, Общинска банка, ДЗИ и фалиралата КТБ са описани през 1996 г. като “гнили ябълки” в секретен доклад на посланик Джон Байърли до Държавния департамент. Секретната грама бе публикувана още през лятото на 2011 г. от Биволъ, като официален партньор на Wikileaks./линк/

Според бившия шеф на агенцията за финансово разузнаване и сегашен представител на България в ОЛАФ Васил Киров тези банки  практикували пране на пари за организираната престъпност и кредитиране на свързани лица, което ощетява нормалните клиенти. От осемте гнили ябълки пет не са сменили собствеността си до момента: ЦКБ, ПИБ, Инвестбанк, КТБ и Асет Банк.

Информацията преди 3 г. бе премълчана и маргинализирана от българските медии и институции, но беше цитирана в едно от най-престижни издания – Льо Монд /линк/. Темата се превърна в най-голямото медийно табу /линк/. Срещу Биволъ дори бе направен опит за стартиране на наказателна процедура от БНБ, по искане на 4 от споменатите “гнили ябълки”./линк/ Развитието на актуалната криза, около показното разпадане на една от водещите “гнили ябълки”, завлякла над 4 млрд. лв., доказва днес истините, споменати в американския дипломатически доклад и нашите публикации.

Именно огромните експозиции към свързани лица – раздадени кредити на кухи фирми без обезпечение – са причина за фалита на КТБ – това показа одита на банката извършен от три международни фирми.

ТБ “Виктория” е бившата Креди Агрикол България – малка, добре капитализирана банка, която беше изкупена от КТБ едва няколко дни преди банката на Цветан Василев да затвори врати. Придобиването стана след одобрението на Банков надзор на БНБ и лично на обвиняемия шеф на надзора Цветан Гунев. Заповедта на ръководството на БНБ, разрешаваща на “гнилата” КТБ да придобие собственост над една здрава банка е обстоятелство, с което трябва да се занимава подробно ДАНС и прокуратурата. Въпреки, че неофициалната информация за проявен интерес от страна на ЦКБ към Виктория не е потвърдена до момента от БНБ, принципният въпрос, важен за обществото остава. А той е: възможно ли е да се повтори ситуацията от преди няколко месеца и БНБ отново да си затвори очите пред възможността здравите ябълки в банковата ни система да бъдат слагани в кошницата на “гнилите”.

Както е известно ЦКБ принадлежи на известната групировка ТИМ, контролирана от Иво Каменов и Марин Митев. ТИМ e специално квалифицирана в конфиденциален доклад на посланик Джеймс Пардю от 2005 г. като мафиотска групировка, занимаваща се с “широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили”./линк/ Според публикациите на немския разследващ журналист Юрген Рот, ТИМ са се превърнали с времето в класически пример на “мафия боргезе” – организирана престъпност с “бели якички”./линк

Гражданската организация СОПА във Варна е сезирала Европейската комисия за “нерегламентирана държавна помощ” в полза на ТИМ, която получи без търг собствеността върху т.нар. “Алея първа” – част от крайбрежната ивица на града на многократно занижени цени от пазарните. /линк http://www.sopa.bg/news.php?extend.87 / Предишното правителство на Бойко Борисов дори делегира на ТИМ функциите на държавата /линк/, за да движи проекта. Добрите отношения на Борисов и ТИМ обаче отиват по-далеч в миналото – в средата на 90-те г. Иво Каменов изкупува от Борисов и Румен Гоцов – Пашата фирма за производство на контрабандни цигари, която е разкрита от ГДБОП /линк/, но благодарение на близък до Борисов бургаски полицай случаят е смачкан.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also