banki-bivol

Четири банки, описани като „гнили ябълки“ в доклад на посланик Байърли от 2006 г. са подали жалба срещу Биволъ заради публикуването на доклада от Wikileaks.

Това са Първа инвестиционна Банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Инвестбанк на Петя Славова и Централна Кооперативна Банка на групировката ТИМ.

От писмото, изпратено от БНБ до Биволъ се разбира, че четирите финансови институции са се координирали и са внесли обща жалба, с която настояват БНБ да наложи глоба на Биволъ.

За съжаление не можахме да изпратим представител на срещата, предложена от БНБ, тъй като писмото изпратено на 05.10.2012 се получи днес в редакцията.

Биволъ е на разположение за среща на друга дата и ще предостави на БНБ докладите за злоупотреби извършвани от горепосочените банки, които са цитирани в нашите публикации. 

Тези доклади не са с неясен произход. За нас остава неясно защо БНБ не предприеме мерки, за да разследва твърденията на американския посланик, основаващи се на данни подадени от български институции.

Ние също имаме въпроси към БНБ. Кое влияе повече на стабилността на банковата система?  Дали това, че реално е възможно да има банки, които се занимават с „пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми“ или това, че се съобщава за тях?

Припомняме също, че темата за „гнилите ябълки“ в българската банкова система беше обявена за най-силно табуираната тема за българските медии през 2011 г.

Печели ли българското общество от подобни табута?

Дали санкционирането на неудобни публикации допринася за подобряване на ситуацията със свободата на словото в държавата, която е на дъното на класациите в Европейския съюз?

Ето темите, които ще предложим за обсъждане на БНБ и ще ви информираме за тяхната позиция.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.