Българският едър бизнесмен Борислав Дионисиев и скандалният лобист Антъни Бейли, прочул се покрай отнетата титла „Сър“ на Спас Русев обитават апартаменти на българската държава в Лондон. Наемите, които плащат за апартаментите си обаче са в пъти по-ниски отколкото наемите в квартала.

Дионисиев живее на 24 Queens Gate Garden в апартамент от 109 кв. м. състоящ се от три стаи баня и кухня срещу 1626 английски лири месечно. Това става ясно от отговор на МВнР получен от Биволъ след запитване по ЗДОИ. Апартаментът е даден под наем на компанията на Дионисиев „Електроимпекс“ АД.

dionisiev-naem

Цените на наемите в района обаче варират от 3000 до 5000 английски лири за жилище с две спални, показа проучване на Биволъ.

В отсрещния апартамент обитава сестрата на Борислав Дионисиев – Светла, която е служител на Посолството и директор на Българския културен институт. Тя живее сама на 75 кв. м.

Дионисиев е агент на Държавна сигурност под псевдоним „Христов“ във Второ главно управление. Член е на бизнес клуб „Възраждане“ и като такъв попада в поверителен доклад за организираната престъпност в България изготвен от посланик Пардю през 2005 г. Докладът е част от публикациите на Wikileaks.

Наемите били определени от комисия при Посолството в Лондон

Според отговора от Външно наемите били определени от специална комисия към Посолството. Фактът, че сестрата на Дионисиев е служител на Посолството повдига нови въпроси за възможен конфликт на интереси.

В апартамент 1 на адрес 12 Queen’s Gate Garden с обща площ 89 кв.м. живее Антъни Бейли като представител на Eligo International. Той плаща скромните 1218 английски лири месечно.

По принцип освен за персонала на посолството, апартаментите на България в Лондон се дават под наем на български студенти, за да бъдат подпомогнати по време на следването. Много от тези студенти са се изучили и работят, но продължават да заемат жилищата на преференциални цени, въпреки повишеното си финансово благосъстояние.

Причината да се дадат привилегировано ниски наеми на лица като Дионисиев и Бейли, които имат огромни финансови възможности не е известна, а от Външно не дадоха коментар защо вместо да се дават на бедни български студенти, апартаментите на Queens Gate Garden са отдадени под наем на милионери.

12 Queens Garden Gate, London

12 Queens Garden Gate, London

Възможно е това да се дължи на някакви особени заслуги към българската държава, като в такъв случай не е срамно те да бъдат огласени подобаващо. Така например Антъни Бейли е декориран с орден „Мадарски конник“ от президента Георги Първанов през 2007 г. Привилегията с евтин наем на български апартамент обаче не е включена в указа за награждаване.

 

 

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English