Терен от 150 декара в съседство с блатото „Алепу“ се заравнява с булдозери и багер – това показват снимки от района, публикувани във фейсбук групата Бетономорие. Тежката строителна техника се охранява от луксозно черно „Ауди“.

Мястото е в непосредствено съседство с блатото Алепу и попада в две защитени зони по Натура 2000: BG0001001 – „Ропотамо“ и BG0002041 – „Комплекс Ропотамо“, показва справка в геолокализационния портал на WWF.

След летния скандал със затворения път покрай шофьорския плаж стана ясно, че в района има големи строителни интереси, а общината ги насърчава като продава земи на частници и прокарва ПУП-ове. Засега поне, според Кадастъра, тези 150 декара между новия път Созопол-Приморско и блатото са със статут на земеделска земя. Сделката за нея обаче отваря много въпроси.

Теренът ограден със синя линия е в съседство с блатото Алепу (в лилаво)

Теренът ограден със синя линия е в съседство с блатото Алепу (в лилаво)

По лев на квадрат

Проверка на Биволъ показа, че теренът е закупен от бургаската фирма „Куш Инвест“ на 1 юни т.г. като декларирана цена е един лев за квадратен метър или 147 929 лв., което е нереално дори за земеделска земя в района. Продавач е Земеделска Трудово Производителна Кооперация „България“, която е в ликвидация от 2008 г. Това всъщност е бившето созополско ТКЗС, което притежава стотици декари земеделски земи в местността „Алепу“.

kush-sobstvenost

„Куш Инвест“ е собственост на бизнесмена Неджет Куш и се занимава със строителство. Тя рекламира на сайта си инвестиционни проекти във фотоволтаични централи и ваканционни селища. Биволъ се свърза с Неджет Куш по телефона и той заяви, че на тази земя

Категорично няма да се строи!

Техниката била за почистване и подготвяне на есенната оран, тъй като бизнесменът смятал да се занимава с биоземеделие. Вчера на мястото дошла проверка от РИОСВ – Бургас и не открила проблеми – каза още Куш.

„Извършена е проверка на терен по сигнал на 16.09.2015 г.. На мястото е установено, че се извършва механизирана обработка на почвата с трактор – риголване. Имотът представлява земеделска земя с начин на трайно ползване – друг вид нива и дейността не е в противоречие с режима на защитената зона „Комплекс Ропотамо“ и защитена местност „Блато Алепу“, в границите на които попада имотът.“ – отговориха от РИОСВ на въпросите на Биволъ.

Приятел на кмета Рейзи

Попитан дали има бизнес връзки със созополския кмет Панайот Рейзи, Неджет Куш категорично отрече, но потвърди, че е близък с него от дълги години. Панайот Рейзи твъди същото пред в. Капитал, който пръв съобщи за сделката в края на лятото. Кметът също е категоричен, че там няма да има строеж

„…Не са се консултирали с мен, наистина близки сме, приятели сме, но не сме коментирали какво е намерението. В тази зона няма да има никакво строителство, докато аз съм кмет“, обещава Рейзи.

Проучване на Биволъ обаче показа, че бизнес връзките между семейството на Куш и семейството на Рейзи съществуват и са доста обширни и съмнителни. Като се започне със земеделието, което Куш е решил да развива до блатото на Алепу. В бизнес групата му със земеделие се занимава не „Куш Инвест“, която е строителна фирма, а „Созопол Агро Груп“, в която

Неджет Куш е директен съдружник с дъщерята на кмета Панайот Рейзи

Фирмата е съвсем нова, учредена малко след сделката със земята на 24.06.2015 и с предмет на дейност „Отглеждане на други многогодишни насаждения“. Телефонът и мейлът на тази фирма съвпадат с координатите на други фирми на бизнесмена – „Куш Трейдинг“ и „Нурсан Отомотив“.

reizi-kush-agro

 

Но бизнес съдружието с кметската дъщеря не е всичко. Созополският кмет има и крупни имотни сделки със съпругата на Куш – Фатме и с фирмата „Куш Инвест“. Сделки, които са съмнителни, защото Рейзи кешира внушителни суми за скромни парцели земеделска земя. Това е един от изпитаните начини за оправдаване на доходи с неизвестен произход.

В края на 2009 г. Панайот Рейзи продава на Фатме Али Куш нива от 1 декар във Велинград. Цената от 320 000 лв. за терен с предназначение „полски култури“ е впечатляваща. В Имотния регистър не се откриват никакви данни как и кога Рейзи е придобил този терен, който Фатме Куш притежава и до момента.

reizi-niva-velingrad-kush

 

Фатме Али Куш е също така съдружник със съпруга си в „Куш Инвест“. Точно тази фирма през 2011 г. купува от Панайот Рейзи две ниви край Равадиново с обща площ 30 декара за 243 000 лв.

reizi-niva-ravadinovo-kush

Нивите са образувани чрез окрупняване на четири други имота. През 2012 г. Сметната палата уличи Панайот Рейзи, че не е декларирал точно тези четири имота. заедно с вила в Боровец. Тогава Рейзи постави своеобразен рекорд сред кметовете на ГЕРБ по укрити имоти.

Както се вижда, с помощта на приятеля си Куш, созополският кмет Рейзи успява да се освободи от проблемните земеделски земи на много сгодна цена.  Днес той може спокойно и открито да декларира произхода на едни 600 000 лв. в банковата си сметка.

От своя страна приятелят му Куш успява да си купи други ценни имоти по левче на квадратен метър, които ще обработва и засажда с биокултури заедно с кметската дъщеря Петя.

Докато му дойде времето да се засади нещо по-трайно и доходоносно. Например бетон, което е предвидено във все още неприетия ОУП за района.

* До момента на публикацията не беше получен коментар на въпросите изпратени до Община Созопол.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English