Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в “Алепу”

Теренът платен по левче на кв.м. е до самото блато. На него нямало да се строи, а ще се развива биоземеделие. Засега.
Екип на Биволъ

Терен от 150 декара в съседство с блатото “Алепу” се заравнява с булдозери и багер – това показват снимки от района, публикувани във фейсбук групата Бетономорие. Тежката строителна техника се охранява от луксозно черно “Ауди”.

Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в “Алепу”Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в “Алепу”Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в “Алепу”Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в “Алепу”

Мястото е в непосредствено съседство с блатото Алепу и попада в две защитени зони по Натура 2000: BG0001001 – “Ропотамо” и BG0002041 – “Комплекс Ропотамо”, показва справка в геолокализационния портал на WWF.

След летния скандал със затворения път покрай шофьорския плаж стана ясно, че в района има големи строителни интереси, а общината ги насърчава като продава земи на частници и прокарва ПУП-ове. Засега поне, според Кадастъра, тези 150 декара между новия път Созопол-Приморско и блатото са със статут на земеделска земя. Сделката за нея обаче отваря много въпроси.

Теренът ограден със синя линия е в съседство с блатото Алепу (в лилаво)

Теренът ограден със синя линия е в съседство с блатото Алепу (в лилаво)

По лев на квадрат

Проверка на Биволъ показа, че теренът е закупен от бургаската фирма “Куш Инвест” на 1 юни т.г. като декларирана цена е един лев за квадратен метър или 147 929 лв., което е нереално дори за земеделска земя в района. Продавач е Земеделска Трудово Производителна Кооперация “България”, която е в ликвидация от 2008 г. Това всъщност е бившето созополско ТКЗС, което притежава стотици декари земеделски земи в местността “Алепу”.

kush-sobstvenost

“Куш Инвест” е собственост на бизнесмена Неджет Куш и се занимава със строителство. Тя рекламира на сайта си инвестиционни проекти във фотоволтаични централи и ваканционни селища. Биволъ се свърза с Неджет Куш по телефона и той заяви, че на тази земя

Категорично няма да се строи!

Техниката била за почистване и подготвяне на есенната оран, тъй като бизнесменът смятал да се занимава с биоземеделие. Вчера на мястото дошла проверка от РИОСВ – Бургас и не открила проблеми – каза още Куш.

“Извършена е проверка на терен по сигнал на 16.09.2015 г.. На мястото е установено, че се извършва механизирана обработка на почвата с трактор – риголване. Имотът представлява земеделска земя с начин на трайно ползване – друг вид нива и дейността не е в противоречие с режима на защитената зона „Комплекс Ропотамо“ и защитена местност „Блато Алепу“, в границите на които попада имотът.” – отговориха от РИОСВ на въпросите на Биволъ.

Приятел на кмета Рейзи

Попитан дали има бизнес връзки със созополския кмет Панайот Рейзи, Неджет Куш категорично отрече, но потвърди, че е близък с него от дълги години. Панайот Рейзи твъди същото пред в. Капитал, който пръв съобщи за сделката в края на лятото. Кметът също е категоричен, че там няма да има строеж

“…Не са се консултирали с мен, наистина близки сме, приятели сме, но не сме коментирали какво е намерението. В тази зона няма да има никакво строителство, докато аз съм кмет”, обещава Рейзи.

Проучване на Биволъ обаче показа, че бизнес връзките между семейството на Куш и семейството на Рейзи съществуват и са доста обширни и съмнителни. Като се започне със земеделието, което Куш е решил да развива до блатото на Алепу. В бизнес групата му със земеделие се занимава не “Куш Инвест”, която е строителна фирма, а “Созопол Агро Груп”, в която

Неджет Куш е директен съдружник с дъщерята на кмета Панайот Рейзи

Фирмата е съвсем нова, учредена малко след сделката със земята на 24.06.2015 и с предмет на дейност “Отглеждане на други многогодишни насаждения”. Телефонът и мейлът на тази фирма съвпадат с координатите на други фирми на бизнесмена – “Куш Трейдинг” и “Нурсан Отомотив”.

reizi-kush-agro

 

Но бизнес съдружието с кметската дъщеря не е всичко. Созополският кмет има и крупни имотни сделки със съпругата на Куш – Фатме и с фирмата “Куш Инвест”. Сделки, които са съмнителни, защото Рейзи кешира внушителни суми за скромни парцели земеделска земя. Това е един от изпитаните начини за оправдаване на доходи с неизвестен произход.

В края на 2009 г. Панайот Рейзи продава на Фатме Али Куш нива от 1 декар във Велинград. Цената от 320 000 лв. за терен с предназначение “полски култури” е впечатляваща. В Имотния регистър не се откриват никакви данни как и кога Рейзи е придобил този терен, който Фатме Куш притежава и до момента.

reizi-niva-velingrad-kush

 

Фатме Али Куш е също така съдружник със съпруга си в “Куш Инвест”. Точно тази фирма през 2011 г. купува от Панайот Рейзи две ниви край Равадиново с обща площ 30 декара за 243 000 лв.

reizi-niva-ravadinovo-kush

Нивите са образувани чрез окрупняване на четири други имота. През 2012 г. Сметната палата уличи Панайот Рейзи, че не е декларирал точно тези четири имота. заедно с вила в Боровец. Тогава Рейзи постави своеобразен рекорд сред кметовете на ГЕРБ по укрити имоти.

Както се вижда, с помощта на приятеля си Куш, созополският кмет Рейзи успява да се освободи от проблемните земеделски земи на много сгодна цена.  Днес той може спокойно и открито да декларира произхода на едни 600 000 лв. в банковата си сметка.

От своя страна приятелят му Куш успява да си купи други ценни имоти по левче на квадратен метър, които ще обработва и засажда с биокултури заедно с кметската дъщеря Петя.

Докато му дойде времето да се засади нещо по-трайно и доходоносно. Например бетон, което е предвидено във все още неприетия ОУП за района.

* До момента на публикацията не беше получен коментар на въпросите изпратени до Община Созопол.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also