Разходка с мутроходка по Ропотамо

Областният на Бургас брани мутрите в резерват Ропотамо, отказва съдействие на МОСВ.
Екип на Биволъ

Изтича срокът фирмата “Венис Марина” да напусне доброволно резерват “Ропотамо”, след което РИОСВ – Бургас ще започне процедура за принудително извеждане. Това съобщиха за Биволъ от пресцентъра на екоминистерството. Това обаче не може да стане без съдействието на областния управител, който засега отказва да изгони нарушителите от територията публична държавна собственост.

Още преди две години МОСВ прекрати договора на “Венис Марина” за разходки с лодки по долното течение на Ропотамо. Тя обаче невъзмутимо продължи да се разпорежда в резервата, да вози туристи и да прибира пари от фактически незаконна услуга, а държавата не получава нито лев концесия. Екоминистерството е спечелило всички административни дела и безуспешно се опитва да изгони фирмата, която се позовава на абсурдно гражданско дело.

Мутрите на Таки – недосегаеми в държавата на мутрите

Представете си, че ви отнемат книжката за тежко провинение, губите обжалванията  и трябва да се явите в КАТ, за да върнете документа. Вие обаче завеждате гражданско дело срещу КАТ, за да докажете, че преди провинението книжката е била редовна. И се позовавате на това дело, за да си карате с отнета книжка.

Подобна е ситуацията в спора между “Венис Марина” и МОСВ. Договорът е прекратен отдавна заради драстични нарушения, ВАС се е произнесъл окончателно, че договорът не е валиден. Фирмата обаче е завела гражданско дело, за да докаже, че преди нарушението договорът е бил валиден. Най-абсурдното е, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е юрист, напълно поддържа тезата на  “Венис Марина” и отказва съдействие на РИОСВ докато не излезело решението по гражданското дело. Така фирмата без договор продължава да вози незаконно хора и да печели пари на гърба на държавата, а изпълнителната власт игнорира решенията на ВАС и фактически помага на нарушителите срещу държавността.

Лицата зад “Венис Марина” обаче не са случайни. Разследване на Биволъ показа, че тя е на субекти близки до наркотрафиканта Христофор-Амантинидис-Таки.  Фирмата е собственост на регистрираната във Великобритания “Стоименов Груп Лимитед” ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е от приближените, които поеха бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на “Ер Ви Инвестмънт” ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма “Интертур”, показва справка в Търговския регистър. Като еди от преките наследници на Георги Илиев Стоименов държи и всички развлечения и услуги на северния плаж в Слънчев бряг. Само преди седмици масирана проверка на МРРБ констатира драстични нарушения на концесионния договор и дейностите именно на този плаж, за което бяха съставени актове.

Хронология на беззаконието

Договорът за разходки с лодки по долното течение на Ропотамо с “Венис-Марина е сключен на 24.10.2012 г.от скандалния бивш шеф на регионалната инспекция Бойчо Георгиев, прочул се покрай “Дюнигейт” със светкавични съгласовки за строителство в защитени зони.

Фирмата тутакси стана известна след като през пролетта на 2013 г. построи незаконно ресторант и изля бетон в резервата, което бе разкрито от Биволъ. Заради наглото нарушение и след избухналия скандал с незаконното строителство договорът на фирмата беше прекратен. С писмо изх. N°6177 от 12.08.2013 РИОСВ-Бургас уведомява “Венис Марина”, че едностранно прекратява и сключения на 24.10.2012 г. втори договор за лодките и нарежда да се освободи изцяло имота, който е изключителна държавна собственост. Тогавашният областен управител Павел Маринов от БСП (разкрит от Биволъ като таен съдружник и човек на високопоставени руски държавни служители в отбранителния сектор) обаче отказа съдействие за въдворяване на ред в държавния резерват.

 

В началото на 2014 г. процедурата на Георгиев за избор на “Венис-Марина” бе обявена за незаконосъобразна от Бургаски административен съд. Tова решение бе потвърдено окончателно от ВАС, Седмо отделение. С Решение 4494/22.04.2015 г. то е без право на обжалване и ясно и категорично сочи, че никаква частна фирма няма право да се разпорежда по какъвто и да е начин в защитената територия, защото самият конкурс на Бойчо Георгиев е проведен по незаконосъобразна процедура. Веднага след окончателното съдебно решение Директорът на РИОСВ – Бургас издаде Заповед № РД-64 от 29.04.2015 г. за прилагане на  принудителна административна мярка /ПАМ/- незабавно спиране на всички дейности за предлагане на туристическа услуга „Разходка с лодка по река Ропотамо“ в резерват „Ропотамо”, извършвани от „Венис Марина” ЕООД. Дружеството е поканено да освободи резерват „Ропотамо” и да предаде всички обекти – предмет на договора.

Въпреки това решение мутрите на Таки преспокойно си работят през целия сезон, както си работиха и през 2014 и събираха пари напълно незаконно. Нещо повече, оказа се, че

Държавата не получава нито лев от разходките по Ропотамо

РИОСВ е върнала до стотинка концесионната такса за 2014 г., платена от “Венис-Марина”, защото за екоинспекцията договорът е прекратен. Това разясни говорител на МОСВ след въпрос на Биволъ колко е получила държавата от тази концесия за 2014 г. Министерството е категорично, че извършваната туристическа услуга е незаконна и става дума за самоуправство. А след като фирмата работи незаконно в резерват “Ропотамо”, няма легален начин държавата да вземе пари от услугата “разходка с лодка”.

През 2015 г. филмът се повтаря. “Венис Марина “се нанася на кея с катамараните си и отново започва незаконната услуга, за която държавата не получава нищо. РИОСВ отново се опитва да изгони фирмата от резервата.  И отново, преди началото на сезона, областният управител на Бургас отказва съдействие на екоинспекцията. Само че вече не става дума за “червения” Павел Маринов, а за “синия” Вълчо Чолаков.

Този отказ, както и да е мотивиран, има съвсем реално парично измерение – новият сезон ще донесе отново стотици хиляди на фирмата-нарушител и нито лев на държавата.

#КОЙ ще носи отговорност при злополука?

Най-сериозният въпрос, на който няма еднозначен отговор в тоталния законов хаос на държавата е: Кой ще понесе отговорност, ако недайбоже стане злополука с корабчетата по Ропотамо? В момента качването на тях и консумирането на услугата се извършва без билети, а с издавани на место касови бончета. На тях обаче никъде не е записано и не става ясно, че всъщност представляват билет за воден транспорт.

20150620_145135

Подобни касови бончета “Венис Марина” може да издава и за чадърите си или развлеченията в Слънчев бряг. Според ескперти в морския бизнес, задължително е при каботажни или други речни и морски превози да има издаден официален фискален документ с конкретно обозначение, че представлява и пропуск за качване и пребиваване на борда на плавателен съд. В противен случай при инцидент, подобен на нещастието в Охридското езеро преди няколко години с наши сънародници, обезщетенията могат да се окажат проблем. От застрахователната компания ДЗИ, слючила договор с “Венис Марина”, отказаха да отговорят на конкретни въпроси на Биволъ за това важат ли застраховките на този превозвач, при нарушения на законодателството и неизрядни договорни взаимоотношения с държавата. Остава само да се надяваме да не се случи нещо лошо с туристите, дръзнали да се качат на корабчетата по Ропотамо, защото тогава всички отговорни държавни институции ще започнат неистиво да си прехвърлят една на друга отговорност.

 

На 28 юли ВАС потвърждава предварителното изпълнение на заповедта на шефа на РИОСВ-Бургас, с която се разпорежда незабавното спиране на всички дейности, свързани с туристическата услуга “Разходка с лодка по река Ропотамо” в резерват “Ропотамо”, предоставяна от “Венис Марина” ЕООД. Това става с определение № 9075 от 27. 07. 2015 г. по административно дело № 7876/2015 по описа на Върховния административен съд. То оставя в сила определение № 1210 от 29. 05. 2015 г. по адм. д. № 858/2015 г. на Административния съд в Бургас. Предварителното изпълнение на заповедта е мотивирано с необходимостта от защитата на особено важни държавни или обществени интереси и недопускането на дейност без наличието на правно основание за това. Екоинспекцията е изискала фирмата да освободи имота изключителна държавна собственост в резерват „Ропотамо” и “да предаде всички обекти, които държи без правно основание”, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Развръзката, каквато и да е тя, едва ли ще настъпи в средата на най-доходоносния период за разходки с незаконни мутроходки. Беззаконието триумфира, а безсилието на държавата дори да опази и защити собствените си резервати от самоуправство е недопустимо. Нищо друго не остава като извод за общественото съзнание, освен че самата държава, член на ЕС, негласно, но трайно е яхната и се управлява от мутренски групировки и интереси.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d