С документи срещу лъжите на Павел Маринов в ефир

Екип на Биволъ

Capture_2013-09-17_a_14.31.22

Павел Маринов (в средата) придружава Сергей Станишев и Пламен Орешарски на посещение в Бургас. Снимка: личен блог на Павел Маринов

В предаването “Лице в Лице” на 16.04 областният управител на Бургас Павел Маринов коментира данните изнесени от Биволъ за офшорните му фирми и съдружието с високопоставен руски военен експерт.

http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/v-prikriti-tesni-vrazki-li-e-oblastnijat-upravitel-na-burgas.html

“Няма нищо вярно в нито едно от твърденията” – заяви в ефир Павел Маринов.

Той обвини Биволъ, че с публикациите си за неговите фирми и съдружия обслужва “корпоративен интерес”. Като доказателство Маринов цитира публикация в сайта от 4 септември, която всъщност е публикувана в други медии на 3 септември (например в сайта Е-Бургас, за който се знае, че е на съпругата на общинския лидер на БСП Евгений Мосинов). Тази информация за сигнали за корупция обаче не се отнася до конкретните данни за офшорни фирми и отношенията на Маринов с главния проектант на руските космически войски Сергей Боев, публикувани по-късно. За това словоблудство в ефир Биволъ смята да заведе дело срещу Маринов за уронване на престижа на изданието. 

“Не съм в съдружие със Сергей Боев. Нямам офшорна фирма, която трябва да декларирам.”, заяви още Маринов. Обяснението му беше, че е напуснал фирмата веднага след като в нея е инвестирала руската компания, чийто член на съвета на директорите е Сергей Боев.

Документите, разкрити от Биволъ обаче сочат друго.

Павел Маринов е в съвета на директорите на руската корпорация “Аламак Интер” като представител на “Интерлог” ООД от 2008 до 2013 г., цели пет години. 

Capture_2013-09-23_a_22.57.46

“Интерлог – САЩ”, представлявана от Павел Маринов остава в съвета на директорите на “Аламак Интер” до 14 юни 2013 г. показва документ от Търговския регистър.

Евгений Михайлов е член на СД на Борисоглебския и Моромския приборостроителни заводи. Въпросните заводи имат стратегическо значение за руската Стратегия за развитие на електронната промишленост, която е тясно обвързана с глобалната военна доктрина на тази държава. Сергей Боев е главен ръководител във военния проект за Космически войни на Руската федерация. Висшестоящата компания се допълва от шефа на Борда на директорите на една от най-големите руски банки “Инвесторгбанк”. Именно тази банка е един от основните финансови кредитори на руското правителство в периода от 2008-2010 г.

Фантомната офшорка

Маринов излъга и за участието си в офшорна фирма, което не е декларирал нито като депутат, нито като областен управител. Става дума за английската фирма “Интерлог Балкани”. Разследване на Биволъ показа, че фирмата е заличена от британския търговски регистър през 2010 г.

Самият Маринов призна това обстоятелство за заличаването и така се самоуличи в престъпление, тъй като не е декларирал отписването на фирмата пред българските власти. Нещо повече – продължил е да подписва документи от името на тази фирма чак до 2013 г. В момента 25% от акциите на завода “ЗТВ” фактически са собственост на фантомна фирма, изчезнала от правния мир преди три години.

ZTV

Пламен Орешарски категорично пое отговорност за назначенията на областните управители

Capture_2013-09-17_a_14.29.43

Панорама БНТ, Петък 13 2013 г. към 11 мин. 30 сек.:

Пламен Орешарски: Нося отговорност за всички назначения за областни управители!

Водещ: Категорично, ще поемете ли отговорността за всяко назначение, което е направено от кабинета?

Пламен Орешарски: Аз и сега нося тази отговорност.

Водещ: Включително за областни управители, заместник областни управители, на всички нива?

Пламен Орешарски: Да, включително и за областни управители. Подчертах и го подчертавам и сега, че специално при областните управители търсих предложения и от двете партии, които подкрепят кабинета. Мисля, че това е нормален подход.

Водещ: Своя отговорност ли поемата сега или чужда.

Пламен Орешарски: Своя отговорност, аз потърсих кадри от тях.

След категоричното изявление на Премиера за личната отговорност, която поема с назначението на областни и зам.областни упавители, Биволъ започва да изнася данни, факти и документи за закононарушенията, интересите и връзките на правителствените назначения за ръководители на областни администрации

През лятото на 2013 г. от името на несъществуващата фирма Павел Маринов се опитва да назначи като пълномощник най-близкия си бизнес съдружник: адв. Леонид Шопов, бивш ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на българското посолство в Москва. Биволъ допълнително ще публикува данни за разностранната бизнес дейност на Шопов в България.

Подписите на Маринов под документи на изчезнала фирма са де факто документно престъпление, но до момента няма коментар по тези разкрития нито от прокуратурата, нито от правителството на Орешарски.

Де юре и в момента Маринов се явява представител на търговско дружество и по закон няма право да е областен управител. Този факт също се неглижира от премиера, който съгласно чл. 19а ал.3 от Закона за администрацията е длъжен веднага да уволни Павел Маринов.

Биволъ обобщи всички факти за нарушенията на Павел Маринов в сигнал до  Върховна касационна прокуратура  (вх. № 13990/2013г.) с копие до Парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси (ПГ-3194-А-75 от 25.09.13 г.). До момента няма отговор от тези две институции

СИГНАЛ: Относно несъвместимост с поста на г-н Павел Маринов, областен управител на Бургас и документни престъпления извършени от него

Уважаеми Прокурори,·

В журналистическо разследване на Биволъ беше установено, че областният управител на Бургаска област Павел Маринов не е декларирал факти и обстоятелства, които се явяват несъвместими със заеманата от него длъжност, съгласно чл 19 ал 6 т. 2 от Закона за администрацията. Освен това той е извършил документни престъпления.

1. Обстоятелства несъвместими с поста на областен управител 

Установено е с документи от Търговския регистър, че към 14 юни 2013 г. Павел Маринов се явява пълномощен представител на американската фирма Interlog LLC и управител на фирмата Interlog Balkani, регистрирана във Великобритания.

Съгласно ЗПУКИ, чл. 13 ал 2, в едномесечен срок от подаването на декларацията по чл. 12, т. 1, г-н Маринов е бил длъжен да предприеме действия за отстраняване на несъвместимостта. В Търговския регистър и до този момент липсват данни г-н Маринов да е предприел действия, за да прекрати взаимоотношенията си с двете фирми.

Като свое оправдание г-н Маринов изтъква факта, че двете фирми са дерегистрирани съответно в САЩ и във Великобритания още през 2010 г. следователно не са подлежали на деклариране.

Обстоятелството за дерегистрацията на тези фирми не е обявено в законоустановения срок в българския Търговски регистър. Формално, според българското законодателство, г-н Маринов и в момента се явява пълномощник на Interlog LLC (USA) и управител на Interlog Balkani LLP (UK). Следователно, съгласно чл. 19а ал.3 правоотношенията с него следва да бъдат прекратени от Министър-Председателя, което до момента не е направено.

https://www.bivol.bg/pavel-marinov-deklaracii.html

2. Документни престъпления

Установено е, че от 2010 до 2013 г. г-н Павел Маринов е подписвал документи от името на фирмата Interlog Balkani LLP, които са вписани в Търговския регистър като доказателство за представителната му власт.

При положение, че фирмата е дерегестрирана през 2010 г. тези действия на г-н Маринов представляват документно престъпление.

https://www.bivol.bg/pavel-marinov-firmi.html

От ВКП получихме писмо, с което ни информира, че: “..под входящ номер 6271/15.10.2013г. по описа на ОП-гр. Бургас е регистиран Вашия сигнал получен от ВКП по компететност.” До момента екипът на Биволъ очаква напразно да бъде призован да даде показания и да представи документи по казуса на правоохранителните органи на Р. България. Вероятно това ще стане едва след смяната на сегашната политическа власт, имайки предвид корупционния индекс на българската съдебна система. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d