“Троянский конь” в ДАБЧ

Кандидат за шеф завършил в СССР и вербуван за ДС от Петко Сертов
Екип на Биволъ

Петър Пунчев, кандидат за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е възпитаник на СССР и Държавна сигурност – показа проучване на Биволъ. Пунчев е един от деветимата кандидати за поста Председател на ДАБЧ. Той е допуснат до предстоящото изслушване пред правителствена комисия, въпреки скандалните обстоятелства около неговата биография. За дейността на агенцията и процедурата по избор на нов неин ръководител пряко отговаря вицепремиерът Меглена Кунева от квотата на Реформаторския блок. Лично Кунева е издала заповедта за излушването на кандидатурите и условията за участие.

Червен смях за българите в чужбина

Пунчев завършва специалност «Журналистика» в Московския държавен университет «В. М. Ломоносов»  през 1978 г. Дипломната му работа е озаглавена «Червен смях – първият легален сатирико-хумористичен орган на БКП в периода (1919 – 23 г.)». Тя е защитена в катедра «История на партийно-съветския печат». Пунчев има отлични оценки и на държавния изпит по специалностите «Научен комунизъм», «История на партийния съветски печат» и «Теория и практика на партийния съветски печат». Богат образователен ценз, изключително полезен за актуалната длъжност на ръководител на Държавната агенция за българите в диаспора.

Подкован с тези фундаментални теоретични и практически знания, Пунчев се завръща в България. С какво и как се е проявявал в СССР не се знае, но може да се разбере, че е било надеждно за режима. Съвсем логично на 20.05.1980 г. едва на 24 г., Пунчев вече е назначен за помощник началник на отдел в РУ-ГЩ.

Вербовка и агент на Сертов

Кариерата му в службите на комунистическия режим обаче не свършва с щатната работа във военното разузнаване. На 24.04.1986 той е вербуван не от кого да е, а от бъдещия шеф на ДАНС Петко Сертов. Сертов му става и водещ офицер до 1990 г. във Второ главно управление на ДС, което се бори «против контрареволюционните лица в армията, капиталистическите разузнавания и агентурата им». Пунчев е регистриран с агентурния псевдоним «Троянски». Колко е ценен личи от факта, че досието му е унищожено след 1989 г. с изрично искане «да бъдат заличени от всички картотеки данните за аг. «Троянски». Това несъмнено е ясен знак, за особено интересните данни и обстоятелства, които са се съдържали в архива на Досието на Троянски.

Петър Пунчев - шеф в ДС и агент "Троянски", вербуван от Петко Сертов.

Петър Пунчев – шеф в ДС и агент “Троянски”, вербуван от Петко Сертов.

По време на прехода агент “Троянски” става крупен медиен собственик в поведица от електронни медии: Мила ФМ, Радио свят, Радио FM+ и Орфей медия ФМ. Като такъв той е проверен от Комисията по досиетата и разкрит през 2009 г. Водещият му офицер Петко Сертов бързо се ориентира в новата обстановка. Той буквално се хвърля на врата на френското разузнаване, както разкри разследване на Александър Леви, публикувано в Биволъ и подминато с мълчание от всички служби, въпреки данните за държавна измяна.

Ще реагира ли Кунева?

Биволъ изпрати питане по ЗДОИ до Министерски съвет и лично до Вицепремиера Кунева за пълната документация относно всички кандидати за поста председател на ДАБЧ, чието изслушване ще се състои след 4 дни. Биволъ пита и дали е легитимна според българското законодателство съветската диплома на Пунчев? Дали тя е нотифицирана по съответния ред от Министерството на образованието и важи ли въобще днес на територията на страна член на ЕС и НАТО?

В светлината на изнесените факти би било интересно да бъде изслушан и водещият офицер на “Троянски” – Петко Сертов, който вече не е в неизвестност. С какво е бил ценен агент «Троянски», защо му е заличено досието от всички картотеки и как водещият му офицер вижда реализацията на Пунчев като евентуален председател на ключова държавна агенция?

Значението и ролята на ДАБЧ

ДАБЧ е институция от стратегическо значение за националното ни бъдеще. Освен, че работи целево с българските общности, именно от ДАБЧ зависи основно издаването на документи за български произход, които са в основата на кандидатстването за българско гражданство. Последните 3 правителства на ГЕРБ и БСП, заедно с Президентството, практически блокираха издаването на гражданства на етнически българи през последните 3 г. Това, в условията на тежка демографска криза и неизбежна инвазия в страната на ислямски имигранти, е равнозначно на неприкрито национално предателство с дълготраен кумулативен ефект.

Протестите на българските общности зад граница са симптоматични. Наличието на милионна българска диаспора в Бесарабия, Крим и Таврия е особено важно от гледна точка на разразяващата се война в този бивш съветски регион. Възможностите на ДАБЧ да влияе върху масовото съзнание и поведение на българските общности в Украйна са преки и директни, тъй като агенцията се явява директен представител на българската държава. Масовите манипулации на путиновата пропаганда върху съзнанието и поведението на компактните български общности в Украйна са налице.

Известно е, че бесарабските българи отдавна настояват за улеснена процедура по получаване на българско гражданство, подобна на тази, по която Румъния направи свои граждани жителите на Молдова. За тези над 2 млн. етнически българи, запазили езика и традициите си непокътнати, България е желана и атрактивна държава. От нас само зависи дали нашето общество ще прояви солидарност и отговорност, подобни на тези след войните преди 100 г, когато България е приела и интегрирала над милион бежанци от Тракия и Македония. Техните потомци днес съставляват около половината от българската нация.

За съжаление държавната политика днес следва все още глухите коловози на бившата комунистическа доктрина за неглижиране на външните българи. БКП създаде и утвърди в чужд интерес измислената “македонска” нация, с която силово бяха отродени и превърнати в еничери сънародниците ни във Вардарска Македония. В духа на тази комунистическа предателска политика бившият премиер от БСП Жан Виденов публично се отрече от българите в Гърция и Сърбия преди 20 г, от трибуната на Народното събрание.

Следващите правителства, включително и настоящото, не са променили особено тази пагубна антинационална политика, наложена от Коминтерна и сталинската диктатура след 1944 г. Те следват безапелационно комунистическите жалони за създаване на прегради пред външните българи към интегриране в нашето общество. Единственото реално спасение пред очаквания демографски колапс в предстоящите 15 г. В същото време много по лесно се дава гражданство на жители на Турция и имигранти от Близкия и Среден изток, преминали на българска територия. Абсурд, който се извършва от правителството, в което ДАБЧ играе ключова роля. От друга страна именно ДАБЧ е институцията, която е отговорна за активната държавна политика с емиграцията ни в Западна Европа и САЩ, която вече е нарастнала на около 3 млн. предимно млади и образовани българи.

Опитите да бъде поставен за ръководител на тази институция кадър на съветския строй и верен служител на комунистическите тайни служби, са повече от скандални. От тази гледна точка никак не е за чудене, че за председател на ДАБЧ тайно и полека се подготвя един настоящ “Троянский конь”.

Биволъ очаква бърз отговор и позиция от вицепремиера Кунева, както и от депутатите. Подробно за дейността на ДАБЧ в последните години, както и за проблемите на сънародниците ни в диаспора, можете да се запознаете от интернет медията на българите в САЩ – Euro Chicago

* Бел.ред. С човек от редакцията се свърза Петър Пунчев, който заяви, че написаното за него не е коректно, не е морално и не е верно. Тъй като Биволъ не отказва никога правото на мнение на засегната в публикации страна, готови сме да дадем думата на г-н Пунчев, стига той да обясни конкретно кои точно от публикуваните документи не отговарят на истината. Петър Пунчев поиска да свалим публикацията, като предварително условие, без обаче да опровергае по същество конкретно нищо, но се чувства засегнат от цялостния текст в нея. Това е невъзможно – Биволъ никога не сваля публикации, които почиват не на свободни интерпретации, а на неопровержими документи. Конкретната забележка на г-н Пунчев, че “Червен смях” за който е защитил диплома за висше образование в СССР не е издаван в СССР, поправихме. Изданието е правено от БКП.  Публикуваме и “правото на отговор” на г-н Петър Пунчев.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: