Зам. шефът на ДАНС Ваня Стефанова и шефът на отдел « K » (като Корупци) в агенцията Димитър Влахов влизат в поредната структура за борба с корупцията, под ръководството на прокуратурата, за която беше обявено, че е започнала работа.

Като прокурор Ваня Стефанова наблюдаваше аферта « Костинброд », където държавното обвинение се провали безславно. След това стана заместник-председател на ДАНС, където e разписвала СРС-та по скандалната разработка « Червеи ». Сега Стефанова е шеф на отдел в новото спецзвено.

Димитър Влахов е личен избор на Цацаров по пловдивска линия. Бившият шеф на БОП в Пловдив лъсна в прословутото тефтерче на Цар Киро на страницата със « спешни номера », редом с номерата на митничари и служители на НАП. Всички лица от списъка отрекоха, че познават Цар Киро, а самият той отрече, че тефтерчето е негово.

Ваньо Танов обаче потвърди пред БНТ за съществуването на тефтерчето: „Аз поех инициатива и се свързах с колега от ДАНС. Исках за моята агенция аз да изясня случая. След среща ми беше потвърдено, че е иззето такова тефтерче, но е рано да се коментират лицата, които фигурират вътре, защото трябва да се направят съответните проверки. От 2011 година досега би трябвало да бъде извършена проверка на лицата, които фигурират вътре” – каза пред БНТ бившият и настоящ шеф на Агенция „Митници“.

Проверка за скандалното тефтерче беше възложена от Цветлин Йовчев на МВР и ДАНС през януари 2014 г. Тогава Цветлин Йовчев заяви, „че е имало някакъв такъв документ (или как да го нарека), за наличието на който е бил уведомен бившият вътрешен министър, и такъв документ е предоставен в бившата Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Резултатите от тази проверка не са известни до ден днешен. Впрочем, анонимният подател изпратил тефтерчето беше написал ясно в обяснителната бележка: „по него нищо няма да се направи“.

 


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English