В плана за реструктуриране на ПИБ след държавната помощ, одобрена от Европейската комисия е въведена фигурата на независим, квалифициран „контролиращ управител“ (Monitoring Trustee, може да се преведе и като „попечител“), който да докладва директно на Комисията (точка 60 и 128 от документа) за спазването на условията и коректното прилагане на плана за реструктуриране на банката. Попечителят трябва да докладва писмено на всеки три месеца (точка 129 в документа).

Биволъ попита Европейската комисия дали такъв управител вече е избран и утвърден и получи положителен отговор. Става дума за международно призната консултантска компания, но нейното име остава тайна.

« България е поела ангажимент да назначи контролиращ управител, за да се гарантира правилното прилагане на плана за преструктуриране и ангажиментите, които се съдържат в него. Въз основа на предложенията на България, Комисията е одобрила международно призната консултантска фирма като контролиращ управител. Тъй като контролиращият управител трябва да работи по независим начин и мониторинговите доклади не са публични, самоличността на управителя не може да бъде публично оповестена. » – гласи отговорът на Рикардо Кардозо от Европейската комисия.

Според приложението към плана, което изброява ангажиментите на българското правителство, фигурата на контролиращия управител може да бъде « например инвестиционна банка, консултант или одитор, чието специализирано знание, експертиза и човешки ресурси са необходими, за да изпълни мандата си ». В същата точка 23 от приложението се посочва, че попечителят « не бива да бъде в нито един момент изложен на какъвто и да е било конфликт на интереси ».

Възможността да се установи конфликт на интереси е и единствената хипотеза, при която контролиращият управител може да бъде сменен по искане на Комисията (точка 32 от Приложението).

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!Липсата на публичност обаче изключва възможността за граждански и медиен контрол на евентуален конфликт на интереси на попечителя. Биволъ ще поднови искането си за информация кой е контролиращият управител на ПИБ като се позове на Регламент 1049/2001 на Европейския парламент и на Съвета, според който гражданите имат право на достъп до всички документи съхранявани в Европейските институции.

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly