Разследване на Валя Ахчиева:

Замитането на италианския боклук в България

Прокуратурата прикрива зам-министър на МОСВ подписал разрешенията за внос
На една площадка в близост до ТЕЦ „Бобов дол”  в момента се намират останали 210 тона отпадъци от скандално известния  т.нар. „италиански боклук”. Престоят на тези 210 тона  е нерегламентиран, защото, Нотификацията им е с изтекъл срок още в началото на месец юни, миналата година.
Кой в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ разреши този италиански боклук да влезе в България?
Кой подписа Нотификацията за трансграничен превоз на италианската фирма „Вибеко”, за внос от Италия на 8 400 тона смесени отпадъци с код 19-12-12? И с това, всъщност разреши те да се изгарят в ТЕЦ „Бобов дол”, без да провери, отговаря ли централата на всички изисквания за изгаряне, според издаденото Комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/?
Или…може би е знаел, но под натиск е подписал Нотификацията?
Кой заместник-министър подписа още една Нотификация на италианската фирма „Вибеко” за трансграничен превоз на 9 000 тона смесени отпадъци, отново с код 19-12-12, за рециклиране в плевенската фирма „Феникс-Плевен”, без да провери, че този вид отпадъци не се рециклират, а и че в плевенската фирма няма такава техника за рециклиране?
Кой подписа?
Един земестник-министър е подписал. А един директор на дирекция „Управление на отпадъците” е написал доклад до него, че това е възможно. И заместник-министърът е сложил подписа си. И това не е арестуваният и обвинен заместник-министър Красимир Живков по делото „Бобокови”. Друг заместник-министър е. Но, за него не се е чуло нищо да е притесняван от прокуратурата в разследването по казуса с този италиански боклук.
Ще разкрием, кой е.
Защото, с неговия подпис в Нотификацията и Решението по нея от 29.03.2019-та година, този боклук е тръгнал от Неапол и фирмата „ Вибеко” към България и фирмата „Траш еко пак”. Това са 8 400 тона смесени отпадъци с код 19-12-12, различни от упоменатите в код 19-12-11 по Европейския каталог на отпадъците. Нов код ли са измислили?
Това са смесени битови отпадъци след механично третиране. И единственият възможен начин е те да се изгорят или депонират. Те не могат да се рециклират. И така, те са пристигнали в Пристанище „Бургас”. После с камиони на фирмата „Ваня транспорт” боклукът е докаран до ТЕЦ „Бобов дол”. Една част от него е пристигнала на 01.06.2019, а другата част  – след два дни – на 03.06.2019. И тъй като Нотификацията има срок една година, и тази година е изтекла през месец юни 2020-та, станало е така, че в ТЕЦ „Бобов дол не са успели да изгорят цялото количество смесени отпадъци.
Защо не са успели?
Защото, контролният орган – Регионалната инспекция по околна среда и води/ РИОСВ/ в Перник е спряла дейностите по изгарянето на 23-ти януари 2020-та – само няколко месеца след старта на горенето на боклука. На тази дата с Принудително-административна мярка /ПАМ/ се спират шредерните инсталации за предварително раздробяване на боклука, пристигнал от Италия на бали. Причината – ТЕЦ „Бобов дол” не е изпълнил задълженията си в областта на екологичното законодателство за тази дейност – горене на отпадъци. И така затруднявал контролната дейност на държавните органи.
Разследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в България
Всъщност, отивайки с дрон да търсим този останал италиански боклук, ние очаквахме да заснемем  бели бали – както е дошъл той от Италия. Но се оказа, че боклукът е шредиран – тоест, натрошен. И затова тези 210 тона са 3 големи купчини на площадката на фирмата „Хийт енерджи”. Това е друго юридическо лице, но няма как да влезеш там, освен през портала на ТЕЦ „Бобов дол”. И ние с нашия екип се изправихме пред бариерата, за да искаме среща с новия изпълнителен директор – инж. Любомир Спасов.
Той се съгласи на интервю и потвърди, че отпадъците се намират все още на площадката, защото са поставени в ситуация, че няма къде да ги предадат за утилизация. Не успели да ги изгорят, заради принудителната мярка, която им е наложила РИОСВ-Перник. Инж. Спасов не знаел, точно, за какво са им спрели горенето на отпадъци. Имали били система за видеонаблюдение. А през последната една година вече и от РИОСВ-София им налагали принудителни мерки за нерегламентирания престой на боклука на площадката. И ТЕЦ „Бобов дол” сега се намирал в порочен кръг. Нямали право да съхраняват отпадъците от Италия. Нямали право да ги изгорят. Не можели да ги предадат и на друга фирма. Затова боклукът си стои още на площадката.
Главният еколог на ТЕЦ „Бобов дол” – Елка Зарева ни заведе при боклука, за да го видим отблизо. И ни показа спряната поточна линия за шредиране, където той бил шредиран – предварително раздробен.
Оглеждам купчината с натрошения италиански боклук и питам Елка Зарева, кое е притеснило експертите от РИОСВ-Пловдив, че има нещо нередно около този отпадък? Не знаели защо.  Може би самият контролен орган трябва да обясни, коя е причината да смятат, че този отпадък е с някакви опасни свойства – отговаря главният еколог на ТЕЦ „Бобов дол”.
Предишният директор на централата Емил Христов беше задържан и обвинен миналата година, след като Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че за ТЕЦ „Бобов дол” има данни за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС. Тогава бяха проверени ТЕЦ-овете „Бобов дол”, „Брикел”, „ Сливен” и „Перник” – всички те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, наричан в медиите – „енергийният бос”.
По-късно стана ясно, че е образувано досъдебно производство за нарушения по изгарянето и разполагането на площадка наблизо за отпадъци. И…толкова. Нито дума после не се чу за потърсена отговорност от длъжностни лица, които са позволили това изгаряне да се случи.
А италианският боклук все още обикаля България! И престоят на боклука на площадката е незаконен. Защо няма дело в съда за това?
Как да не остане у нас усещането, че тази атака на прокуратурата е била само за онзи момент, преди година и половина, когато избухна международният скандал около аферата с италианския боклук? Всичко започна от италианските карабинери, които през месец декември 2019-та заловиха влакова композиция, натоварена с отпадъци, които трябвало да пристигнат в България. Като резултат започна шумното дело срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, които бяха задържани заедно със заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, през месец май 2020-та.
И въпреки стотиците томове по това дело в Специализирания наказателен съд, никой не е разследвал въпроса:
Кой разреши вноса на този боклук?Кой подписа Нотификацията за трансграничен превоз на италианската фирма „ Вибеко”? Чия е отговорността, този италиански боклук и сега да стои на площадката до ТЕЦ „Бобов дол”?
Поисках становища от четирима експерти в РИОСВ-София. И всички те бяха категорични.
Според Главния експерт Ина Цветанова, срокът на Нотификацията за тези отпадъци от Италия е изтекъл отдавна, но има юридически лица в България, на които е разрешено те да изгорят този боклук. И това може да се случи, ако ТЕЦ „Бобов дол” успее да сключи такъв договор с някоя компания. Но, в ТЕЦ „Бобов дол” не може да се изгори този боклук, защото им е наложена принудителна мярка, заради неизпълнени изисквания. Дори и в момента. Другият Главен експерт – София Атанасова е категорична, че ТЕЦ „Бобов дол” не е имал навсякъде система за видеонаблюдение на местата, където следва да има. Сега вече имат, но към онзи момент от миналата година – не са имали такова видеонадблюдение, според изискванията в Комплексното разрешително.
Директорът на дирекцията „Административни, финансови и правни дейности” – Наско Станимиров заяви, че ТЕЦ „Бобов дол” не е имал в началото на миналата 2020-та година, най-важното – работеща автоматична система, която да спира дейностите по изгарянето, ако започне  замърсяване на въздуха. Освен това, категорично не било вярно и това, че в съда били падали административните актове и наказателните постановления, наложени на ТЕЦ „Бобов дол” от контролния орган РИОСВ. Напротив! Съдът ги потвърждавал. А експертът от дирекция „Контрол на околната среда” в РЕОСВ-София Ралица Венкова съобщи, че те са констатирали несъответствия по изпълнение на Комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол”. И затова още през месец ноември 2020-та година, от РИОСВ-София написали писмо до изпълнителния директор на ИАОС да преразгледат въпросното Комплексно разрешително. Имало допуснати неточности. Например този  факт –  големият комин на ТЕЦ „Бобов дол” нямал сероочистваща инсталация. Имало само филтри, но нямало пречиствателно съоръжение за изпускане на непречистени емисии във въздуха, в преходни режими на работа.
След всичките ми срещи по казуса „ТЕЦ „Бобов дол”, аз попитах Специализираната прокуратура:
Докъде стигна досъдебното производство за ТЕЦ „Бобов дол”?
Отговориха ми, че все още разследват, но нямало повдигнати обвинения на длъжностни лица. Обвиняем е само бившият директор на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов.
Попитах Специализираната прокуратура и за другия казус – „Феникс-Плевен” Има ли повдигнати обвинения на длъжностни лица?
В отговора  се посочва само делото „Бобокови”, обвиняемият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков, както и едни трима обвиняеми по същото дело, които много бързо се признали за виновни още на досъдебната фаза и сключили споразумение с прокуратурата. А Специализираният наказателен съд одобрил това и тримата получили условни присъди. Единият е бившият директор на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, а другият е управителят на фирмата „Феникс-Плевен” Айгюн Еминов.
Толкова. Няма други длъжностни лица, изправени пред съда по аферата с италианския боклук.
Накрая в отговора си до мен, от Специализираната прокуратура отбелязват, че „отпадъците с код 19-12-12 не се явявали „опасни”. И затова те не били предмет на престъплението по член 353в от НК. А се явявали евентуално предмет на административно нарушение, като в случая компетентната институция се явявала РИОСВ-Плевен.”
Шокирана съм от този отговор. Знам, че смесените отпадъци за изгаряне не са записани в класификатора като „опасни”. Но, знам и това, че, ако те не се управляват законосъобразно, може да има опасни последици за живота или здравето на хората. Тогава, никой не е извършил престъпление, така ли?
Открихме един от осъдените условно по делото „Бобокови”. Айгюн Еминов – управител на фирмата „Феникс-Плевен”. Открихме го като наемател в дома му в София, на чийто адрес сега е регистрирана въпросната фирма. Само че, виждайки ме, Айгюн истерично блъсна вратата. И се заключи отвътре. Той вече е осъдено лице. Но, отпадъците, пристигнали от Италия, реално, все още стоят на площадката на фирмата „Феникс-Плевен”. Това заснехме сега с дрон. А по документи, тези отпадъци са рециклирани! Тоест, няма ги! Но, тях ги има! Някой е съставил фалшиви документи за това.
Така стоят и 210 тона от бобовдолския боклук от Италия. А друга част от него обикаля  България. Ето как.
Когато контролният орган РИОСВ-Перник спира горенето на тези смесени отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”, от тях били останали над 900 тона. От централата започнали да го продават на фирми, които имат разрешително за горене. Най-напред го вземала компанията „Девня цимент”. Но, после изведнъж спрели и не продължили договора с  ТЕЦ „Бобов дол”. Тогава започнали да дават боклука на пловдивската фирма „Реци Трейд България”, която имала площадка в Първомай. После и те изведнъж спрели да приемат боклука.
Директорът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков потвърждава, че при проверка на площадката на „Реци Трейд” ЕООД са открили над 24 тона отпадъци от ТЕЦ „Бобов дол” с код 19-12-12. Но те вече били извозени към „Девня цимент”.
Питам изпълнителния директор на „Девня цимент” Силвио Тийде, какво е станало с боклука и защо не го искат от ТЕЦ „Бобов дол”, а го искат от фирмата „Реци Трейд България”?
От там ми отговарят, че въпросните отпадъци вече били оползотворени по всички правила и в най-кратки срокове. А не подновили договора си с ТЕЦ „Бобов дол”, заради „ високото влагосъдържание на материала и съдържанието на единични големи бетонови парчета / вероятно от строителни отломки/, които са негодни за приложение в тяхната инсталация. Приели са боклука от фирмата „Реци Трейд България”, защото от тях го получават след предварително третиране с код R12, подлежаща на контрол от компетентните органи. Така вече, според българското законодателство, може да се смята, че материалът е с произход Бължария.”
Боклуците в България – кой заплете точно тази схема с трансграничен превоз на смесени отпадъци?
На 17.12.2018 година, от италианската фирма „Вибеко” подали заявление в МОСВ за издаване на писмено съгласие – Нотификация за трансграничен превоз на отпадъци с код 19-12-12 , смесени отпадъци. И на 29.03.2019г., заместник-министър Николай Кънчев подписва Решение, с което предоставя съгласие по Нотификация на италианската фирма „Вибеко”.Тя е от 01.04.2019. Според документа подписът е на заместник-министър Николай Кънчев.
А директорът на дирекция „Управление на отпадъците”  тогава – Славея Стоянова, която след това два пъти става заместник-министър, изпраща въпросната Нотификация на италианската фирма „Вибеко”.
Разследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в България
Преди тази Нотификация е подписана другата – тази за 9000 тона смесени отпадъци за рециклиране в плевенската фирма „Феникс-Плевен”.
Заявлението на италианската фирма „Вибеко” е подадено в МОСВ на 15.10.2018г. И много бързо – на 29.10.18, директорът  Славея Стоянова пише доклад до заместник-министър Николай Кънчев, че той „може да даде своето съгласие за превоз на посочените отпадъци от Италия за България.” И на 02.11.2018 година, според документа, заместник-министър Николай Кънчев подписва Нотификацията.
Разследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в БългарияРазследване на Валя Ахчиева:  Замитането на италианския боклук в България
Потърсих бившия вече заместник-министър на околната среда и водите Николай Кънчев в централата на ВМРО, защото дълги години той беше заместник-председател на партията на Красимир Каракачанов. Кънчев беше във властта от квотата на ВМРО. Но, не го откривам в кабинета му. Успявам да се свържа с него по телефона след дълго звънене.


Нотификацията, подписана от заместник-министър Николай Кънчев за боклука на фирмата “ Вибеко” за ТЕЦ” Бобов дол”.

Нотификацията на “ Вибеко”-Италия за 9000 тона смесени отпадъци с код 19-12-12 за плевенската фирма “ Феникс-Плевен”, подписана от заместник-министъра Николай Кънчев.

И за моя изненада, Николай Кънчев отрича всичко:
– Господин Кънчев, защо подписахте Нотификацията за  италианския боклук за „Феникс-Плевен и за…
– Няма такава! Не съм я подписал! Нещо грешите!
– Има подписи за Нотификацията на италианската фирма „Вибеко”, който е пристигнал за ТЕЦ „Бобов дол”.
– Бъркат! Бъркате!
– А чий е подписът тогава?
– Ами,…това е доказано във времето.
– Разпитваха ли ви по досъдебните производства?…
– …
Прекъсна връзката Николай Кънчев, когато го попитах за прокурорското разследване. И отрече да е подписвал нотификациите. Само че, аз разговарях  след това  с бившия директор тогава в МОСВ – Славея Стоянова. И тя потвърди всичко.


Писмото, подписано от директора на Дирекция” Управление на отпадъците” в МОСВ Славея Стоянова до фирмата “ Вибеко”- Италия, с което им изпраща Нотификацията за боклука.

Но, се оправда по най-абсурдния начин. Защо сте написали доклад до заместник-министър Николай Кънчев, че може да даде своето съгласие за превоза на тези отпадъци от Италия? И последва отговорът на Славея Стоянова:
–  Обърнете се към експертите в дирекцията „Управление на отпадъците” в МОСВ, които са подготвили нотификациите! Докладът се готви от експертите! Докладвали са ми, че всичко е наред, че няма никакви нарушения от гледна точка на МОСВ. Нарушенията са при издаването на разрешително на „Феникс-Плевен” от РИОСВ-Плевен!А ТЕЦ „Бобов дол” по същия начин си има надлежно издадено Комплексно разрешително от Агенцията по околна среда! След като те са преценили, че те отговарят и са издали Комплексно разрешително, то е невъзможно, ние да направим отказ с тези мотиви!
– Вижте, госпожо Стоянова, обществото не го интересува, коя институция какво прави!
– Вие се обаждате на мен! Аз отговарям само на въпроси, на които мога да отговоря!
– Но, комините на ТЕЦ „Бобов дол” са едни и същи! И отпадъците са едни и същи!
– Комините се контролират от контролен орган! Казва се РИОСВ!
– А министерството?
– Министерството при издаване на Нотификации борави с определени документи! Тези документи са абсолютно надлежно представени и към момента, в който е издадена Нотификация, дали на ТЕЦ „Бобов дол” или на „Феникс-Плевен”, ние сме работили с документи, издадени от другите институции!
– И не носите никаква отговорност, така ли?
– Да! Абсолютно!
Абсурден е този отговор на бившия директор и два пъти заместник-министър в МОСВ Славея Стоянова!
Да твърдиш, че заместник-министрите само подписвали това, което им поднасяли по-ниско стоящите държавни служители и затова те не били носели отговорност с подписа си?! И никой в прокуратурата не е разследвал това? Какво да си мислим тогава?
За единия – опасен боклук, има шумно дело с арести и изправен заместник-министър пред съда, а за другия боклук, който не е класифициран като „опасен” – няма нищо! Няма потърсена отговорност от длъжностни лица в министерството и контролните му органи.  Все едно, че не е минал боклукът през комина на ТЕЦ-а и не е имало обществен натиск да спрат?!
Двоен стандарт ли е това? Или е …замитане на следите от боклука на италиано-българската афера?
* Другите разследвания на Биволъ за вноса на боклуци и превръщането на България в боклукчийницата на ЕС, можете да четете в Буклукгейт.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also