Концесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондове

Министри и депутати бранят публично престъпни интереси
Екип на Биволъ

Една от офшорките с дял в “Юлен” АД има управители свързани с фирма на Мила Георгиева от бандата на “Килърите”, обвинена в поръчкови убийства и рекет. Свързват ги и съмнителни финансови операции през трета фирма,  в които има данни за пране на пари. Георгиева е издирвана и от румънската прокуратура и за кражбата на 26 милиона евро от храни за бедни, осъществена със съдействието на ПИБ (виж тук).

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че Мила Георгиева и функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Връзката излиза от документално разследване на Биволъ и румънските ни партньори от RISE Project за собствеността на офшорките, замесени в кражбата на 26 милиона евро, за която в Румъния вече има арестувани.

В рамките на това разследване се сдобихме и с банкови извлечения, които категорично потвърждават финансовите обвързаности между ПИБ, фирмите на Мила Георгиева – “Килъра” и фирмите зад концесионера на Банско “Юлен” АД.

Регистрираната в Британските вирджински острови “Т.А.К. сървисиз” притежава 46 422 акции в “Юлен” АД, което е 30% от капитала. “Т.А.К. сървисиз” е с управители Богдан Раду Югулеску, Николета Елена Югулеску и Евдокия Макламузи. Богдан и Николета са румънски граждани, а Макламузи е от Кипър. Собственик на “Т.А.К. сървисиз” през друга фирма е прочутият кипърски безработен Георгиус Георгиу.

tak-services-directors

Същите лица са управители на фирмата “Santa Fe Trading“, регистрирана също в Британските вирджински острови, но с кипърски собственик.

“Santa Fe Trading” е контрагент на “Zorgane Asia” Ltd. по фиктивен договор за внос на месо (виж документите в галерията).

Концесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондовеКонцесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондовеКонцесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондове

“Zorgane Asia” притежава 100% от “Дженезис Лаборатори”, в чийто борд на директорите е Мила Георгиева, бос на престъпната група “Килърите” и важна фигура в клана на Иван Танов – Универсалния, който е издирван от Интерпол за укриване на данъци и пране на пари.

genesis-zorgane

Мила Георгиева – Килърката е директор на Дженезис Лаборатори

Следвай парите…

“Santa Fe” и “Zorgane Asia” са свързани и през финансовите операции на трета фирма-бушон – “Брандъл Сент 2000”, която върти огромни суми без да е регистирана по ДДС.

В периода юни 2008 – октомври 2010 от левовата сметка на “Брандъл Сент 2000” в ПИБ са преведени към “Zorgane Asia” над 5 млн. лв., а от сметката в евро 3,5 млн. евро.

Същата тази фирма “Брандъл Сент 2000” през 2011 и 2012 е превела 2,44 млн. евро. към “Santa Fe Trading”.

Парите влизат по сметката на “Брандъл Сент” от вноски в кеш и като преводи от фирми, получили кредити от ПИБ и завъртяни в престъпните схеми за източване на ДДС.

Сметките на “Дженезис Лаборатори” в ПИБ очевидно също са използвани за тъмни операции, защото шефката на „Килърите“ е теглила и внасяла в тях стотици хиляди евро в кеш, на каса. На 19.07.2010 Мила Георгиева е изтеглила 300 000 евро кеш. Тези пари са преведени няколко дни по-рано от кипърска сметка на “Zorgane Asia”.

От сметката на Брандъл Сент са превеждани значителни суми и на “Balkan Holidays” в Лондон, която се управлява от жената на Цеко Минев – Радка Минева.

Следвай и заемите…

Друга връзка към престъпни схеми се проследява покрай заемите опуснати от ПИБ на фирмите “Еликс” и “Зитера“, които по информация на Mediapool се разследват от прокуратурата.

Тези заеми са цедирани и обезпечени по специална ескроу сметка на свързаната с ПИБ фирма “Ски Инженеринг“. Сметката на “Ски Инженеринг” с номер 26FINV9150…044 е захранена на 30.09.2013 с превод от Кипър за 32,956 млн евро. Преводът идва от сметката CY721160150…3720001 на офшорката Zalma Holding.

Zalma Holding също като “Т.А.К. сървисиз” се управлява от съпрузите Югулеску и е собственост на Георгиус Георгиу, който се явява краен собственик на “Юлен” АД.

Santa Fe Trading е притежавала и фирмата “Либеро” ЕАД, която се управлява от адвоката Петър Георгиев Петров.

santa-fe-libero

Същият адвокат представляваше концесионера на Банско “Юлен” АД на срещата между министри и неправителствени организации за бъдещето на ски-курорта в Банско. Адресът на офшорката, придобила “Либеро” ЕАД от “Santa Fe” съвпада с този на фирмите, които притежават мажоритарните дялове в “Юлен” АД. На този адрес МОСВ изпрати покана на техния собственик Георгиус Георгиу, който обаче не уважи срещата.

petar-petrov-yulen

Адв. Петър Петров, представител на “Юлен” АД и на “Либеро” ЕАД.

На тази среща, запис от която може да се проследи тук, четирима министри и депутати обявиха своята безапелационна подкрепа за интересите на “Юлен” АД.

Вместо да се поискат санкция за нарушенията и увреждането на национален парк “Пирин”, за които е отговорен концесионерът “Юлен”, представителите на държавата в хор защитиха абсурдната алтернатива:  150 млн.лв. обезщетение за Георгиус Георгиу или той да получи още 1000 хектара от парка.

Предишни публикации по темата:

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове ударена от румънски прокурори

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ?#WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

Виж още: Големи експозиции към фигури на организираната престъпност и кредити без обезпечения

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also