МОСВ спря строеж в Синеморец, строителите игнорираха заповедта

Бизнесменът Неделчо Гинин взел земята като социално слаб, разрушил вандалски тракийска гробница, защото му пречела и вдига втори хотел
Екип на Биволъ

Съобщение за спрян строеж в Синеморец се появи на Фейсбук страницата на МОСВ днес. Проверка на място от Евгений Дайнов обаче установи, че строежът не е спрял и продължава да се лее бетон.

МОСВ спря строежа, за който община Царево е издала строително разрешително на 10. 03. 2015 г., защото проектът се намира в Природен парк Странджа и не е съгласуван с РИОСВ. Заповедта е връчена на 15.04, но обектът не е запечатан от РДНСК и строителите най-нагло са продължили работа, работят с пълна пара и в момента, констатира Евгений Дайнов.

Шефовете на РДНСК изобщо не проверили строителните книжа

Скандал тресе в момента РДНСК Бургас заради този случай. Министърът е поискал оставките на шефа на РО НСК към РДНСК Крум Митев и инспекторката Албена Дечева, но те са отказали да ги подадат, научи Биволъ.

По закон след като общината издаде строително разрешение РДНСК трябва да извърши проверка, но това не е станало.

Кой строи на Синеморец?

Строителят “Корк и Форк” е свързан с фирмата “Транскабел” на Неделчо Гинин, която има вече един хотел в Синеморец – “Каза Доминго”. Формално собственик и управител на “Корк и Форк” е дъщерята на Гинин – Дарина Неделчева Петрова. С новия строеж той ще разшири съществуващия комплекс “Велека Ризърт”, вдигнат на поляните в съседство.

Бизнесменът Гинин се прочу, след като през юли 2007 негова фирма разкопа тракийска могила в близост до този терен, защото възвишението пречело на гледката към устието на реката от “Велека Ризърт”, а земята му трябвала да си подравни терена.

“Багер дълбае тракийската гробница на северния бряг на с. Синеморец. Хвърчи антична керамика, фрагменти от урни. Жители на селото стават неволни свидетели на погрома. Те не вярват на очите си, че се срива със земята хилядолетна гробница.” – писа тогава вестник 168 часа, който публикува разследване за Гинин и фирмите му.

Според медийни публикации в резултат от разкопките с багера изчезват артефакти, сред които и уникална златна колесница.

Социално слаб бизнесмен с два хотела

Оказва се, че бизнесменът придобил имота от общината като социално слаб и платил само 1,97 лв. на квадратен метър през 2003 г.

Това става точно в периода когато новоизбраният кмет Петко Арнаудов разгръща мащабни корупционни сделки със земя и раздава най-ценните терени на местни големци и бизнесмени като социално слаби.

Сделката на Гинин е подробно описана в одитен доклад за община Царево, направен от Агенцията за държавен и финансов контрол, в който са описани десетки нарушения на ликвидатора на Странджа, но Прокуратурата си затвори очите за тях.

Прокуратурата си е затворила очите и за унищожаването на тракийската могила, става ясно още от материала на в. 24 часа, въпреки, че археолозите са подали сигнал за тази “вандалщина”.

Ето и пълния текст на съобщението на РИОСВ Бургас:

РИОСВ – БУРГАС СПРЯ СТРОЕЖ НА ЖИЛИЩНА СГРАДА В СИНЕМОРЕЦ

Строителните работи в границите на Природен парк „Странджа” са започнали без инвестиционното предложение да е съгласувано с екоинспекцията. Строителството е спряно до произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас с краен административен акт, относно инвестиционно предложение „Изграждане на жилищна сграда в поземлен имот (идентификатор 66528.501.381 (УПИ І-381, кв. 44) с. Синеморец, община Царево”, с възложител „Корк и Форк” ЕООД, София.

При извършена проверка от експерти от РИОСВ – Бургас на терен е установено, че е започнат строеж на жилищна сграда. Имотът е ограден с метални платна, извършени са изкопни работи и се поставят фундаменти. На обекта е поставена табела, на която е посочено, че е издадено разрешение за строеж на 10. 03. 2015 г. Няма обаче съгласуване на инвестиционния проект с РИОСВ-Бургас.

Заповедта, издадена на 15. 04. 2015г. е изпратена на възложителя „Корк и Форк” ЕООД – София за изпълнение. Информирани за сведение и контрол са управителят на Бургаска област, кметът на община Царево и РДНСК – Югоизточен район.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also