Русия тества софтуер за кибервойни от българска фирма

Според сайта «Медуза», от София е осъществена атака срещу украинското министерство на отбраната и независимия интернет ресурс slon.ru
Екип на Биволъ

Шефът на комуникациите в руската държавна корпорация «Ростех» Василий Бровко е бил на среща в София с фирмата Packets Technologies, по време на която е демонстриран софтуер за DDOS атаки. Възможностите на системата са тествани срещу украински и опозиционни медийни сайтове. «Ростех» и ФСБ са проявили интерес към продукта, който струва един милион щатски долара – твърди руския сайт «Медуза» в кореспонденция на Даниил Туровский от Хелзинки.

«Ростех» е създадена за производство на високотехнологична продукция с цивилно и военно предназначение. Ръководи се от  Сергей Чемезов, който е близък на Владимир Путин – уточнява «Медуза». По време на демонстрацията на 5 февруари 2015 г. от офисите на Packets Technologies в София били изведени от строя сайтовете на украинското министерство на отбраната и сайта slon.ru, независим интернет ресурс, който публикува критични към властта материали.

Туровский се позовава на специалиста от фирмата Qrator Александър Вяра. Той е присъствал на срещата като експерт по DDOS защита изпратен от фирмата по молба на Вартан Хачатуров, зам.-директор на отдела за инфраструктурни проекти на руското Министерство на комуникациите. Специалистът е предоставил на Туровский кореспонденцията си по темата с Бровко и своя началник, в която се обсъждат в тънкости техническите детайли за най-ефективна реализация на DDOS атаките.

Залп по „Слона“

Главният редактор на Слон Максим Кашулинский е потвърдил за «Медуза», че на 5 февруари 2015 года е регистрирана DDOS атака, която за 2 минути е блокирала сайта.

Самият Бровко не отрича, че е бил в София с Александър Вяра, но твърди, че целта на посещението била точно обратната: да анализират система за за защита от кибератаки, а не за извършване на такива.

Шефът на Qrator Александр Лямин също потвърдил за «Медуза», че Вяра е пътувал до София за среща с Василий Бровко. Но по неговите думи ставало въпрос да се тества генератор на трафик — система за проверка на устойчивостта на сайтове под натоварване. «Най-вероятно е имало залп по „Слона“. Експериментален, за проверка» – казал Лямин.

По същество обаче разликата между генераторите на трафик и атакуващите DDOS системи е твърде относителна, а «проверката» върху действащ интернет ресурс без негово знание се счита за криминално престъпление по българските закони.

Вербовка и наблюдение от ФСБ

След срещата в София Федералната Служба за Безопасност (ФСБ, наследник на КГБ) се опитала да вербува Александър Вяра, за да управлява системата за интернет атаки. Той отказал и службите започнали да го следят.

Александър Вяра се е занимавал в миналото с киберсигурността на сайтовете на известния опозиционер Навални. Тогава той забелязва в близост до дома си и офиса си да дежурят автомобили, екипирани с пеленговащи антени (подобни на известните нам “кечъри” б. ред.). След като отказва на службите да се занимава с българския DDOS софтуер, такива автомобили отново започват да дежурят пред дома му. Опасявайки се за сигурността си, Вяра потърсил политическо убежище във Финландия, където се е срещнал с журналиста на Медуза и е разказал за случая.

Компютърни престъпления и атака от София срещу чужда държава

Описаните в статията DDOS атаки и комерсиализацията на такива системи се явяват престъпления по българския Наказателен кодекс. Биволъ се свърза с шефа на отдел компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев. Той потвърди, че е в течение на публикацията и е възложил проверка, но беше скептичен относно достоверността на описаните технически детайли от атаката.

Ако е имало кибератака срещу украинското военно министерство от българска територия, към случая би трябвало да проявят интерес и от ДАНС, където се намира военното контраразузнаване.

Българската фирма Packets Technologies е с израелски и литовски собственици

Фирмата Packets Technologies е основана през март 2014 г. и акционери в нея с равни дялове са българинът Алекс Бехар, роден 84 г. израелецът Юри Гушин, роден в СССР през 85 година и роденият в Израел през 82 г. Авив Поде, който има и литовски паспорт – показа проверка на Биволъ в Търговския регистър. Домейнът на компанията в България е регистриран през април 2014 г. от Роберт Олик.

В публикацията на «Медуза» става дума за сътрудник на фирмата, който се е представил като бивш сътрудник на израелската армия, консултант по киберсигурност за големи компании и участник в известната конференция по информационна безопасност Black Hat, в която се включват и хакери. Неговото име обаче не е назовано.

Packets Technologies стартира успешно дейността си и за 8 месеца съществуване през 2014 г. е генерирала печалба от 248 867 лв. Акционерите дори си разпределят дивидент – по 14 800 лв. всеки. През юни 2015 Бехар и Гушин са регистрирали в Аржентина фирма с подобно име и предмет на дейност – Packets Latam S.R.L.

Биволъ успя да се свърже по телефона със сътрудник на фирмата Packets Technologies в България, който настоя въпросите да бъдат изпратени на мейла на ПР отдела pr@packets.io. До момента на публикацията отговор не беше получен.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also