[03SOFIA88] РАЗНИЩВАНЕ НА ЮРИДИЧЕСКИЯ КРЪГ

ТЕМА: Разнищване на „Юридическия кръг“ – на прицел са изтъкнати личности от управляващата партия в България

(u) Класифицирана от CDA Род Мур

1. (C) ОБЩ ПРЕГЛЕД: През последните седмици четирима от най-важните членове на така наречения „Юридически кръг“, който е с огромно влияние в управляващата партия Национално Движение Симеон 2-ри (НДСВ) станаха прицел на различни по степен критики, болшинството свързани с корупция. Поради тази причина премиерът се противопоставя на евентуално вземане на решителни мерки по въпроса. Реакцията му във връзка с разгорялата се полемика около вътрешния министър Петканов, министъра на отбраната Свинаров, председателя на народното събрание Герджиков, и шефа на парламентарната група на НДСВ Панайотов ще бъде показателна за начина му на управление и може да се окаже с голямо значение за дълголетието на кабинета му. Край на общия преглед.

2. (C) От различните групи в хетерогенната управляваща партия, най-влиятелната досега е така наречения „Юридически кръг“. Състои се главно от бивши професори от юридическия факултет на Софийския университет и техни студенти. Водещите фигури за бившите професори по право Огнян Герджиков (в момента председател на народното събрание), Пламен Панайотов (шеф на парламентарната група на НДСВ) и Георги Петканов (вътрешен министър). Говори се, че всички те са близки до печално известния бивш шеф на кабинета на премиера, Стоян Ганев. Адвокатът Николай Свинаров първоначално не беше ключова фигура в тази група, но и тук се твърди, че дължи назначението си за министър на отбраната и заместник-председател на НДСВ на тяхното влияние. (Има и непотвърдени спекулации, че адвокатските му услуги, предоставяни на смятания за един от лидерите на организирана престъпност Васил Божков, по прякор Черепа, също близък на Ганев, са изиграли роля за избирането му на тези постове.)

3. (S) Вътрешният министър Румен Петканов е предмет на подозрения от страна на десницата от самото му назначение насам, благодарение на репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет. Подкрепата му за неефективния, и най-вероятно корумпиран, главен прокурор Никола Филчев породи критиките на тези, които се наричат реформатори. Той беше забъркан и в скандала с послушването, познат като „Гном“. Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза на DCM (аташе по военните въпроси), че на 5-ти януари е оповестил на премиера, че като резултат от скандала „Гном“ или той, или Петканов или шефът на Националната следствена служба ген. Чобанов ще трябва да си ходят. Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов.

4. (S) В последно време, министърът на отбраната Свинаров се озова под обстрел от най-малко две посоки. През декември Американски екип, разследващ незаконната продажба на стоки с двойна употреба на Сирия от фирмата на министерството на отбраната Терем докладва на премиера заключението си, че Свинаров е знаел за поне една пратка постфактум, но не е предприел навременни действия да спре втора такава или да информира членове на кабинета за нарушението. Началникът на Генералния щаб ген. Колев (стриктно да се защити) също повдигна обвинения за корупционни практики в министерството на отбраната в (все още таен) доклад, изпратен на президента и ключови фигури в министерството.

5. (C) Шефът на парламентарната група на НДСВ и заместник председател на партията Панайотов е разделяща фигура сред нейните депутати. Много от парламентаристите на НДСВ се оплакват, че не им се позволява да вземат участие във вземането на решения. Той е критикуван за авторитарния си метод на управление и за назначения на протежета без да се консултира с останалите членове на групата. В последните няколко седмици пресата информира за предстоящи проблеми в ръководството на парламентарната група и подмяната на Панайотов от премиера с депутат, който ще бъде по-приемлив за склоните към бунт млади „немирници“ в партията. (Ние обаче смятаме, че слуховете за предстоящото освобождаване на Панайотов са все още спекулация.) Освен това Панайотов наскоро се срещна с бизнес клуб „Възраждане“, който има сред членовете си хора като Васил Божков и други „тъмни“ бизнесмени, за който се твърди, че са свързани с организираната престъпност. (Депутат, близък до Панайтов, ни каза, че той е потърсил и е получил благословията на премиера за тази среща.)

6. (C) Председателят на Народното събрание Герджиков, който е тясно свързан с министър Петканов, до съвсем скоро успяваше да остане извън свадите. Но сега е повлечен в сагата Филчев от Едвин Сугарев, бивш заместник председател на опозиционната СДС и посланик в Индия. В отворено писмо, публикувано на 7-ми януари, Сугарев обвини Герджиков, че е предмет на незаконно въздействие от страна на главния прокурор Филчев заради възможно участие преди няколко години в корупционна схема за приватизирането на Агропромстрой. (Герджиков е оказвал силна подкрепа на Филчев, който му е кум.) Герджиков отрича обвиненията, но те предизвикаха интерес към бившите му бизнес връзки с представители на Мултигруп (МГ) – конгломерат, който се свързва с организираната престъпност.

7. (C) Министърът на правосъдието Антон Станков е известен адвокат от НДСВ, който очевидно не е свързан с „Юридическия кръг“. Усилията на Станков да прокара реформа са осуетявани от дълбоко окопана правосъдна бюрокрация. Той има чести сблъсъци с Филчев. Чухме от няколко източника, че премиерът и министър Петканов не подкрепят инициативите на Станков за реформа в правосъдната система, макар че наскоро премиерът даде знак, че ще подкрепи промени в конституцията.

8. (C) Коментар: Няма признаци, че атаките срещу „Юридическия кръг“са плод на целенасочена схема. В момента доста други известни личности също са обект на политически и/или законов натиск по различни причини (Включително Филчев, заместник премиера Василев, бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, бившия премиер Иван Костов и още няколко души от администрацията му.) Не е ясно и до каква степен „Юридическият кръг“ е сплотена група. Обаче атаката на Сугарев спрямо Герджиков сякаш попълни шахматната дъска за предстоящо голямо политическо разкриване на карти през 2003 г. В този начален етап поне изглежда, че играта ще притисне „Юридическия кръг“ (заедно с Филчев) срещу дясно-центриската СДС . Този сценарий се усложнява от факта, че няколко официални лица от СДС си остават близки до Филчев, който е назначение на СДС. Много е рано да се каже дали „Юридическия кръг“ ще може да задържи доверието на премиера, а с него и контрола над водещи управленски позиции, и/или дали битката ще разцепи НДСВ и дали дори ще предизвика предсрочни избори. Междувременно изглежда, че опозиционната Социалистическа партия (БСП), която има добра преднина в повечето социологични проучвания, ще стои встрани и ще остави другите играчи да се унищожават взаимно. Край на коментара.

Преводът е променен в 18 ч. на 15 юни 2011 г. “Адвокатски” е заменен с “юридически”, което е правилният превод с оглед на контекста.

Мур

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d