Wikileaks публикува кореспонденцията на партията на Ердоган:

Доган е осветен като агент на ДС. Местан – “подизпълнител на Партията на Справедливостта и Развитието”

by Екип на Биволъ

Късно снощи Wikileaks публикува близо 300 000 мейла от 762 пощенски кутии на турската управляваща партия ПСР /AKP/. Биволъ откри в тях откровени коментари по адрес на Ахмед Доган, заклеймен като агент на ДС и на Лютви Местан като нов “клон на ПСР”.

Голяма част от мейловете са подобни на “опорните точки” на БСП, разкрити преди две години от Биволъ – компилация от медийни публикации и насоки към партийния актив какво да се чете. Често се публикуват съобщения от затворената дискусионна група под името “Ръка за ръка за Турция”.

На 10 февруари изданието Yeni Akit публикува статия с автор Ayhan Demir, в която много подробно се разглежда агентурната кариера на Доган като дългогодишен агент на българските комунистически секретни служби. Подчертава се, че той не е случаен информатор, а е бил идеологически ангажиран и са му възлагани ключови мисии от тогавашния режим. В заключението се изказва пожелание партията на Лютви Местан да стане единственият представител на турските интереси в България.

На 11 февруари т.г. статията е разпратена на партийния актив от администратора на циркулационния списък на ПСР.

Тези публикации съвпадат по време с тиражирането на информацията, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са със забрана да посещават Турция. В масива от данни публикуван до момента от Wikileaks (буквите от А до I), името на Делян Пеевски не се открива.

Две седмици по-късно, на 23 февруари публикация в не много популярното издание İLK KURŞUN (в буквален превод “Първи куршум”) открито посочва Местан като клонинг на ПСР, контролиран от дипломатическите мисии на Турция в България.

На следващия ден статията веднага е сведена до знанието на партийния актив.

Тази последователност на “опорните точки” потвърждава, че агентурното минало на Доган е сред основните причини той да бъде отритнат от турските си донори, които се насочват към новия “клонинг на ПСР” – Лютви Местан.

Факт е, че тези процеси са сведени до знанието на партийния актив доста време след фактическия развод между Доган и Местан в България, но тяхното легитимиране пред публиката под формата на “опорни точки” във вътрешната кореспонденция на ПСР е още едно доказателство за препозиционирането на режима на Ердоган спрямо марионетките му в България.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also