Късно снощи Wikileaks публикува близо 300 000 мейла от 762 пощенски кутии на турската управляваща партия ПСР /AKP/. Биволъ откри в тях откровени коментари по адрес на Ахмед Доган, заклеймен като агент на ДС и на Лютви Местан като нов „клон на ПСР“.

Голяма част от мейловете са подобни на „опорните точки“ на БСП, разкрити преди две години от Биволъ – компилация от медийни публикации и насоки към партийния актив какво да се чете. Често се публикуват съобщения от затворената дискусионна група под името „Ръка за ръка за Турция“.

На 10 февруари изданието Yeni Akit публикува статия с автор Ayhan Demir, в която много подробно се разглежда агентурната кариера на Доган като дългогодишен агент на българските комунистически секретни служби. Подчертава се, че той не е случаен информатор, а е бил идеологически ангажиран и са му възлагани ключови мисии от тогавашния режим. В заключението се изказва пожелание партията на Лютви Местан да стане единственият представител на турските интереси в България.

На 11 февруари т.г. статията е разпратена на партийния актив от администратора на циркулационния списък на ПСР.

Тези публикации съвпадат по време с тиражирането на информацията, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са със забрана да посещават Турция. В масива от данни публикуван до момента от Wikileaks (буквите от А до I), името на Делян Пеевски не се открива.

Две седмици по-късно, на 23 февруари публикация в не много популярното издание İLK KURŞUN (в буквален превод „Първи куршум“) открито посочва Местан като клонинг на ПСР, контролиран от дипломатическите мисии на Турция в България.

На следващия ден статията веднага е сведена до знанието на партийния актив.

Тази последователност на „опорните точки“ потвърждава, че агентурното минало на Доган е сред основните причини той да бъде отритнат от турските си донори, които се насочват към новия „клонинг на ПСР“ – Лютви Местан.

Факт е, че тези процеси са сведени до знанието на партийния актив доста време след фактическия развод между Доган и Местан в България, но тяхното легитимиране пред публиката под формата на „опорни точки“ във вътрешната кореспонденция на ПСР е още едно доказателство за препозиционирането на режима на Ердоган спрямо марионетките му в България.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English