date: 9/24/2003 15:09
refid: 03THEHAGUE2421
origin: Embassy The Hague
classification: SECRET
destination: 03STATE269610
header: Този документ е откъс от оригиналната грама. Пълният текст на оригинала не е достъпен.

ТЕМА: Министерството на външните работи на Холандия в отговор на демарша за Аспарухов

Засекретено от Мери Дейли, съветник по политическите въпроси

(S) На 24.09. POLMILOFF* предаде демарш [REFTEL] до Ханс Санди, ръководител по политиката на НАТО [NATO POLICY CHIEF] от Бюрото по сигурността към Министерството на външните работи. Сaнди съобщи, че Холандия споделя притесненията на САЩ относно възможното назначаване на Бриго Аспарухов за съветник по разузнаването на българския премиер Сакскобургготски. Холандия е съгласна, че е необходим ясен сигнал до България, че това е недопустимо. Санди каза, че е възможно Холандия да инструктира посолството в София да обсъди въпроса с българското правителство. Също така POLMILOFF прикани Санди да повдигне въпроса пред българското посолство в Хага. Санди отбеляза, че холандският парламент се интересува от ефекта на разширяването върху сигурността на НАТО и каза, че правителството на Холандия не желае този въпрос да се отрази на ратификацията.

Собел

*POLMILOFF: съкращение на военно-политически офицер

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.