date: 10/3/2003 7:16
refid: 03ANKARA6217
origin: Embassy Ankara
classification: SECRET
destination:
header:
Този документ е откъс от оригиналната грама. Пълният текст на оригинала не е достъпен.

ТЕМА: Първоначална реакция на Турция относно назначаването на Аспарухов. Нито един служител все още не е получил становище

Засекретено от зам.-началник на мисията Робърт Дойч

1. (S) На 2.10. зам.-съветникът по политическите и военни въпроси [DEPUTY POL-MIL COUNSELOR] предаде точки А и Б на Атила Гюнай, шеф на отдела по въпросите за НАТО към Министерството на външните работи. Гюнай каза, че е наясно с въпроса, тъй като наскоро е получил грама от мисията на Турция при НАТО. Гюнай обясни, че досега е отлагал да приеме зам.-съветника по политическите и военни въпроси, за да се опита да получи официално становище от Министерството на външните работи по въпроса. Той обаче не е успял да го получи за днешната среща, защото Министерството на външните работи и по-специално старшият отговорник за Аспарухов и зам.-пом.-секретарят Сенсой са били заети с подготовката за посещението на секретаря по въпросите на контратероризма Блек в Анкара днес, 2.10., по повод дискусиите за Кюрдската работническа партия (ПКК). Гюнай предложи да се свърже с посолството след като обсъди въпроса със Сенсой.

2. (S) Лично Гюнай смята, че позицията на правителството на САЩ е „напълно разбираема“ и добави, че правителството на България трябва да получи ясен сигнал, че България рискува достъпа ѝ до поверителна информация на НАТО да бъде спрян, ако реализира назначението. Гюнай прогнозира, че един от въпросите, по които САЩ и Турция е възможно да заемат различни позиции, е как да се предаде съобщението на българското правителство. Може да се очаква правителството на Турция да подкрепи „опитите на НАТО“ да предупреди България, но някои от членовете на правителството, включително от управляващата Партия на справедливостта и развитието, може да преценят двустранната комуникация с българското правителство като „намеса“ във вътрешните работи на България. Зам.-съветникът отговори, че САЩ и Турция имат обща цел да се уверят, че България прави всичко възможно да се подготви за членство в НАТО, а не да го застраши, и прикани правителството на Турция да се обърне към българското правителство да промени назначението.

3. (S) По-късно през деня зам.-началникът на мисията обсъди със Сенсой и Тезкан, началник на разузнаването към Министерството на външните работи, параметрите на срещите в Анкара по въпросите на контратероризма (вж. отделна телеграма). Teзкан осведоми Сенсой по въпроса и те се съгласиха, че номинацията представлява проблем за България и че Турция би трябвало да предприеме подходящи мерки по запитването на лорд Робъртсън.

Еделман

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.