[05SOFIA1882] БЪЛГАРСКАТА АКЦИЯ СРЕЩУ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ: ОРИГИНАЛ ИЛИ МЕНТЕ?

Екип на Биволъ

SIPDIS E.O. 12958: DECL: 11/02/2015 TAGS: PREL [External Political Relations], PINR [Intelligence], EINV [Foreign Investments], ECON [Economic Conditions], KCOR [Corruption and Anti-Corruption], KCRM [Criminal Activity], BU [Bulgaria], Organized Crime

ТЕМА: БЪЛГАРСКАТА АКЦИЯ СРЕЩУ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ: ОРИГИНАЛ ИЛИ МЕНТЕ? REF: A. A) SOFIA 1847

B. B) SOFIA 1207

C. C) SOFIA 1860

Засекретена от посланик Джон Байърли по причина 1.4 (C).

1. (C) Общ преглед: След емблематичното убийство на банкера Емил Кюлев, българските власти започнаха мощна акция срещу организираната престъпност, включваща и арестите на две известни престъпни фигури. Все още не е ясно дали това е истинско усилие за справяне с проблема с организираната престъпност или е просто усилие да се “заградят обичайните заподозрени” и да се създаде впечатлението, че България се прави нещо в момент, когато натискът и вниманието към проблема са интензивни, особено във връзка с контрола от страна на ЕС преди присъединяването на страната. Министърът на вътрешните работи поиска помощ от САЩ в разследването на убийството на Кюлев и други случаи на организирана престъпност. През следващите няколко седмици, това сътрудничество би трябвало да ни даде възможност по-добре да преценим политическата воля на новото правителство да се справи с организираната престъпност. За да бъде успешно, правителството ще трябва да преодолее системната корупция сред полицията, прокурори, съдии, и отделни членове на управляващата коалиция. Край на общия преглед

Правителството започва мощна акция срещу организираната престъпност ——————————————— ———–

2. (C) Българското правителство сякаш предприема някакви първоначални стъпки да обуздае организираната престъпност, след нашумелия разстрел на банкера Емил Кюлев (Ref A). На 31 октомври прокуратурата обяви, че ще повдигне обвинение срещу две добре известни фигури на организираната престъпност, Красимир и Николай Маринови, за планиране на три убийства и участие в организирана престъпност. Двамата братя, които са с прякори Големия и Малкия Маргин, бяха арестувани в петък вечерта, като част от полицейска операция из цялата страна, последвала убийството на Кюлев, и насочена срещу хора заподозрени в участие в престъпления. Братята са двете единствени останали фигури от бившата организирана престъпна група СИК, която по-късно стана Интергруп (ref B). Повечето от останалите членове на СИК са убити.

3. (C) Според полицията, братя Маринови са планирали убийството на три лица: бившия шеф на външното разузнаване и основател на “Движението на генералите” на БСП Любомир Гоцев, считания за престъпен бос Иван Тодоров (известен още като Доктора), който някога е бил съюзник на Маринови, но сега се смята, че работи за съперническата престъпна група ТИМ и бизнесмена Никола Дамянов, за когото се говори, че е в близки отношения с американския милионер Марк Рич. Няма информация, че братя Маринови са замесени в убийството на Кюлев. Освен братята Маринови, последните полицейски проверки и претърсвания доведоха до арестите на 144 лица. Не е ясно обаче дали тези усилия са предназначени да заградят обичайните заподозрени за да се покаже, че България е предприела някакви действия срещу организираната престъпност, или дали полицията върши истинска подготвителна работа да изгради случаи, които след това могат да влязат в съдебната зала. Смята се, че повечето от тези 144 арестувани са незначителни фигури, които вероятно ще бъдат освободени скоро, поради липса на доказателства срещу тях. Другата спекулация в пресата и сред някои официални лица е, че братя Маринови са просто съперници на престъпни групи, които в момента се ползват от защитата на някои във властта и затова са лесни мишени за полицията.

Засега убийството на Кюлев привлича високопоставено внимание——————————————— ——-

4. (C) Отговорът на правителството на убийството Кюлев е нетипично енергичен, което вероятно е свидетелство за влиянието Кюлев, и статуса му сред българския политически елит, както и за неподходящия момент на убийството, непосредствено след публикуването на критичен доклад на ЕС за перспективите на присъединяването на България. Малко след стрелбата, министрите на вътрешните работи и на правосъдието и ръководителите на службите за сигурност бяха призовани да се явят пред специална сесия на парламента, за да предоставят информация по случая. На 4 ноември премиерът Станишев се яви пред парламента, за да отговаря на депутатски въпроси. Президентът Първанов свика среща на правителствено ниво на Координационния съвет за контрол над престъпността за да се определи отговора на България на убийството на Кюлев. Освен президента, присъстваха и министрите на вътрешните работи, правосъдието и финансите, и главния прокурор. Според наши сведения, тонът и на двете срещи е бил рязък, със силни думи, че българската държавност и амбициите за членство в ЕС са били нарочно подкопани и с призиви за извънредни мерки за борба с престъпността.

5. (U) Заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков предложи да се използва армията в помощ на енергичните мерки срещу организираната престъпност, но по-късно оттегли тази идея, след възражения на официални лица от отбраната. Много политици, включително президента Първанов, Пенков и бившия министър на отбраната Николай Свинаров, първоначално изказаха съмнения, че зад убийството на Кюлев стоят политически мотиви, като нечии усилия да се провали присъединяването но България към ЕС, но тези емоционални спекулации се охладиха в седмицата след убийството. След заседанието, президентът Първанов призова държавните институции в България да демонстрират воля и капацитет за борба с организираната престъпност в “интерес на гражданите и бизнеса.” Той предложи и създаване на независимо звено за от прокурори за борбата с корупцията, което ще докладва директно на главния прокурор.

Версии за убийството на Кюлев——————————- ¶

6. (C) Говори се, че полицията и МВР разследват четири възможни версии за смъртта на Кюлев, три от които се отнасят до бизнес връзките му. Според едната от тях, Кюлев е дължал пари на бившия шеф на VAI Holdings (бившата ВИС) Георги Илиев и е отказал да плати дълга си, след като Илиев бе убит през август миналата година. Друга версия твърди, че плановете на Кюлев да развива значителен брой фирми по Черноморието (в секторите туризъм и недвижими имоти), са се сблъскали с интересите на ТИМ, които считат тази област за тяхната собствена територия. Според трета версия, убийството на Кюлев, е резултат от неизплатен дълг към бившия му бизнес партньор на Майкъл Чорни и други руски партньори в закритата вече Росексимбанк. Разследването е все още в ранна си фаза, и засега тези версии не са нищо повече от спекулации.

Молби за помощ от страна на САЩ

7. (C) Веднага след убийството на Кюлев, министърът на външните работи Ивайло Калфин помоли САЩ за помощ в разследването (Ref C), а на 28 октомври министърът на вътрешните работи Петков изпрати писмо (в параграф 10 по-долу) до посланика. След убийството, нашето посолство се среща ежедневно с главния секретар на МВР Илиев за координация на усилията. По искане на МВР, ФБР предостави на българите цялата документация за финансите и за пътуванията на Кюлев в САЩ, с които разполага. ФБР помага и за подобряването на образа на снимка на лице, за което МВР смята, че може да е свързано с убийството на Кюлев. Освен това, ФБР отправи предложение да изпрати специален екип в България, който да изследва всички финансови документи на Кюлев, които българите ще придобият по време на разследването. Това усилие ще бъде координирано с британците, които също работят с МВР за изследване на документацията и провеждане на балистичен анализ във връзка с делото.

8. (C) Нашето посолство предложи помощ на МВР и при две други текущи дела свързани с организираната престъпност – срещу братята Маринови и Иван Тодоров. Иван Тодоров (с прякор Доктора) е бивш член на престъпния синдикат “Амигос”, който се смята за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите и участва активно в контрабандата на цигари и укриване на данъци. Тодоров участва и в пране на пари и други финансови престъпления. МВР се съгласи с нашето искане да не се споменава публично американската помощ.

Коментар ——- ¶

9. (C) Дали по предварителен план или поради некадърност, полицията изглежда провали началната фаза на разследването на убийството на Кюлев. Например, снимки, широко разпространени в интернет, показват как голяма група полицаи тъпчат по мястото на престъплението без никаква очевидна и ясна цел. Както каза с печал един от нашите български контакти: “Това не е сериалът От местопрестъплението.” Все още е твърде рано да се каже, дали българското правителство наистина сериозно и най-после взема мерки за борба с организираната престъпност, въпреки че комбинацията от известността на Кюлев и контрола от страна на ЕС със сигурност създават подходящи условия за това. Един от най-добрите съветници на Станишев изказа убедителен аргумент в подкрепа на ангажимента на шефа си да върви по следата, където и да води тя, като заяви откровено, че правителството се нуждае от външна помощ, защото “ние не знаем кого да се доверим” сред редиците на дълбоко -корумпираната полицията. Въпреки това, и почти неизбежно, задълбоченото разследване на организираната престъпност в България ще разкрие финансовите й връзки с политици от всички основни партии. Ние ще наблюдаваме внимателно, за да видим дали правителството, което е трудна коалиция от три коренно различни партии, обединени от императива за присъединяване към ЕС, ще има смелостта да влезе в показна и голяма конфронтация с българската организирана престъпност. Ако продължи по пътя на търсене на помощ от американското правителство, българското правителство ще бъде изправено пред избора или да действа по всички доказателства, които ние предлагаме или да отлага до безкрайност. И в двата случая истинските им намерения ще станат ясни скоро. КРАЙ НА КОМЕНТАРА. ¶

10. (U) Следва текстът на писмото от министъра на вътрешните работи Петков до посланика: Ваше превъзходителство: За мен е удоволствие да се обърна към Вас и отново да изразя голямо задоволство от конструктивното и ползотворно сътрудничество, което Министерството на вътрешните работи поддържа с правоохранителните органи на САЩ. България оценява високо материалната и морална подкрепа на САЩ в целия процес на присъединяване към Евро-атлантическите структури, и по-специално при въвеждането на най-добрите практики и стандарти в работата на българската полиция. Безспорно проактивното и надеждно партньорство между нашата полиция и специалните служби няма алтернатива във времена когато сме изправени пред сериозните предизвикателства, произтичащи от трансграничната организирана престъпност. Бих искал да Ви уверя, че Министерството на вътрешните работи е твърдо решено да продължи своята последователна и целенасочена работа за успешното противодействие на организираната престъпност, чрез използване на необходимата воля и всички налични ресурси. В тази връзка и в контекста на отличното ни партньорство, бих бил изключително благодарен, ако САЩ, чрез Федералното бюро за разследване, в хода на предприетите мерки за по-ефективна борбата с организираната престъпност и транс-граничните й форми разгледа възможността да предостави техническа помощ на органите на МВР за компютърен анализ, както и специално оборудване за съвместни разследващи операции. С уважение, Румен Петков, 27 октомври, 2005 г.

Байърли

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: