[06SOFIA1481] БЪЛГАРИЯ ФАВОРИЗИРА РУСКАТА ОФЕРТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 03 SOFIA 001481

SIPDIS

SIPDIS

DEPARTMENT FOR EUR / BRYZA AND PEKALA

E.O. 12958: DECL: 10/23/2016

TAGS: ENRG, ECON, EPET, PREL, RU, GR, BU

SUBJECT: BULGARIA FAVORS RUSSIAN BID TO BUILD BELENE NPP

REF: SOFIA 1363

Класифицирана от посланик Джон Байърли по 1.4 (b) и ((d))

1. (C) Общ преглед: По време на срещата си с посланика на 19 октомври, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров потвърди съобщения в пресата, че България е решила да даде предпочитания на руско-европейския консорциум при строителството на нова ядрена централа в Белене. Овчаров призна, че има връзка между дискусията за Белене и продължаващите преговори между България и Газпром за нова цена на доставките на руски газ. Байърли подтикна Овчаров да обмисли модифицирана сделка със система на инструментариум и контрол (I&C) за реакторите в Белене, която да бъде представена от Уестингхауз, (Westinghouse), Овчаров обаче твърдеше, че не може да бъде превъзмогнат френският и германски натиск за използването на техните системи. Дискусията за нефтопровода Бургас-Александруполис продължава, но основни решения за дяловете и сроковете все още не са взети, и България никак не бърза да финализира сделката. Решението за Белене ще засили още повече проблема на България с прекалената й зависимост от руски енергийни източници; нашият коментар (параграф 10) включва някои начални разсъждения за начини да се подтикне България към по-голямо разнообразие (край на общия преглед).

АТОМНА ЦЕНТРАЛА БЕЛЕНЕ: РУСНАЦИТЕ СА ЯСНИ ФАВОРИТИ

—————————————–

2. (C) Овчаров каза, че дългоочакваното обявяване на сделката за Белене (победата на АтомстройЕкспорт/Фраматом-Арева над съперника-кандидат Шкода/Уестингхаус) ще бъде направено след президентските избори в България, чийто първи тур се състоя на 22 октомври. Кандидатурата на Шкода/Уестингхаус загуби главно защото реакторът има 15-годишен, остарял дизайн, каза Овчаров, макар, че се съгласи, че качествата му са доказани в практиката, но все пак са по-ниски от тези на последното поколение реактори на АтомстройЕкспорт. Байърли подкани Овчаров да обмисли „смесен”сценарий за Белене където системата I&C да бъде построена от Уестингхаус вместо от германско-френската Фраматом/Арева, която е обвързана с пакета на АтомстройЕкспорт. Овчаров твърди, че би предпочел този сценарий и бил „голям почитател” на I&C на Уестингхауз, заради силната им история при Козлодуйската централа. Обаче, каза той, политическият натиск от Париж и Берлин бил прекалено силен за преодоляване – свързан с ратифицирането на българското членство в Европейския съюз. Каза, че канцлерът Меркел била повдигнала въпроса по време на срещата си с премиера Станишев на 27 септември. Овчаров каза, че бил сигурен, че Уестингхаус ще спечели значителни работи по Белене, но само като подизпълнител на руско-европейския консорциум.

3. (C) Овчаров призна, че има връзка между решението за Белене и продължаващата дискусия с Газпром да се предоговорят цените за доставката на руски газ за България. Според този договор, България била плащала на Газпром цена с 30% по-ниска от пазарната чрез сложен набор от такси и ценови договорки за руския газ, който минава транзит през българската територия за балканските и европейски пазари. След като основното решение за Белене се предаде на Москва, България ще финализира нов договор с Газпром за доставка на газ, в който увеличенията на цената ще бъдат на фази, постепенно, за следващите няколко години и България ще получи гаранции за увеличение на транзитните обеми (и приходи). Само след като газовият договор е финализиран така, че да удовлетворява България, само тогава сделката с Белене ще се обяви официално, твърди Овчаров.

4. (C) Дизайнът на АтомстройЕкспорт има много амбициозен строителен график, но строителството все пак ще отнеме повече от 5 години при най-идеалния вариант, ако започне през 2007 г. плюс една година за пускане в експлоатация. Галина Тошева, заместник на Овчаров по въпросите на енергетиката, ни каза в отделен разговор, че дори и при най-благоприятната ситуация, Белене няма да се построи преди 2012-2013 г. България планира да запази 51% собственост, но търси начини да финансира своя дял от 4 милиарда евро в проекта. Те също търсят стратегически инвеститори за миноритарния дял от 49%. Италианската компания Енел е най-сериозната, и вероятно ще поеме значително „парче” от Белене, според енергийни експерти и журналисти, с които сме говорили. Казаха ни, че банката на Газпром не иска собственост, но може би иска да финансира.

БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС – ИЗОСТАВАНЕ ПОРАДИ ДЯЛОВЕ В ИКУЙТИ (имущество,

което остава при ликвидация след удовлетворяване на кредиторите)

——————————————— —-

5. (C) Овчаров омаловажи каквато и да е било директна връзка между сделката Белене/Газпром и продължаващите разговори с Русия и Гърция за нефтопровода през Босфора от Бургас до Александруполис (Б-А).

Александруполис – въпреки желанието на Русия да придвижи разговорите за Б-А, той твърди, че България не бърза да сключи сделка.Настоящият руският дял от 51% като цяло се приема и от трите страни в преговорите, но Овчаров каза, че той мисли, че този дял ще бъде разпределен между Транснефт, Газпромнефт и Роснефт т.е. TNK-BP няма да бъде част от руската група и това ще предостави на Москва „пълна държавна собственост”, както самият той я нарече. Овчаров каза, че България все още не е постигнала съгласие с Гърция и с частни компании как да раздели оставащите 49%. Според настоящия сценарий, България и Гърция ще получат по 24.5%, и всяка от тях ще финансира тази част от проекта, и ще получи същите печалби. Според заместник министър Тошева – България ще търси частно финансиране от партньорите си в консорциума – Булгаргаз (25%), и Универсален Терминал Бургас (75%).

6. (C) Овчаров каза, че България се надява да обсъди с Шеврон потенциално партньорство в нейния дял от 24.5%, и твърди, че Гърция може да потърси подобно партньорство с TNK-BP. Той каза, че по време на тристранните разговори в Атина на 4ти септември, Първанов е наблегнал на значението на „широко участие” в проекта Б-А, и че Путин е изразил специално съгласие с това мнение. Обаче, като цяло, Овчаров каза, че окончателното икуйти разпределение е от по-малко значение. Приоритетните цели на България били да запази контрол върху Универсален Терминал Бургас и да попречи на Русия да излезе от сделката като оператор на нефтопровода – Овчаров се съгласи с Байърли, че засиленият натиск от страна на Русия да се приключи проекта Б-А ясно показва възможно решение да се увеличат количествата чрез CPC, но каза, че българите все още не са започнали разговори с Шеврон.

НЕФТОПРОВОДЪТ АМБО: НЕОБХОДИМИ СА ИНВЕСТИТОРИ ЗА ДА ОСТАНЕ НА ДНЕВЕН РЕД

——————————————— —

7. (C) Въпреки отбелязания наскоро нарастващ интерес и дейност около обходния нефтопровод АМБО, включително договорът за развитие и строителство от 29ти септември между България, Македония и Албания – АМБО все още изостава значително спрямо Б-А по отношение на финансиране или ангажименти към пропускателната му способност. Шефове от българската фирма Фронтиър Енерджи, които биха искали да работят с АМБО, чрез участието му в Универсален Терминал Бургас, ни казаха, че АМБО няма нито парите, нито ангажиментите за пропускателна способност, но въпреки това са оптимистично настроени, че тръбата може да стане реалност 5 години след като се завърши Б-А (2015 г.)

Според Фронтиър, АМБО има триетапен план: да набере 7 милиона щатски долара за предварителни инженерни работи при условие, че в следващите шест месеца се изпълни тристранната конвенция. Вторият етап ще продължи 12 месеца, с крайна цел да се намерят 20-30 милиона долара чрез инвеститори в икуйти или чрез IPO (начална явна оферта) в САЩ за подробни инженерни работи и поръчка на материали. Третият етап ще набере останалите икуйти фондове, около 350 милиона долара от Мицубиши, Ойлтанкинг, Текинт и други инвеститори. След това АМБО ще започне строителство, което ще отнеме 30 месеца по предварителни преценки. В момента АМБО притежава така наречения „изразен интерес” от Ексон Мобил и Витон, канадски търговец на нефт и рафинерия, но няма солидни ангажименти.

ПОДСИЛВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНИЯ СЕКТОР С ЦЕЛ СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОН

——————————————— ————

8. ((u)) Министър Овчаров наскоро подхвърли идеята да се консолидират всички монополи, които са държавна собственост – Националната електрическа компания (НЕК), Булгаргаз, Атомна централа Козлодуй, въглищните мини Марица Изток и ТЕЦ Марица Изток 2 в една гигантска енергийна компания. Идеята всъщност е да се създаде „национален шампион”, както и да се подготвят монополите за да станат конкурентноспособни на либерализирания пазар, което, според Овчаров, ще подсили позициите им за потенциална приватизация. Правителството също обмисля да ги включи в международни фондови борси за да привлече чужди капитали с цел помощ при изплащането на строителството на Белене.

9. (C) Не е изненада, че някои от експертите от сектора гледат на тази идея с подозрение. Красен Станчев, който ръководи Института за пазарна икономика в София, нарича този план политически мотивиран, отбелязвайки, че той ще даде контрол върху значителна част от икономиката на старшия партньор в Коалицията, Българската социалистическа партия, която е и партията на Овчаров. Други пък мислят, че правителството прави опит да спаси монопола на НЕК на пазара на електрическа енергия, чрез създаването на голяма група компании, които да се захранват от този пазар. Когато беше попитан от посланика дали създаването на такъв енергиен гигант ще бъде приветствано от властите в ЕС, занимаващи се с конкурентоспособността, Овчаров каза, че не би предложил тази идея, ако не е бил сигурен, че отговаря на изискванията на ЕС. Той призна, че такова реструктуриране ще срещне политическа опозиция, но твърди, че правителството все пак ще му даде ход.

КОМЕНТАР

——–

10. (C) Като се има предвид преимуществото на Русия, която доставя 70-80% от газа и нефта за България, решението да се приеме руската оферта за Белене, (която включва и доставка и извозване на използваното ядрено гориво) не е изненада, и е било, най-вероятно, неизбежно.

Според нашите източници XXXXXXXXXXXX, въпреки, че руският дизайн за реактора е с по-високи технически качества от този на Шкода, историята по изпълнението на проекти на Атомстрой има повече недостатъци и тенденция да увеличи разходите. Затова крайното икономическо решение на България може да се окаже в голяма степен зависимо от това колко по-добра сделка ще им се предложи при новата договорка с Газпром за доставка и транзит на газ като резултат от решението за Белене. В стратегически термини обаче този избор увеличава проблема на България свързан със зависимост от Москва като енергиен източник, продължавайки пълната зависимост от руско ядрено гориво, след почти тоталния руски монопол върху нефта и газта. Нашите предложения към българите при дискусии в София и Вашингтон в следващите месеци трябва да включат някои от темите изброени по-долу за да се подсили способността на България да устои на руския търговски и политически натиск:

Максимално включване на американски партньори в Белене когато проектът тръгне напред (в този случай Уестингхауз);

Сделка за доставка на газ и транзит на газ, която да помогне да се избегне отдаването на контрола върху инфраструктурата (проводи, терминали) на Газпром;

Б-А да запази пълен контрол върху терминала и работата на петролопровода и насърчаване на българско (и/или гръцко партньорство) –с уважаван и значим американски играч за да се предаде малко повече „хъс” на миноритарния им дял.

Да се сложи черта на други руски енергийни инвестиции или „партньорства”. Знаем, че Москва е много заинтересувана от предстоящата приватизация на няколко български топлофикации, включително и софийската. Тук, ние – САЩ и други западни компании също би трябвало да се включим в надпреварата. При тези сделки няма сериозна причина да се „купува руското” и България трябва да се насърчава да покаже реално своя, така често заявяван, интерес към диверсификация.

Приветстваме всякакви идеи, които могат да допринесат към и да доразвият тези начални мисли.

БАЙЪРЛИ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: