Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 SOFIA 000561

SIPDIS

E.O. 12958: DECL: 09/30/2019

TAGS: ENRG, PGOV, PREL, BU

SUBJECT: БЪЛГАРИЯ: В ТЪРСЕНЕ НА ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ ПРЕМИЕРЪТ СЕ ОБРЪЩА КЪМ АМЕРИКАНСКИ КОМПАНИИ

REF: A. SOFIA 538 B. SOFIA 507

Classified By: CDA John Ordway for reasons 1.4 (b) and (d).

1. (C) Резюме/въведение: Премиерът Борисов се срещна с три американски енергийни корпорации на 29-ти септември, за да обсъди алтернативите за диверсификация. Като резултат, правитерството се ангажира в преговори да използва технология от САЩ, за да диверсифицира доставките на ядрено гориво и да създаде хранилище за отработеното гориво. След като пое задълженията си през юли, правителството на Борисов обяви намеренията си да ревизира всички големи енергийни проекти, свързани с Русия, договорени от предишното правителство. Обременената с финансови проблеми нова администрация търси начин не само да да се освободи от проекти с неясна икономическа жизненост, но и да увеличи енергийната си сигурност чрез диверсификация. Новият регионален офис на Департамента по енергетика организира среща с висши служители от американски енергийни корпорации в отговор на молбата на премиера към САЩ за съдействие по възможностите за диверсификация. Край на резюмето/въведението.

АЛТЕРНАТИВНА ДОСТАВКА НА ЯДРЕНО ГОРИВО И УПРАВЛЕНИЕ НА МЕСТНОТО ОТРАБОТЕНО ГОРИВО

2. (C) Доктор Крис Сингх, изпълнителен директор на базираната в Ню Джърси Holtec International, описа желанието на компанията си, да изгради депа за съхранение на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на Козлодуй. В момента, България връща горивото обратно в Русия на значителна цена. Това е единствената държава-членка на ЕС, която продължава тази практика, което прави България уязвима за внезапно вдигане на цените и заплахи за прекратяване на бъдещо съхранение. След като изслуша презентацията на Holtec, премиерът и министърът на икономиката и енергетиката помолиха компанията да подготви договор.

3. (C) Вицепрезидентът на Westinghouse за Европа, Майкъл Кирст, подробно изложи предложението на компанията си да ликвидира зависимостта на България от руско ядрено гориво. Като се възползва от финансираната от правителството на САЩ оценъчна програма за реактор в Украйна, подобен на този в Козлодуй, България може да започне да купува ядреното си гориво от Westinghouse през следващите две години. В момента, България купува 100 процента от ядреното си гориво от Русия, която излъчи индиректни заплахи да преустанови доставките, ако България не се съгласи с предложението за АЕЦ „Белене“. Като резултат от срещата на 29-ти септември, Westinghouse ще изпрати екип от технически експерти в Козлодуй, които да започнат обсъждания.

ОТВАРЯНЕ НА ОЧИТЕ ПО БЕЛЕНЕ

4. (C) Представителят на Westinghouse показа също и сравнение на технологията на Westinghouse с реакторите, които Русия смята да построи в Белене. В подробна презентация, той си отбеляза, че текущите планове за Белене ще снабдят България не най-нова технология (Поколение 2) при значително по-висока цена, от тази на Westinghouse и други западни фирми, които продават технология от трето поколение. Той предупреди, че Бългярия рискува да си купи „технологично сираче“, което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже България с Русия за следващите 60-80 години. Министър-председателят оплака позицията си, като каза че „цената да убие“ проекта, която трябва да заплати, ако България се откаже от „Белене“, е твърде висока, въпреки че никакво официално решение за централата все още не е вземано.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОДКРЕПЯ ПРОУЧВАНИЯТА ЗА МЕСТЕН ПРИРОДЕН ГАЗ, НО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА УЧАСТВА

5. (C) Накрая, Ед Генделман, изпълнителен директор на базираната в Денвър Direct Petroleum (DP), изложи в подробности откриването на находище газ в централна северна България, за което DP търси партньорство с Булгаргаз. Премиерът и министърът на енергетиката Трайков предложиха подкрепа за проекта, като казаха че те ще осигурят липсата на бюрократични пречки докато се разработва находището. Но докато и двамата бяха категорични, че нито Правителството, нито държавният Български енергиен холдинг могат да си позволят да бъдат партньори в този проект в момента.

КОМЕНТАР

6. (C) Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския премиер Путин отговор за решението си дали България ще се придвижи напред големите, свързани с Русия енергийни роекти. Описвайки срещата си на 1-ви септември с Путин в Гданск, Борисов каза, че Путин е загатнал (в неофициална реплика) ,че българите „рискуват да останат на студено“ тази зима, ако Борисов не придвижи напред проектите. На срещата на 29-ти септември, Борисов изрази задоволство за отварянето на първия регионален офис на Департамента по енергетика в посолството в София. Той отново поиска съвета на правителството на САЩ за възможностите за диверсификация и потърси по-сериозен ангажимент през

SOFIA 00000561 002 OF 002

следващите няколко месеца, докато правителството взима критични решения за енергийното си бъдеще.

Сатън

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.