[09SOFIA74] ЗАПОЗНАВАНЕ С ОБСТАНОВКАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК МОРНИНГСТАР НА 4-ТИ ДЕКЕМВРИ В БЪЛГАРИЯ

Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 SOFIA 000674 

SIPDIS 

FOR SPE MORNINGSTAR 

E.O. 12958: DECL: 11/23/2019 TAGS: ENRG, PGOV, PREL, BU SUBJECT: ЗАПОЗНАВАНЕ С ОБСТАНОВКАТА  ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЕЩЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК МОРНИНГСТАР НА 4-ТИ ДЕКЕМВРИ В БЪЛГАРИЯ  

Classified By: CDA Susan Sutton for reasons 1.4 (b) and (d). 

1. (C) Резюме: България преживя радикална смяна на управлението и перспективите си след Вашето последно посещение през април. След националните избори, презюли беше избрано реформистко дясноцентристко правителство, фокусирано върху борбата с организиранатапрестъпност и корупцията и върху въвеждане на ред във финансите на страната. В областта на енергетикатаминистър-председателят Борисов и неговия екип желаят да скъсат с традиционно топлите отношения с Москва ида се фокусират върху диверсификация, прозрачност ипроекти с ясна икономическа обосновка. Това не беше лесно. Новото правителство е посрещнато от окопанитеенергийни лобита, от слаб институционален капацитет ибюрократично нежелание да се извършват промени, а в лицето на Русия – и от раздразнен бивш партньор, който всеоще доставя 100 процента от газа и ядреното гориво наБългария. Министър-председателят Борисов търсисъветите и подкрепата на САЩ, докато разработва и прилага смелия си дневен ред. Доклад по съвременнотосъстояние на енергетиката в България е изпратен презseptel. Край на резюмето. 

2. (C) Когато  министър-председателят Борисов дойдес категорична победа на власт през юли, неговият енергиенекип незабавно започна да проучва участието на Българияв големите, предложени от Русия енергийни проекти, включително „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и петролопровода „Бургас-Александропулис“. През септемвриБорисов каза на руския премиер Путин, че той ще обяви решението на България дали да участва в тези проекти следоценка доколко те съответстват на българските национални и търговски интереси. Очакваме изявление, вероятно прездекември. Ясно е че „Белене“ е мъртъв [проект], поне засега, и че сегашното правителство се интересува слабо от „Бургас-Александропулис“

3. (C) „Южен поток“ е друг казус. След като пое задължениятаси, новото правителство ясно изрази желание за излизане от „Южен поток“, разглеждайки го като доминиран от Русия проект снезначителен икономически смисъл. Руснаците  приложиха плътна преса, за да си издействат българското участие, включителнои чрез телефонна конференция и лична среща, както и чрез посещениеот руския енергиен министър Шматко. Когато Борисов потърси съветот ЕС, той го получи в лицето на Берлускони, който се изказа твърдоза проекта, и в лицето на стабилен поток от новини от други участнициот ЕС в проекта. Лице в лице с този натиск (и без никой с ранга на Берлускони и Путин да се изкаже другояче), българите започнаха да разглеждат„Южен поток“ не като руски, а като европейски проект, и правителството не пожела да остане извън него.  Ние напълно очакваме България да продължи участието си в „Южен поток“, но то да не бъде натоварено с голямо значение.

4. (C) Като една от най-зависимите енергийно държави врегиона и като държавата, най-силно ударена от кризата през януари, България е силно фокусирана върху диверсификацията.Стратегиите включват НАБУКО, интерконекторните връзки (България ще ви помоли за помощ при осигуряването на европейско финансиране за интерконекторите с Турция и Гърция) и за диверсификация в ядрения сектор, включителнои възможно участие в построяването на нов реактор. Именнов ядрената енергетика можем да постигнем най-незабавен ефект. Американски компании чакат с предложения за алтернативни доставки на гориво и за изграждане на местни депа за отработеногориво, възможности, които са бързи, икономични и с голям ефект,що се отнася до диверсификацията.

ВАШИТЕ СРЕЩИ————- 

5. (C) Вие ще се срещнете с висшето ръководство на България,с американската бизнес общност и с ключови служители от Министерството на икономиката и енергетиката и от Българския енергиен холдинг, който е натоварен с изпълнение на новата енергийна политика на правителството. Вашите контакти с местни медии ще ни помогнат да отговорим на непрестаннитемолби на правителството, че подкрепяме (включително покриваме политически) смелите ходове на Борисов в областтана енергетиката. Министър-председателят Бойко Борисов: 50-годишният бивш кмет на София е също и бивш бодигард с черен колан по карате и същевременно, доста колоритна личност. Инстинктивно и изрично про-американски настроен, той се описва като човек-от-улицата. Вашето посещение е частичен отговор на писмото му до Президента Обама, включващо молби за съвети и за ангажименти на САЩ докато правителството разработва и прилага смелата си, нова енергийна политика.

Президентът Георги Първанов: Единственият представителна стария режим, който все още е на власт, Първанов се борида упражнява влияние върху правителство, което го смята за

SOFIA 00000674 002 OF 002

представител на всичко лошо, което беше свързано със старото правителство. Преди Борисов да дойде на власт,Първанов ефективно управляваше енергийната политика и уреждаше все по-близки взаимоотношения с Русия (въпрекиче отношенията леко се вкиснаха след януарското спиране [на газа] ) Първанов открито критикува новата енергийна политика на Борисов, като твърди че тя показва България катоненадежден партньор.

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков: Трайков беше напълно неизвестен, когато Борисов го определи за Министърна икономиката и енергетиката (след дълго търсене, което показа, че е почти невъзможно да се открие енергетик, който да не е обвързан с някое от лобитата) Бивш финансов мениджърна електроразпределително дружество, Трайков е тих и затворен. Въпреки че, изглежда, му липсва тежест и влияние в първите няколко месеца на поста, той показа добропознаване на бюрокрацията и добри инстинкти. От друга страна, ние вярваме, че важните енергийни решения се взимат от министър-председателя, с вземане предвид на мненията на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

НАШЕТО ПОСЛАНИЕ———– 

 6. (C) Вашето посещение е възможност да се демонстрира подкрепа за новата енергийна политика на правителството, да се изиска още по-голяма прозрачност в енергийния сектор, и да се изложи енергийната политика на САЩ за региона, особено по темата за нашия начин на работа с ЕС по въпроситена диверсификацията и взаимоотношенията с Русия. Може бище пожелаете да подчертаете следните тези: 
— Вашингтон подкрепя ангажимента на българското правителствокъм повишена енергийна сигурност, диверсификация и прозрачноств енергийния сектор; 
— Големите енергийни проекти на България трябва да бъдат оценениот гледна точка на прозрачността, икономическата жизненост и диверсификацията, а не от политически съображения. 
— Ако България продължи участието си в „Южен поток“, ние сенадяваме че ще продължи да разчита на базираните във Вашингтон консултанти, за да подсигури защитата на интересите си; 
— Набуко и интерконекторните връзки са съществено важни за премахване на монополното положение на Газпром като доставчик; и 
— Американски компании с готовност ще помогнат на българския ядренсектор чрез алтернативни доставки на ядрено гориво и чрез изграждане надепа за отработено гориво — това са бързи, видими и икономическипривлекателни възможности да се повиши българската енергийнасигурност. 

Сатън

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also