Новогодишно послание на международния журналистически Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP)

2018 г.: Буреносните облаци могат да изсипят благодатен дъжд

Екип на Биволъ

Наблюдавахме събитията от изминалата година с тревога и леко премирение. Корупцията, липсата на прозрачност и необузданата алчност на елитите на глобалното общество увеличават пропастта между богатите и бедните и подкопават основите на демокрацята по цял свят.

Независимо дали става въпрос за американската данъчна политика или офшорни структури, плутократичните интереси отклоняват пари от бедните към богатите хора, от развиващите се към богатите страни и в крайна сметка от законния към престъпния бизнес.

Навсякъде по света транснационалната организирана престъпност се е вклинила в националните политически структури и инициира законодателни промени благоприятстващи нейните помагачи – корумпирани политици. Същевремено, водени от икономически интереси, тези престъпни групи подкрепят екстремистки и националистически фракции, пораждайки омраза и разделение в редица общества.

И в същото време авторитета на журналистите бива систематично подронван от глобалните лидери, които не искат обществеността да знае какви ги вършат и какви са истинските им амбиции. В лоши времена, тези, които казват истината винаги стават първите жертви.

Атаката срещу журналистиката е истинска – 52-ма журналисти бяха убити тази година, а 178  все още са зад решетките. Това не включва роднините и семействата на журналисти, които са били или са в затвора или са загубили работата си. Само журналистите от OCCRP съобщават за шест членове на техните семейства, които са в затвора. За свободната преса обкръжението й никога не е изглеждало толкова мрачно. Когато чешкият президент Милош Земан размаха автомат играчка с надпис „за журналисти“ по време на пресконференция, това изглеждаше като ново дъно, въпреки, че се притесняваме, че догодина то може да бъде надминато. Организацията за свобода на медиите и на информацията ARTICLE 19 (Член 19) съобщава, че през 2017 г.тази свобода е достигнала най-ниската си точка от 10 години насам.

Работата ни като разследващи журналисти е да бъдем пазители на обществото, но тъй като демократичните общества са изправени пред заплахата от унищожаване на фундаментални ценности, техните предизвикателства стават наши предизвикателства. Когато политическите лидери обвиняват медиите във „фалшиви новини!“ за да ги дискредитират и обявяват признати журналисти за „врагове на държавата“ те откриват пътя на екстремистите към насилствени действия.

Въпреки надвисналите облаци, ние сме оптимисти, които вярват, че бурите на омразата, корупцията, насилието и алчността ще се разсеят и ние ще играем ключова роля за тяхната гибел. След като си отидат, може да се появи възможност за нов растеж и прероден ангажимент към истината и демокрацията. В крайна сметка истината винаги излиза наяве. Лъжата и измамата могат да вършат работа само за определено време. Истината е на наша страна и това е мощно оръжие, ако знаем как да боравим добре с него.

Мисията ни е ясна – ще продължим да държим в центъра на вниманието тези сили, които биха могли да погребат истината. OCCRP е твърдо решен да се изправи пред предизвикателствата на 2018 г., защото това е нашата работа. Знаем, че сега сме необходими повече от всякога. Не сме обезкуражени от гневните атаки, а чувстваме нов прилив на сила, защото разбираме как хората са лъгани от повече от всякога.

Има доказателства, че разгневяваме лошите, докато вдъхновяваме обществеността.

В Сърбия, главният редактор на KRIK Стеван Дойчинович беше оклеветен от министъра на отбраната и проправителствени медии след разкритието, че този министър е придобил апартамент със средства с неизвестен произход. В България, редакторите на Бивол, Атанас Чобанов и Асен Йорданов се превърнаха в герои на цяла книга и бяха наречени „чужди агенти“ заради разкритията си за корупция по високите етажи на властта и връзки на правителството с организираната престъпност. Въпреки парализиращия потенциал на подобни атаки и въпреки, че технологичните гиганти като Фейсбук също работят срещу тях, онлайн посещенията и на двата сайта са се увеличили.

В Азербайджан нашият партньор Хадиджа Исмаилова остава със забрана за пътуване макар и да беше освободена от затвора. Тя продължава да пише и да работи въпреки огромния натиск срещу нея вътре в страната, включително неотдавнашната конфискация на част от парите от нейна награда от страна на правителството. Азербайджанското правителство се опита да цензурира интернет страницата на OCCRP, но разследванията от „Азербайджанската перачница“ се разпространиха чрез социалните мрежи и и по други пътища и доведоха до протести срещу правителството в Баку и освобождаването на 16 политически затворници, включително и на директора на единствената независима медия в Азербайджан. Въпреки опитите на управляващата клика да ни спре, хората на Азербайджан продължават да четат нашите материали. 

В действителност над 5,5 милиона души посетиха сайта на OCCRP, което е ръст от 44% в сравнение с предходната година. И не сме сами. Всички партньорски сайтове, хоствани от OCCRP, увеличиха трафика си, като повече от 24 милиона посетители са видели повече от 84 милиона страници – отново ръст от над 40%. Хората ни търсят и намират истината. И сам по себе си OCCRP се превърна в основен регионален и дори глобален медиен център.

През тази година постигнахме големи успехи.

През 2017 г. осветихме глобалното пране на пари с мащабни разследвания като „Руската перачница“ и „Азербайджанската перачница“. Проследихме потоци от милиарди долари със съмнителен произход от Русия и Азербайджан и видяхме как азербайджанският режим в частност използва тези пари за да изпере репутацията си чрез европейски политици и медии.

Но това не е дори върхът на айсберга в тази сенчеста индустрия залята от трилиони долари.

Безпрецедентно ни партньорство с Transparency International  (Прозрачност без граници) и Global Anti-Corruption Consortium (Глобален консорциум за борба с корупцията) засили нашето въздействие. Разследванията за „перачниците“ доведоха до оставката на Президента на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и двама от нейните членове.

Предизвикахме поредица от официални разследвания в цяла Европа. Европейският парламент призова нашите репортери като свидетели в проверки свързани с офшорните данъчни убежища, прането на пари и финансовата прозрачност. В Обединеното кралство, общественият контрол се фокусира все повече върху Scottish limited liability partnerships (LLPs, Шотландски дружества с ограничена отговорност), които са били използвани като анонимни проводници на мръсни пари.

Веднъж един адвокат каза на нашите редактори: „Анонимните пари са анонимна власт, а анонимната власт е заплаха за демокрацията“.

Като партньор в Глобалния консорциум за борба с корупцията вече се взираме отвъд границите на Европа и Евразия. Имаме редактори работещи в партньорски организации в Африка, Близкия изток и Латинска Америка. OCCRP наистина се превърна в глобална мрежа.

Поради предстоящите предизвикателства, OCCRP вдига летвата все по-високо. Въпреки пречките, продължаваме да печелим големи награди. Нашата работа бе включена в наградата Пулицър 2017 г. за обяснителни репортажи като част от международния екип на „Панамските досиета“. Тази година, в допълнение на многобройните награди на журналисти от нашата мрежа, „Убийствен удар“ ни донесе и Сертификат за глобална разследваща журналиситка (Global Investigative Journalism) за отлични постижения.

Журналистите от OCCRP и BIRN със сертификата Global Shining Light Award за отлични постижения.

Има още много работа за вършене.

Трябва да продължим да диверсифицираме доходите си за да не разчитаме само на няколко донора. През 2018 г. ще видите усилията ни в тази посока. Ще работим за да достигнем до по-широка и по-млада аудитория. През 2018 г. планираме да акцентираме върху преосмисляне на достъпа на хората до разследващата журналистика и нейното използване. Работата ни в областта на технологиите ще започне да дава плодове тази година, тъй като ще пуснем значително подобрение на нашата търсачка Investigative Dashboard Search . През 2018 г. планираме 90 нови разследвания. Вълнуваме се от това как те биха могли да променят света.

Знаем, че 2018 г. ще включва и погрешна информация, интернет пропаганда и лъжи, че сериозните журналисти по цял свят ще бъдат презирани и авторитетът им ще бъде подкопаван от корумпирани деспоти, но ще продължим да стоим на предната линия, лице в лице с диктатурите, да работим за демокрацията и да търсим отговорност от най-властимащите.

От сърце,

Пол Раду, Изпълнителен директор

Дрю Съливан, Главен редактор

Журналистите и професионалистите от екипа на OCCRP

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: