Разследването на BIRN и OCCRPУбийствен удар„, разкриващо канал за оръжия за над 2 милиарда долара, е сред лауреатите на седмото издание на наградата Global Shining Light Awards, присъждана от Глобалната мрежа на разследващите журналисти GIJN. Биволъ е българският партньор за разследването, обединило журналисти от няколко държави.

Тази година наградите Global Shining Light Awards бяха връчени на специална церемония по време на 10-а Глобална конференция на разследващите журналисти в Йоханесбург, събрала над 1000 професионалисти от цял свят.

До финала на състезанието стигнаха 12 разледвания, отсяти сред над 200 разследващи материала от 60 държави. Тази година журито присъди по изключение две първи награди: на нигерийския вестник Premium Times за разследване на масови екстраюдициални убийства в Нигерия Inside the Massive Extrajudicial Killings in Nigeria’s South-Eastи How the Onitsha Massacre of Pro-Biafra Supporters was Coordinated и на иракския Beladi TV Channel за разследване на корупцията в Министерството на образованието Project No. 1”.

Убийствен удар“ и разследването на индийски журналисти “Gujarat Files: Anatomy of a Coverup” получиха специални грамоти за отлична разследваща журналистика.

“Състезанието тази година беше изключително“, отбеляза Дейвид Каплан, изпълнителният директор на Глобалната мрежа на разследващите журналисти, която е спонсор на наградите. “Въпреки глобалния натиск срещу качествената журналистика, това показва, че разследващата журналистика е жива и в добра форма по цял свят“.

На снимката: Дрю Съливан (основател на OCCRP), Йелена Чосич, Лоурънс Марзук, Иван Ангеловски, Миранда Патручич и Атанас Чобанов (гл. редактор на Биволъ).

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English