Парите водят от Каракас към Кремъл

$158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „Инвестбанк”

Венецуелски депутати с второ писмо до Бойко Борисов за деблокиране на петродоларите
Николай Марченко
Последвайте:

Колумбийският милиардер Алекс Сааб е предполагаемият собственик на запорираните в България венецуелски авоари. Той беше задържан през юни в Кабо Верде с международен ордер за арест от САЩ. По искане на бившия посланик на Вашингтон в София Ерик Рубин бяха блокирани €141,5 млн. в кореспондентски сметки на адвоката Цветан Цанев. Те все още са арестувани в банката „гнила ябълка” „Инвестбанк”, разкриват съдебни документи, с които „Биволъ” се запозна. Oще една група венецуелски парламентаристи са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов с молба средствата да бъдат деблокирани, за да се закупуват храни, научи „Биволъ” в съвместно разследване с избягалия в Колумбия екип венецуелски журналисти от сайта Armando Info.  

Транзакция от Adon Trading към “Инвестбанк” АД

От миналата година опозиционното мнозинство на Националната Асамблея на Венецуела разследва ролята на България в изпирането на нефтодолари през “Инвестбанк” АД. Ключова роля имат фирмите Salva Foods 2015 SA, Adon Trading и Group Grand Limited чрез фиктивни доставки на храни. Те са свързани с милиардера Алекс Сааб Моран

Алекс Сааб е арестуван и чака екстрадиция в САЩ

Колумбийският милиардер от ливански произход Алекс Сааб се смята за един от топ олигарсите на Николас Мадуро и за възможен “ковчежник” на ливанската терористична групировка „Хизбула” в Латинска Америка. 

Алекс Сааб в санкционния списък на САЩ

Той бе арестуван от властите на о. Кабо Верде (бивша колония на Португалия) по настояване на САЩ, които го издирват по обвинения за пране на пари от Венецуела. 48-годишният предприемач е задържан с т.нар. “червена бюлетина” на Интерпол, издадена от Министерството на правосъдието на САЩ. 

През юни т.г. Алекс Сааб Моран беше задържан по време на технически престой на частния му самолет, в който той пътувал за Иран, като агент на правителството на Мадуро. Там той трябвало да сключи сделки, свързани с получаване на храна и медицински консумативи за борба с коронавируса, твърди венецуелското външно министерство.

Бюлетината на Интерпол за Алекс Сааб

На 4 август същия сайт съобщи, че съдът в Кабо Верде е дал зелена светлина за екстрадицията на Сааб в САЩ, но информацията засега не е потвърдена официално. Съгласно законодателството на Кабо Верде, защитата на Сааб има право за още две обжалвания на това решение. 

Моран влезе в санкционния списък на американското Министерство на правосъдието (OFAC) през юли 2019 г., а през септември бяха санкционирани и негови роднини. Обвиненията на САЩ са, че той е създал през 2016 г. корупционна мрежа за доставки на хранителни стоки  за режима на Мадуро, заобикаляйки международните санкции.

Заедно с неговия бизнес партньор Алваро Пулидо, Алекс Сааб е обвиняем за пране на пари, след като двамата са организирали извеждането на $350 млн. от Венецуела през САЩ към чуждестранни банкови сметки. Това е станало, когато през 2011 г. са получили първите си държавни поръчки от режима на Уго Чавес за изграждане на жилищни сгради. 

Офисите на “Цанев и партньори” и “Руспетролеум” в една сграда и помещение (Снимка: “Биволъ”)

В България името на Моран се свързва с няколко фирми, свързани с адв. Цветан Георгиев Цанев. Името на Цанев изплува и в други  скандали като колаборация с италианската мафия в бизнес с “кървави диаманти” в Африка и отвличането на танкера БАДР (вижте „Венецуела разследва петродоларите в България по статия на „Биволъ”). 

През февруари 2019 г. „Биволъ” разкри в свое разследване, че адвокатът Цветан Цанев, в миналото е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия.

Самият Цанев омаловажи аферата в ЮАР и отрече участие в сагата с танкера БАДР. Той изпрати позиция до Биволъ, в която казва буквално следното:

“Може би единственият верен факт е, че и аз и някакъв си италиански мафиозен бос сме посетили по различно време ЮАР, и сме се интересували от един и същ обект, публично обявен за продажба; За аферата „Бадер“ научих от страниците на „Биволъ“, която много ме развесели.” 

Второ писмо от Каракас до Бойко Борисов 

“Венецуела разследва петродоларите на Мадуро по статия на “Биволъ”

Както писа „Биволъ”, през април 2019 г. поне депутати от Венецуела (Луис Пара, Ричард Атреага и Конрадо Перес) пристигат тайно в София и се срещат в МВнР със служителка на отдел “Америка”. Там те предават първото си писмо до премиера Бойко Борисов, с молба да бъдат размразени средствата в „Инвестбанк”.  

Първата снимка, изтекла в медиите, която “Биволъ” публикува в предишното разследване за евротрипа на депутатите, е с Ричард Артеага и Конрадо Перес в София. На оригиналната снимка, с която се сдоби Armando Info, се вижда и Луис Пара, който считано от 5 януари 2020 г. заема длъжността на “председател” на Националната Асамблея с подкрепа на чавистите, в опит да свалят Хуан Гуайдо от този пост.

Венецуелските депутати на бул. “Стамболийски” и “Витоша” в София (Снимка: Armando.Info)

Когато представителите на законодателната власта на Венецуела правят своя “евротрип” с цел да лобират за бизнеса на Алекс Сааб, Министерството на финансите на САЩ е провеждало разследването си срещу колумбийския милиардер. Де факто, само след три месеца, през юли 2019 г., ведомството на министъра Стивън Мнучин установява и санкционира компаниите: Asasi Food FZC (ОАЕ), Group Grand Limited (Хонконг) и Mulberry Proje Yatirim (Турция), свързаните с доставки на хранителни стоки за режима на Николас Мадуро.

Друго писмо, подписано от венецуелските парламентаристи Конрадо Перес и Фреди Суперлано са се обърнали към премиера на България на 9 април 2020 г. Фреди Суперлано не е бил част от делегацията на представители на венецуелския парламент в Европа и е отказал да пътува, за да защитава бизнеса на Алекс Сааб и не спира да е част от опозицията, за разлика от политиците, които са преминали в опозиция на Хуан Гуайдо. В писмото те твърдят, че са проверили дейността на редица компании, които по данните на Armando Info са близки до Алек Сааб, и не са открили нередности.

Oще едно писмо на венецуелците до Бойко Борисов

„Ние, председателят и зам.-председателят на Постоянната комисия за надзор на публичните разходи на Националната Асамблея и председател на Специалната подкомисия, която разследва оплакванията, подадени срещу фирмите, свързани с Местните комитети за снабдяване и производство CLAP – депутатът Фреди Суперлано и Конрадo Перес, депутати в Националната Асамблея, които анализираха документацията, представена от законното представителство на фирмите, както и съответните МИКРОБИОЛОГИЧНИ АНАЛИЗИ за разследване на оплакванията, подадени в нашата подкомисия срещу фирмите ASASI FOOD FZE и GROUP GRAND LIMITED за търговия с хранителни стоки”. 

НМ Писмо 9 април 2019

Те описват проверките си (вижте писмото) и намекват, че няма основания за продължаващото удържане на средствата, които са в сметките на Цветан Цанев. 

„Важно е да се изтъкне, че парламентарното ни посещение имаше за цел, както и изложихме в нашата молба за среща, на първо място да Ви връчим в приложения анекс заверено копие на взетите от Специалната подкомисия решения относно  разследванията, които бяха проведени на тези фирми в приложения анекс; в този смисъл предлагаме, фирмите, които са спазили механизмите на парламентарен контрол и останалите законови изисквания да могат да разгледат тези действия, за да продължават своята търговска и финансова дейност по предназначение. На второ място ви молим да откриете схема на сътрудничество с цел задълбочаване на борбата срещу корупцията с механизмите за контрол, санкции и ембаргови мерки на всички онези фирми, които пренебрегват и не спазват мерките на парламентарния контрол, установени в Конституцията на Боливарската република Венецуела и по-специално на тази Специална подкомисия, на която бе възложено проучването на случаите, отнасящи се до Местните комитети за снабдяване и производство CLAP”. 

Парите на Алекс Сааб са в „Инвестбанк” 

Петя Славова и Румен Гоцев (Снимка: “Биволъ”)

Въпреки че властите съобщиха само за $60 млн., общата сума на арестуваните от българския съд по искане на ДАНС средства са $158 млн.

Тези активи са предположително на офшорните компании с бенефициенти на кръговете около  Алекс Сааб и PDVSA. Парите са в сметките на адвоката Цветан Георгиев Цанев, депозирани в „Инвестбанк” АД на Петя Славова

„Биволъ” се сдоби със 7 определения на съдилищата относно ареста на средствата, като част от тях потвърждават решенията на по-ниските инстанции за запорирането на сметките на адвоката Цветан Цанев, чието име се споменава в съдебната документация като Ц.Г.Ц. 

Софийски градски съд (СГС) арестува средствата според Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП), става ясно от определението No.25 от 31.05.2019 г. на VII състав на Софийски апелативен съд (САС) с председател Диана Коледжикова и съдиите К.Първанова и Д.Мирчев. 

„Производството пред СГС е образувано по искане на прокурор от СГП за постановяване на мярка по чл.73, ал .3 ЗМИП-налагане на запор по сметки на Ц. Г. Ц. до приключване на възложена проверка по сметките, по които са нареждани суми. Представени са данни за извършени операции по установени банкови сметки с титуляр Ц. Г. Ц. и изложение, че е налице съмнение за обвързаност в изпирането на пари с неустановен действителен източник на формиране в особено голям размер и вероятното му инвестиране във финансово кредитната система на РБългария. Посочено, че от информация на „Финансово разузнаване“ – Д. /л.8 по делото/ се установява, че Ц. Г. Ц. е титуляр на 80 броя банкови сметки и че са налице данни за пране на пари. Постъпила е информация и от БНБ, че в периода от 12.07.2018г до 6.11.2018г   по сметки на ТБ [фирма] са получени средства на обща стойност 141.5 млн.евро, както и че титулярът ги получава в качеството на лице по чл.39 ЗАдв. Част от средствата са излъчвани или нареждани от банка във В.». 

В определението No.9 на Софийски апелативен съд (САС) от 5 март 2019 г. 13-ти състав с председател Анелия Цанова и членовете Анжелина Х. и Х. Лазаров след докладваното от съдия Х. ч. гр. дело NoСП 8/2019г. по описа на САС, се споменава сигнал на “Финансово разузнаване” на ДАНС към Софийска градска прокуратура (СГП). 

Бившият посланик на САЩ Ерик Рубин настоя за запор на сметките от Венецуела у нас (Снимка: в.”Труд”)

“В случая от представените доказателства по делото се установява, че са наредени процесните банкови операции, като в СГП е постъпила информация по чл.73, ал.2 ЗМИП от ДАНС- С. „Финансово разузнаване” във връзка с доклади за извършени съмнителни операции, които касаят титуляра по гореописаните банкови сметки Ц. Г. Ц. и дружествата, в чиято полза са наредени преводите на паричните суми.

При тези данни настоящият съдебен състав приема, че са налице достатъчно данни за възникване на съмнение, че са налице действия по изпиране на пари и то такива с престъпен произход. Информациите и докладите от ДАНС са официални документи, доколкото изхождат от оправомощени длъжностни лица и са съставени в кръга на техните правомощия, като в рамките на настоящото производство съдът не е длъжен да изследва дали е налице обосновано предположение за извършено престъпление. Произходът и движението на парите следва да бъде проверена в хода на евентуално образуваното наказателно производство”. 

В едно от съдебните решения изрично се споменава Adon Trading FZE – ключовата компания от ОАЕ, която според венецуелските журналисти от базирания в Богота разследващ проект Armando Info може да бъде директно свързана с Алекс Сааб. За нея пише протокола от закритото заседание на Върховния касационен съд (ВКС), с който „Биволъ” също така разполага. Този протокол е от 17 юни 2019 г., трето гражданско отделение в състав: председател – Марио Първанов с членове Илияна Папазова и Майя Русева. 

Adon Trading Fze

„Специално относно сметката на ADON TRADING FZE UAE ответната страна изразява становище /без да представя доказателства/ за просрочие на подадената частна жалба, доколкото „спряната сума по тази сметка е втора наредена сума по вече извършено спиране по гр.д.№ С-13/2019г.на СГС”, по което са предприети действия по реда на ЗМИП от друг състав на СГС. Твърди, че това е било известно на страната. Оспорва претенцията за разноски, както поради липса на доказателства за реалното им заплащане, така и с довод за недължимост на такива от Прокуратурата, която действа като процесуален субституент на държавата. Прави и възражение за прекомерност”. 

Потърсен с въпроси за отношенията му с Adon Trading, както и евентуално с PDVSA и фирмите Salva Foods 2015 S.A. и Group Grand Limited адв. Цветан Цанев отговори, че единствено Adon Trading FZE e негов клиент.

Фирмата “поддържа адвокатска под-сметка в “Инвестбанк АД” с блокирани по нея средства” – отговори Цанев по имейл. “Бизнес отношения с клиентите си не практикувам, а взаимоотношенията ни  са строго регламентирани от закона като мандатни, и са формулирани в договори за правни услуги и адвокатски пълномощни.

Държа по възможност да бъде изрично отразено във Вашия материал, че PDVSA никога не е била мой клиент, не съм поддържал каквито и да било отношения, та камо ли бизнес. Фирмата не е имала адвокатска под-сметка и никой от нашите клиенти не е доставял материали, части или стоки за тази компания.” – уточни той.

Офисът на адв. Цанев в София (снимка: “Биволъ”)

На въпрос дали се познава лично с Алекс Моран Сааб, Цанев отрече. 

“Господин Алекс Моран Сааб не е мой клиент и нямам честта да го познавам”.

Цанев каза също, че нито един него клиент не е доставчик на PDSVA и че “стоките са закупувани предимно в Европейския съюз, Турция, ОАЕ, Швейцария и др. Дестинацията на средствата е била към банковите сметки на производителя или доставчика на закупените стоки, които са били също надлежно проверявани за законосъответствие и преводи са били извършвани едва след одобрението на съответните финансови и банкови контролни органи.”

Доведен брат като прокси  

Лоренцо Антонели (снимка: Expresa.me)

Компанията Adon Trading FZE, която се споменава и в определенията на българските съдилища като една от тези, чиито средства са в сметките на Цветан Цанев, се управлява от Лоренцо Антонели, който e доведен брат на съпругата на Алекс Сааб. 

Цветан Цанев каза за “Биволъ”, че компания от ОАЕ е “специализирана в търговия с фармацевтични продукти, торове и хранителни продукти.”

Той потвърди, че познава Антонели, но не вижда проблем нито с него, нито с фирмата. “Ръководената от него компания преди откриване на адвокатски под-сметки са били обект на задълбочена KYC проверка съгласно изискванията на българските и международните закони и е било установено, че напълно отговарят на тях.” – каза Цанев.

Adon Trading Hong Kong

От направената днес (4 август 2020 г. б.ред.) актуализирана проверка с OFAC се установи, че към тях до момента не са наложени и не са били налагани санкции.”

Доколкото обаче въпросната проверка KYC (познавай клиента си) е извършена от “Инвестбанк”, чието ръководство е свързано с Цанев, този аргумент трудно може да се приеме за чиста монета. Факт е, че засега OFAC не е включила сред санкционираните лица, свързани със Сааб, неговия шурей Лоренцо Антонели.

Adon Trading Hong Kong 1

Но през 2019 г. италианските власти (Guardia Finanza) са замразили сметките на редица свързани със съпругата на Алекс Сааб и Лоренцо Антонели компании, съобщават италиански медии (вижте “Кой е Лоренцо Антонели. Интересна биография”, “Война за златото от Венецуела” и “Гуардиа финанца на Италия запорира $1 млн. на Алекс Сааб” ). 

Antonelli Il Pastorello

Антонели също така е човекът на Алекс Сааб, който стои зад редица турски и британски компании като Marylins Capital Limited, които провеждат сделки с правителството на Николас Мадуро в областта на търговията с венецуелско злато, сочат документи, открити от Armando Info.

Antonelli Energia Solare

Не е ясно защо “Инвестбанк” не е отчела тази публична информация при проверките си за Антонели. 

Партньорите на „Биволъ” по Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – Investigative Reporting Project Italy (IRPI) откриха в Търговския регистър на Италия няколко дружества с потенциалното участие на Лоренцо Антонели. Сред тях са Energia Solare в Прато в партньорство с Антонели Сабрина, ill Patorello S.A.S. в партньорство с Чирасела Леонардо в Торино и ADP S.A.S. – в Киети. 

ADP SAS Di Antonelli

Лоренцо Антонели също така е човекът на Алекс Сааб, който контролира редица британски и турски компании като Marylins Capital Limited, които провеждат сделки с правителството на Мадуро в областта на търговията с венецуелско злато, научиха Armando Info и “Биволъ”. Например, Антонели е съдружник с италианската бизнесдама Патриция Фиоре, с която са вписани като “крайните собственици” в Glenmore Solutions Limited (25 Jermyn Street, Suite 29, Bank Chambers, London, SW1Y 6HR, England, UK). Която на свой ред контролира Glenmore Proje Insaat (Турция), свързана с Алекс Сааб и замесена редица сделки в минната индустрия с правителството на Мадуро през 2018 г. Предишно й наименование е HAROLDS PORTMAN REALITY LIMITED. Компанията е била основана на 20 октомври 2014 г. и нейният предмет на дейност: “Добив на руда и други светни метали”.

Антонели е съдружник ив Kinloch Investment Limited заедно с други крайни бенефициенти: Бунямин Алтън (Турция) и Камила Фабри (Италия). Антонели е вписан като “директор” на 19 юни 2018 г. Назначен е в съвета на директорите месеци, преди да бъде освободен колумбийският гражданин Марио Герман Гарсия Паласио. Лоренцо Антонели също така е сред съдружниците на Jamasa Properties Limited, като това е четвъртото поред сменено наименование на дружеството след като се е водила: OSUYO LIMITED, TEAM YOU LIMITED и FLOWER FIRST LTD.

Дружеството Adon Trading Fze (Обединени Арабски Емирства) е свързано и с Александър Роналд Рамирез Мендоса, който също е близък до Алекс Сааб и се води представител на Adon Trading за Венецуела – поне през 2018 и 2019 г. е компанията се занимава с доставка на торове за местните фермерски стопанства . 

Една от транзакциите към сметката на „бенефициента” Adon Trading FZE в „банката бенефициент”  „Инвестбанк” е направена през банката посредник – турската Aktif Yatirim Bankasi A.S. Поне едно дружество, което може да бъде свързано с групата турски компании Yatirim, се проследява в българския Търговски регистър. 

Турската банка Aktif

Фирмата „Ваха Трейд” ЕООД има сред управителите две физически лица (Салих Булент Ертуна и Драгомир Огнянов Бояджиев) като едноличният собственик на капитала е: „Инфо Ятирим Бенкул Дераляш” АД (Info Yatirim Benkul Deralyash). Драгомир Бояджиев според профила му в LinkedIn е управляващ съдружник на Sentra OOD, член на борда на Bianor и председател на Българската асоциация на инвестиционни мениджъри

Бояджиев също така е бивш прокурист и портфолио мениджър на „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД между 2008 и 2010 г., както съобщава самият той в профила си в LinkedIn. “Експат” е представителство на офшорна едноименна компания със седалище в Лихтенщайн. Едноличният собственик на капитала е „Експат Капитал” АД – една от най-известните компании в областта на инвестиционното посредничество у нас. Представителят и управителят на дружеството в България е Николай Василев Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003) в правителството на НДСВ. Припомняме, че Лихтенщайн беше една от основните дестинации на венецуелските депутати лобисти, които след това са посетили и България през април 2019 г. 

Той не пожела да потвърди или да отрече дали Info Yatirim и Aktif Yatirim Bankasi са част от една финансово-икономическа група в Турция. Доколкото ми е известно, двете дружества нямат нищо общо. Можете да се запознаете с фактология за дружеството. Мажоритарните акционери са физически лица и миноритарни инвеститори, закупили акции на Истанбулската Фондова Борса”, коментира за “Биволъ” Драгомир Бояджиев. 

“Всъщност, на турски “yatirim” означава “инвестиция” . В допълнение, считано от 31.07.2020 г. съм освободен от длъжността Управител във “Ваха Трейд”, а няколко дни по-рано има и вписване в Търговския регистър, за освобождаването ни с колежката”, поясни Бояджиев. 

Руски „Борец”: от Сърбия до Венецуела

“Борец” е топ подизпълнител на “Роснефт”

Във Венецуела Мендоса управлява клон Borets Venezuela S.A. на руската ООО “Производственная компания “Борец”. „Борец”, която се занимава с оборудване за добив на петрол, е един от най-големите производители на помпи за нефтодобива в Русия и света. Офисът й във Венецуела е в нефтодобивния регион Зулия. 

Тази руска компания е един от ключовите доставчици не само на „Газпромнефт”, но и на венецуелския петролен монополист PDVSA. ‘Borets US’ Inc. включва сред акционерите си американската компания BW Holding Corporation, но я ръководят руснаци: Emelianov Andrey, Patsev Alexey и Shaposhnik Dimitry.

“Борец” – Сърбия

“Борец” също така работи и в Колумбия, в чийто борд е Дмитрий Шапочник. Основният собственик на клона е офшорка от Британските виргински острови (BVI): Borets Services Ltd., която се ръководи от друг руски гражданин: Vladislav Vigovskiy. 

Справките на „Биволъ” във финансовите отчети на „Борец” сочат, че тази руска компания има производствени мощности и в нашия регион, като от 8 януари 2010 г. работи в Сърбия (където от години се настани „Газпромнефт”, купила местната NIS Petrol). Дружеството с ограничена отговорност Borets Servise Serbia DOO (Srednje-Banatski Region, Zrenjanin 23000, Beogradska 26) е представлявано от Фьодор Кормаков (Fedor Kormakov). В Словакия дружеството на „Борец” е ZTS-KABEL s.r.o. 

“Уедърфорд България”

Десетките заводи и търговски дружества на „Борец” в Русия и по света са с едноличен собственик на капитала в офшорна юрисдикция: Oilfield Equipment Development Center Limited (Сейшелски о-ви).

През 2007 г. американският производител на петролодобивно оборудване Weatherford International придобива около 30% от групата компании „Борец”. Weatherford предположително има дъщерни дружества в България: „Уедърфорд Интернешънъл Лтд.” е дружеството, свързано с „Уедърфорд Бермуда Холдингс Лтд.”  (Бермудските о-ви) – и двете се представляват в България от американската гражданка Чарити Ръш Кол

Сивият кардинал на Кремъл Игор Сечин

„Борец” не е случайно дружество, тъй като в Руската Федерация енергийният сектор и специално нефтодобивът са под строг контрол от страна на сивия кардинал в екипа на Владимир Путин – президента на “РоснефтИгор Сечин, който е и бивш офицер на КГБ и екс вицепремиер по енергетиката. 

През август 2014 г. именно „Роснефт” поради „застудяването” на отношенията със САЩ изкупува руските и венецуелските активи на Weatherford срещу $400 млн. Тогава сайтът Neftegaz.ru съобщи, че това се случи след срещата на Игор Сечин с вицепрезидента на Weatherford Ланс Марклингър

Игор Сечин и Николас Мадуро (Снимка: YandexZen)

Игор Сечин е основният архитект на експанзията на „Роснефт” и др. руски нефтени гиганти в Латинска Америка и специално във Венецуела, за което опозиционните медии редовно го иронизират предвид огромните инвестиции в съвместните проекти с PDVSA и милиардните кредити за режима в Каракас. 

Едва през пролетта на 2020 г. Сечин обяви, че „Роснефт” (поне временно) напуска нефтодобива на Венецуела. През февруари т.г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции върху регистрираната в Конфедерация Швейцария Rosneft Trading S.A. заради дейността й във Венецуела като нефтотрейдър и транспортьор на петрол.

За това написа в руската версия на сайта на Deutsche Welle известният журналист Константин Егерт, според когото “контролираната от руската държава компания “Роснефтегаз” е изкупила всички активи на “Роснефт” във Венецуела”. 

Владимир Путин: “Роснефтегаз” е вторият бюджет на правителството (Снимка” в. “Ведомости”)

“Срещу това компанията на Игор Сечин е получила от руската държава 9,6% от собствените акции. Стойността на този пакет може да се оценява на около $4 млрд”.

“Шефът на “Роснефт” доказа, че в Русия има само един човек, който е по-голям от него. И това е Владимир Путин”, констатира анализаторът. 

Специално за „Роснефтегаз” в. Times и редица други международни медии бяха писали, че следите й се губят в сложната схема от офшорни дружества, като поне част от нея се контролират от семейството на руския държавен глава Владимир Путин. 

Владимир Путин на събитието на “Роснефтегаз”, най-тайнствената руска компания

Поне $30 млрд. е „кеша на Путин” в „Роснефтегаз” според интервюто на политолога Андрей Белковский за “Ехото на Москва” от 2017 г. 

„Не твърдя, че това са парите на Путин. Но това са парите, които контролира”. 

А това значи, че дъщерните фирми на „Борец”, обслужващи руския нефтодобив, са допуснати във Венецуела от Игор Сечин и „Роснефтегаз”, тоест от Кремъл. И партньорството им с хората около Алекс Сааб и Николас Мадуро e на дългосрочна основа. 

 „Безкомпромисните разследвания” за българската афера 

LaGran Aldea тролва депутата Хосе Брито за трипа в Европа и България

Изданието La Gran Aldea пък цитира „Биволъ” и Armando Info в статия за депутата Хосе Брито, който придружава венецуелските шефове на парламентарни комисии по време на пътуване из Европа и България. Скандалът във връзка с пътуването им до София, вече се нарича във венецуелските медии „българската афера”. 

Медията обяснява, че пътувалите до Испания и България венецуелски депутати са от „контролираната” от режима на Николас Мадуро псеводоопозиция. А парламентаристите от екипа на Хуан Гуайдо ги разследват за техния „евротрип”, тъй като според венецуелски журналисти е напълно възможно той да е бил платен от близките до Алекс Сааб предприемачи. 

Според изданието обвиненията към тях са  „толкова срамни”, че депутатите на  CLAP „избраха да преминат към разтегливото пространство” на „опозиция на опозицията“, където „вече съвсем удобничко и без маски, се чувстват защитени от новите си шефове, превърнали се в политици на свободна практика на правителството в новата си фаза на „поддържане на връзката“ с властта”. 

Николас Мадуро и Алекс Сааб (снимка: Semana)

„Само дето при едни нови парламентарни избори миналото им вероятно ще им изиграе лоша шега и този път няма да могат да разчитат на подкрепата на сериозна партия, изстрелваща ги на върха както в случая на Хосе Брито, който от трикратно провалил се кандидат за кмет в провинцията изненадващо завоюва място, представляващо мощна парламентарна групировка, триумф, който той не успя да почувства истински свой и това го подведе да приеме примамливото и безплатно пътуване из Европа, пък макар и в икономична класа, многозначителен детайл от страна на спонсора”. 

В тази връзка изданието пише за материалите на „Биволъ” и Armando Info като за „безкомпромисни разследвания”, които потвърждават връзката на парламентаристите с властта и нейния „спонсор” Алекс Сааб. 

Алекс Сааб (снимка: Armando Info)

„В извънредния репортаж, публикуван  в портала Armando.Info и подписан от Роберто Денис, както и осмиващата статия на българския сайт „Биволъ“ под заглавие „Пътят на парите на хората на Мадуро“, както и геолокализацията на сайта Bellingcat, показваща как депутатите, продали се на най-щедрия търгаш, пребивават в България, заснети пред „Райфайзенбанк” или позирайки на магистрала на път към Лихтенщайн, неоспоримо разобличават опитите на Хосе Брито и неговите приятелчета да отхвърлят обвиненията”. 

След и двете писма до Бойко Борисов не е известно какво точно им е отговорено и дали венецуелските депутати планират второ пътуване до България, отново с цел деблокиране на стотиците милиони арестувани по искане на САЩ активи. 

Говорителят на вицепремиера Екатерина Захариева, директор дирекция “Връзки с обществеността и протокол” към МВнР, Цветана Кръстева отговори на “Биволъ”, че 

“в Министерството на външните работи не е получавано официално писмо от посочените от Вас граждани от тази дата”.

От Правителствената информационна служба обаче не отговориха на запитването ни. 

Каракас за “Биволъ” и Armando Info: Искаме връщане на парите 

Естефания Мелендес (Снимка: Facebook)

Според дипломатическия представител на и.д. президента на Венецуела Хуан Гуайдо за България Естефания Мелендес, позицията на правителството й е ясна. „Ние трябва да свършим с криминалния режим на Николас Мадуро, който оглавява международна престъпна корпорация, откраднала и източила ресурсите на венецуелците”, коментира посланичката специално за „Биволъ” и Armando Info.

По думите й Алекс Сааб, на свой ред, е представител на нелегалните бизнес интереси на режима. Тя поясни, че колумбийският милиардер също така е “най-големият посредник” в търговията с „кървавото злато” от златодобивните региони на Венецуела на международните пазари.

„Toй също така е организирал закупуването на нискокачествени храни, които се продават на гражданите на Венецуела с цел установяване на социален контрол и пране на пари”, разкри Естефания Мелендес.

Тя също така обяви Алекс Сааб за „част от корупционния кръг на режима на Мадуро”: 

„Ето защо е разследван от Съединените щати, задържан и се намира в процес на процедура по екстрадиция”.

Относно арестуваните по искане на САЩ средства по света, посланичката потвърди сътрудничеството на кабинета на Гуайдо „с признали властта” му „стратегически съюзници”:

„Разработен е механизъм за мониторинг и разкриване на източените активи, незаконно изведени извън страната”.

Мрежата от компаниите и партньорите на Алекс Сааб (Схема: Armando Info)

„Ето защо Националната Асамблея създаде съответните процедура и комисия за защита и връщане на активите, включително и тези, за които знаем по случая в България”, обобщи Естефания Мелендес за медията ни.

Тя е категорична, че правителството на и.д. президента Хуан Гуайдо

„ще продължи да оказва натиск по всички направления с цел постигане на правосъдие”

относно режима на Николас Мадуро и свързаните с него лица.

Данните на Armando.Info и “Биволъ” сочат, че разследването около “българската афера” не е единственият случай за инициирана проверка около бизнеса на Алекс Сааб и Николас Мадуро.

Николай Марченко (“Биволъ”, София)

Роберто Денис (Armando Info, Богота) 

Редактор на българската версия Атанас Чобанов (Биволъ, София)

Armando.info и Биволъ са партньори в ICIJ.

Допълнено 19 август 2020: Право на отговор от Инвестбанк

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: