Мор в лагера на Пеевски

Бившият шеф на НСлС Ангел Александров е починал и е погребан тайно преди месец

Следователят на Доган и "духовен баща" на Пеевски кадруваше за ДПС в съдебната система и беше замесен в поредица корупционни скандали
by Екип на Биволъ

Ангел Александров е починал на 16 септември и е погребан в пълна дискретност на 19 септември. За кончината на бившия шеф на Националното Следствие, кадър на ДС и приближен на Ахмед Доган – агент “Сава”, нямаше никаква публична информация до момента, все едно става дума за държавна тайна. Некрологът на бившия следовател е залепен само на гроба му и на вратата на жилището му, видя репортер на Биволъ.

Причината за смъртта и за тази дискретност не е ясна засега. От имотния регистър се вижда, че преди година Ангел Александров е уредил чрез брачен договор със съпругата си собствеността на всички техни общи имоти.

Това е вторият бивш шеф на НСлС, който умира тази година. През август стана известно, че се е самоубил Румен Андреев, който според официалната версия на МВР се застрелял след семеен скандал.

Както Александров, така и Андреев са свързани с кръговете на ДПС около Ахмед Доган и Делян Пеевски. Синът на Румен Андреев е адв. Гено Андреев, посочен като доверено лице в сделката за Булгартабак, чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат.

Духовният баща на Пеевски

Александров предлага на ВСС младият Делян Пеевски да бъде назначен за следовател при липса на юридически стаж. Покойникът беше и личен адвокат на Ахмед Доган. Връзката между двамата обаче датира от времената на Държавна Сигурност (виж по-долу)*.

Ангел Александров е също така човекът, който протежираше известният с корупционната си аура следовател Петьо Еврото. Негови протежета са и други знакови магистрати, свързани с овладяването на съдебната система от кадри на ДПС.

През 2007 г. Александров беше ключова фигура в скандала за рекет на изпълнителния директор на “Булгартабак” Христо Лаков и беше принуден да подаде оставка заедно с Делян Пеевски, тогава зам.-министър на бедствията и авариите. Пеевски беше дори разследван за изнудване, а от своя страна Александров изнудваше Румен Петков и Сергей Станишев с информация за компрометиращи снимки на еврокомисаря Фратини в Боровец.

Методът на стария ДС кадър изглежда сработи, тъй като изнудване не беше доказано, Пеевски беше възстановен като зам.-министър в правителството на Станишев, а Александров се върна в Националното следствие като шеф на икономическото направление.

Друг скандал с името на Ангел Александров се завъртя около разговорите му с братя Галеви. Покойният ген. Ваньо Танов заяви през 2008 г. пред парламентарна комисия, че Ангел Александров е бил засечен да предупреждава дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев за подготвяна срещу тях операция по линия на наркотрафика.

Информацията за кариерата на Ангел Александров според Комисията по досиетата оповестена в Решение N° 6 от 05.07.2007 Висш съдебен съвет:

Ангел Василев Александров Дата на раждане 27.12.1949 г. Място на раждане Гр. Станке Димитров Качество Щатен служител Структури, в които е работил СГУ-отдел следствен; Национална следствена служба Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед 5180/ 25.11.1983 г. е преназначен от НМ за старши следовател в отдел 01-Главно следствено управление-МВР и му е присвоено звание капитан по ЗВВС- по линия на ДС; със заповед № 2132/ 01.07.1987 г. е преназначен за главен следовател в отдел 02- Главно следствено управление-МВР; със заповед № 1028/ 06.04.1989 г. е 4 преназначен за главен следовател в отдел 04-Главно следствено управление-МВР; със заповед № 540/ 09.08.1990 г. е преназначен за зам. н-к-отдел 04- Главно следствено управление-МВР; със заповед № 637/ 20.07.1992 г. е преназначен за главен следовател в отдел 01 при Национална следствена служба; със заповед № 871/ 30.10.1992 г. е преназначен за н-к отдел данъчни престъпления в Национална следствена служба; със заповед № 179/ 10.03.1994 г. е преназначен за ръководител отдел в Национална следствена служба; със заповед № 1925/ 15.01.1997 г. е преназначен за ръководител на отдел 03 в Специализирана следствена служба; със заповед № 95-10-016/ 13.02.2004 г. на Висшия съдебен свет е назначен за директор на Национална следствена служба. Освободен с решение на ВСС на 27.06.2007 г. Публична длъжност или публична дейност член на Висшия съдебен съвет – 12.02.1997 до 16.12.1998 г. член на Висшия съдебен съвет – от 16.12.1998 г.до 16.12.2003 г. член на Висшия съдебен съвет – от 16.12.2003 г.

Уточнение: В първоначалната публикация по погрешка написахме, че Александров е “водещ офицер на Доган”, което не е вярно фактологически. Официално Ангел Александров е следовател по делото на Ахмед Доган, след което той е осъден на 10 години, от които излежава само три и е освободен без съдебно решение. От делото на ДС за Агент “Сава” обаче личи, че това е по-скоро разработка за внедряване на агент под прикритие в дисидентските среди.

/Очаквайте подробности/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also