Харта 2013 и българските пишман Анонимни – самые анонимные в мире

Capture_2013-06-27_a_13.36.51

Вчера на редакционната поща на Биволъ се получи заплашителен мейл от wikianonbg@abv.bg. Текстът със заплахите можете да прочетете на сайта, който някакви самообявили се за български Anonymous са регистрирали в началото на годината http://wikianonbg.com/blogs/31 С няколко думи: плашат ни с репресии, защото подкрепяме “Харта 2013” и си признават, че те били свалили сайта на хартата преди два дни.

Щяхме да подминем заплахите с присмех, ако не ни беше направила впечатление реакцията на делянпеевските медии, които възторжено отразиха временното спиране на сайта с хартата.

Към това ще прибавим и разкритието, което направихме за лицата, стоящи зад един друг анонимен проект – страницата “Силна България”. В студиото на ТВ7 буквално дежури Борислав Райчев, лице на така нареченото гражданско движение “СИЛА”.

“Силна България” рекламира фейсбук страница, претендираща за връзка с движението Anonymous. Основната тема там през последните дни е бясна пропаганда срещу “Харта 2013” и най-вече срещу лицата, които я подкрепят. Главният аргумент на мразещите Хартата е, че тя била инспирирана и платена от Джордж Сорос, а по-общо е продукт на някаква световна еврейска конспирация за унищожаването на българския народ.

От този фейсбук профил разбираме също, че българският Anonymous Balkanicus обогатява световния опит на движението с войнстващ антисемитизъм

Подобни послания, правещи амалгама между финансирането на правозащитни организации и “световната еврейска конспирация” са характерни за пропутинските шпицкоманди в Русия. Именно в путинска Русия западните фондации бяха забранени и изгонени за антидържавна дейност. Именно от путинска Русия идва значителна част от парите на олигарха Цветан Василев, който финансира медийната империя на Делян Пеевски. Съберете две и две и получавате съвсем очевидна зависимост, римуваща с кресливото днешно национал-социалистическо парламентарно мнозинство.

За успокоение на искрените и непредубедени фенове на автентичния Anonymous, българското менте няма никакво международно признание и подкрепа. Освен това е технически неграмотно до степен, че дори не може да остане анонимно.

Сайтът, в който са публикувани заплахите е регистриран и платен от бургазлията Стефан Делиов, установи Биволъ след няколко минути издирване. Потърсен по телефона той потвърди заплахите и клеветническите твърдения, че подкрепящите “Харта 2013”, включително и Биволъ, са нечии платени агенти. Делиов не отрече, че се познава с хората от СИЛА, но се постара да се разграничи от тях, твърдейки, че е труженик на “идеята”. Профилът му във Facebook дава приблизителна представа каква е тази идея. Освен, че се снима на протести с плакати “България за българите, грабителите вън”. Делиов е в групата Balgariq protiv turciq, с цели трима члена, в която зове “Да си върнем държавата”.

Обяснихме на Делиов, че Биволъ не го впечатляват заплахите на анонимна банда пикльовци, манипулирани от мафиотски структури. Не са ни впечатлявали заплахите на самите мафиоти, та какво остава за техните пионки с акъл на пъпчиви тийнейджъри? Господин Делиов, който е пълнолетен и вменяем човек, изглежда не си даваше сметка, че като фронтмен на групата може да понесе гражданска и наказателна отговорност за агресивните си позиции и действия.

Не си дадохме труда да убеждаваме вече не толкова анонимния Делиов, че “грабителите на България” няма как да бъдат изгонени вън, защото са си наши, родни българи, а не турци или марсианци. “Харта 2013” казва, че тези грабители трябва да понесат наказателна отговорност от едно реформирано и ефективно българско правосъдие. Координираният огън по текста и неговите създатели от страна на анонимна и явна национал-болшевишка гмеж, възторжено приветстван и направляван от делянпеевската пропагандна машина, е най-добрият атестат за неговата нормалност и градивност.

Блогърът Константин Павлов – Комитата обобщи по-важните точки от иначе тежкия за четене текст на Хартата, който още веднъж препоръчваме на нашите читатели.

Какво представлява „Харта 2013“ или светът след оставката на Орешарски

Хартата се състои от констатации и цели, които първо описват проблемите в обществото, а след това набелязват стъпки за решаването им.

Може да я приемете за непартийна политическа програма за позитивна промяна.

Идеята на хартата е да подпомогне протеста, който да продължи докато бъдат постигнати целите му и най–важната от тях– незабавна оставка на кабинета Орешарски, като надникне зад хоризонта на оставката.

Отдолу съм се опитал да я представя по–кратко и достъпно. Съзнавам риска да съм минал с брадвата през някои внимателно изчиствани формулировки, така че приемете този текст за личния ми анализ, с когото не обвързвам никой друг.

(Заглавието е „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава“. „Плутокрация“ е форма на олигархията, в която важните решения за държавата се взимат на тъмно от ограничен кръг богати собственици и влиятелни лица, без по никакъв начин тези привилегии да са описани в закона.)

Голямата цел – възстановяване на държавността

„За първи път след присъединяването на България към ЕС можем да се обединим околоедна голяма национална цел – да възстановим държавността чрез процес на постъпателно и планомерно изработване и изпълнение на подробен план за разрушаване на сегашния модел и за установяване на демокрацията и върховенството на закона. “

Констатации

 • Дефектна демокрация. Налице е
  • Дълбока криза на обществения договор и дискредитиране на държавните институции.
  • Отчуждение на управлението от интереса на гражданите, т.е. от своите легитимни основания.
  • Негодност на институциите да реагират адекватно на епизодичните осветявания на олигархичните зависимости („Ало, Ваньо“, разговорът Кокинов–Найденов– Борисов)
  • Корупция, която се е превърнала в основно съдържание и мотив на властта..
 • Срастване на престъпността с държавата
  • Назначенията на Пеевски и Сидеров не са грешки или случайности, а израз на тежки зависимости в правосъдието, медиите, политическата система, банките и т.н.
  • Държавата не просто не успява да се бори с престъпността, а сама генерира безнаказана престъпност.
  • Публичните сфери функционират като непотистки (тоест роднински) мрежи от тайни общества и корпоративни картели.
  • Службите за сигурност охраняват схемите за контрабанда, търговия с наркотици, пране на пари, източване на обществени средства и т.н., чрез които се финансира олигархията, която постепенно превзема властта, медиите и обществения живот.
  • Съдът е слаб, защото е податлив на икономическо и политическо влияние, от твърде силната администрация и толериране на корупционните лобита.
  • Контролните и правоохранителните органи гледат да не се бъркат в работите на олигархията.
  • Съществува безнаказаност на хората, носещи отговорност за срастване на престъпността с държавата. По правило те се разследват чак след като паднат от власт (Цветан Цветанов – последен пример)
 • Липса на медийна свобода
  • В медиите се заобикалят определени теми и факти, което осуетява възможността гражданите да си съставят мнение за истинското състояние на нещата и да взимат информирани решения;
 • Липса на нормални икономически отношения
  • Икономическата и финансовата системи са организирани на картелен принцип.
  • Липсата на правна сигурност на едрата собственост, на изпълнението на договорите и превръщането на държавните органи в инструменти за рекет задушава независимото предприемачество и подчинява стопанската дейност на нуждата от осигуряване на протекция.
  • Стопанските активни граждани са принудени да поддържат системата, която ги потиска, за да запазят препитанието за себе си, семействата и работниците си.
  • В държавната администрация, силите за сигурност и сред магистратите се утвърждава културата на зависимост и подчинение – на отместването на погледа, на пасивността и очакването да дойде и твоят ред да направиш услуга, за да се появи новото очакване – плутократичната мрежа да ти “върне” услугата, като ти осигури израстване в своите рамки и структури.
  • Системата до такава степен обхваща цялото общество, че дори жертвите на репресии мълчат, за да не бъдат застигнати от още по–големи неприятности.
  • Политическата система функционира като борса, в които се осъществява размяна на власт срещу икономически облаги.
  • Формите на фасадна демокрация служат за легитимация на статуквото пред международните наблюдатели (тоест, да не се изложим пред чужденците), а същевременно затрудняват демаскирането и разобличаването на скритите властови центрове.

И как да се оправи всичко това? Хартата дава следните възможни решения –

Да се обединим около принципи:

 • Зряла гражданска консолидация около базовите ценности на демокрацията и европейския хуманизъм.
 • Обединение около разбирането, че човешко достойнство може да има само когато има действено върховенство на закона, гарантирано от независим съд, и от решимостта да реформираме страната си.
 • От нас зависи да живеем смислено и почтено в демократична държава, която осигурява равни възможности на гражданите си..
 • Моментът е решителен и изисква много повече от лична почтеност и добросъвестно упражняване на професията.

Да обърнем специално внимание на следните области

 • Баланс на властите;
 • По–добро управление на публичните средства;
 • По–добра защита на медийната свобода;
 • Независимост на съдебната власт;

Методи:

 • Създаване на експертни групи от юристи и общественици, които се ползват се с доверие и които чрез доброволен труд да помогнат за постигане на целите
 • Мобилизация на малки групи в ключовите сектори на вкореняване на режима (правосъдие, медии, служби за сигурност, финансов сектор, партийна система) и изработване на конкретни програми с конкретни мерки, които да се прокарат чрез локални активистки кампании, така че олигархията да бъде отстранена от местата, от които черпи власт и ресурси.
Накратко – гражданите трябва да държат под око ключовите сектори, да не се отказват и да постигнат реформи в горепосочените четири области.
Разбира се, текстът на хартата не е съвършен, но и никой не иска това от него, затова и аз няма да търся кусури. Важни са основополагащите констатации и принципи, към които се присъединявам напълно и дори бих искал по–радикални неща. Призовавам ви и вие да се присъедините (на сайта можете да го направите). Детайлите могат да бъдат обсъдени на страницата на самата харта.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: