Анри Ковачев се хвалил, че е от БОП

Тартор на криминална групировка е хванат да шофира друсан с кокаин

Властта прикрива опасната престъпна група от Враца
Екип на Биволъ

Анри Първомаев Ковачев е задържан вчера (05.01.2018) към 19 ч. на пътя София – Мездра след гонка с полицаи. Контролиран е позитивен за кокаин и е прекарал нощта в ареста. Срещу него е образувано бързо производство.

Новината не би била нищо особено, ако не ставаше дума за един от тарторите на врачанска престъпна групировка, която се занимава с наркотрафик, измами, рекет, палежи, кроежи за убийство издателя на сайта “Зов Нюз” и заплахи срещу журналисти.

Абсурдът е, че това лице, чиито данни за престъпни деяния по доста тежки състави от НК бяха изобличени с документи и свидетели в няколко поредни публикации на Биволъ, не е задържано за тях, а е засечен случайно при рутинна катаджийска провека на пътя.

Организатор на канал за кокаин

Още през септември 2017 г. Биволъ писа, че българската пенсионерка Цветанка Евстатиева е признала пред швейцарските власти братята Анри и Манчо Ковачеви от Враца като организатори на нарко-канал за трафик на кокаин (виж тук и тук). Братята са я използвали като „муле“, за пренасяне на кокаин от Южна Америка в Европа. На 30 юли т.г. тя е заловена на летището в Цюрих с близо 700 грама кокаин, докато се прекачва на полет от Сао Паоло, Бразилия за Атина. Кокаинът е изключително чист и най-вероятно произхожда от Перу, където каналите се държат предимно от сръбски нарко-мафиоти.

В подробно изложение пред швейцарските разследващи Цветанка разказва как е била принудена да стане “муле”, как братята са й купили билет от Атина до Сао Паоло през Цюрих, дали са й 350 долара и телефонни апарати. Вече на място тя чакала десетина  дни в мизерен хотел, докато накрая Манчо Ковачев не я инструктира да вземе една чанта от негов човек, която трябвало да пренесе до София. При рутинна проверка швейцарските митничари откриват дрогата в тайно отделение в чантата. Цветанка е осъдена по бързата процедура и излежава присъдата си в затвор в сШвейцария.

МВР и Прокуратурата игнорират всички сигнали за Ковачеви

Информацията за Анри и Манчо Ковачеви е изпратена официално от швейцарското следствие на българските власти по служебен път, за да бъдат предприети в България адекватни мерки за разкритата нарко ОПГ. Вместо да подскочат като ужилени от тази информация обаче в МВР я игнорират и “покриват”. Папката с швейцарския доклад се вкарва в някое тъмно чекмедже да отлежава във времето. Обикновено клише на полицейски чадър върху мутренски и престъпни групировки, протектирани от властта. По-рано са били напълно игнорирани и сърцераздирателните сигнали, които възрастната Цветанка е пратила до прокуратурата и МВР, в които описва как е станала жертва на имотна измама от страна на братята. Срещу скромен кредит с огромна лихва Цветанка е принудена да заложи единственото си жилище. Следва типична имотна измама и жилището на пенсионерката отива във владение на “кредиторите” Ковачеви. Останала на улицата с единствения си внук жената е излъгана, че ако “докара един пакет от Бразилия” може да си върне апартамента обратно. В безизходицата си тя се съгласява на всичко за да успее да си върне дома, в който е заложила всичкото си имущество от целия свой съзнателен живот.

Нейният внук, Илиян, разказа пред камера ни за цялата измама и престъпната схема. Часове след публикацията в Биволъ, младежът беше брутално нападнат и пребит на улицата посред бял ден. Биячите нанасят средни телесни повреди на момчето и чупят едната му ръка. Полицията не предприе нищо, въпреки  че е повече от ясно кои са поръчителите и мотивите за зверския побой. Извършителите не са разкрити до момента. Оставен от полицията без задължителна охрана в подобни случаи, на произвола на волята на мутрите, Илиян бе принуден да напусне страната.

Според бивш съратник и съучастник на престъпната група, който се изповяда пред камерата на Биволъ, групата на Ковачеви е обсъждала и планирала убийството на д-р Езекиев, издател на “Зов Нюз”. Тази новина разтърси “Репортери без граници”, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, и влезе в дебата дори на Съвета на Европа. Последваха комюникета и призиви до българските власти да предприемат съответни мерки.

Харлем Дезир, представител на OSCE за свободата на медиите, прави обръщение към българското правителство заради заплахите на разкритата от нас мафиотска ОПГ.

Вместо това информацията беше нарочно премълчана и масово неглижирана от “медиите” тук и българското правителство. Борисов и министрите му действаха като съучастници на мафиотската структура от Северозапада! Питаме се – Защо ли?

Измами, палежи, рекет, убийства и… полицейски чадър

Милко Атанасов Стоянов – по прякор Бай Миле, е бил подставено лице на групата в схеми за измами с наета скъпа строителна техника и автомобили. Той разкри шокиращи детайли за организацията, за многобройните престъпления, в които е бил съучастник, но и други, много по-сериозни вътрешни данни, свързани с рекет, палежи, планирани убийства и организирана престъпна дейност. Атанасов е изложил своя опит в сигнал от десетки страници до Главния прокурор Цацаров и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Подробно е разказал за персоналното си  участие в криминалната дейност на ОПГ-то. Жалбата е пространна и съдържа точни имена, адреси, факти, фирми, сделки и дати, които са проверими. Инсайдърът изказва и категоричното си желание да се предаде, да бъде арестуван и да стане защитен свидетел на ГДБОП и прокуратурата.

Из жалбата на Бай Миле до шефа на ГДБОП, в която той посочва, че желае да стане защитен свидетел.

Чрез фирмата на Бай Миле, “Ж.А.К.С. къмпани” ЕООД тарторите наемали строителна техника, бусове, платформи, контейнери…, а после ги продавали, като “контрата” оставала у него като подставено лице. Финансирането за първоначалния наем идвало от Мартин „Дългия“, идентифициран от Биволъ като Мартин Дакев. Изпълнителен „шеф“ бил Галин Захариев, за който има данни, че е криминално проявен с присъди за хулиганство. Манчо Ковачев пък намирал клиенти, които да купят техниката. Освен това Анри, Манчо и техния съратник Ники Циганина били “наказателната бригада” на групата, занимаваща се още с рекет, палежи и наркотици.

Престъпната група подпалва колата на разследващ полицай от Враца, който ги е разработвал, а след публикацията на видеото с Илиян вдигнала мерника на колегите ни от “Зов Нюз”, които помолихме да ни съдействат и да запишат видеото.

От разказите на Бай Миле се разбира и причината за странния имунитет на Ковачеви и техните съучастници. Според него те делят плячката с полицаи.

Той (Цветан Благоев б.ред) е работил с Манчовци, крадците, Деян и другите. Той просто ги е пазил, когато е бил полицай“.

За топлите им връзки с местната полиция се намери и видеодокумент, на който се вижда как членове на бандата – Манчо и Анри Ковачеви, Ники Циганина, Галин Захариев и Деян Духаста се прегръщат и целуват с полицаите Цветан Благоев и Цветан Гоцов.

Това видео беше излъчено и по националната телевизия bTV, докато директорът на Биволъ Асен Йорданов разказа за разследванията ни за врачанските гангстери. Последствия за полицаите от видеото и до момента няма.

Чадър и от БОП?

Връзките на бандата на Ковачеви с властта най-вероятно са на по-високо ниво отколкото местната полиция. В близкото си обкръжение членове на престъпната група се хвалят с отличните си отношения с местния БОП.

Циганинът заявява, че имат определени хора, дори във БОП, и плащат на тях, за да не ме закача никой. – казва Бай Миле.

Заради многобройните измамни удари, за които Милко Атанасов дава името и документите си, той става издирвано лице. Но за престъпната група това не е проблем, защото има нужните хора във властта. На последната страница от изложението си до Главния прокурор, сред други шокиращи факти, които ще бъдат публикувани впоследствие, Милко Атанасов твърди дословно:

Галин ми каза, че е дал на брат на Манчо – Анри и на Циганина 3000 лв., за да ги даде на човек от БОП да ме спрат от издирване.

Факт е, че не е известно срещу братята Ковачеви и другите членове на групата да има разследване въпреки международните сигнали, документални доказателства и свидетелствата на разкаял се техен съучастник. Данните са повече от достатъчни, за да бъдат арестувани всички членове на групата и да очакват обвиненията си “на топло”. Точно обратното – след посещението си и разпита в ГДБОП, вместо да бъде арестуван както пожела Милко Атанасов е пуснат “по живо, по здраво”. В телефонен разговор с репортер на Биволъ свидетелят разтревожено разказа, че гангстерите са започнали да го издирват на свой ред, дори отишли да безпокоят семейството и децата му. Типичен сюжет от най-мръсните филми за мафията, сляла напълно своята престъпна дейност в действащата власт. 

Вместо проверки, разпити и арести мутрите в близко обкръжение парадират с “топлите си връзки” с БОП и това, че са сътрудници с ченгетата.

По оперативни данни на Биволъ, след разкритията за групата  Манчо Ковачев е пътувал необезпокоявано до Италия. В Италия братята имат база, защото там живеят майката и бившата съпруга на Анри. Едва ли Манчо ще обикаля културни забележителности на Апенините. Цветанка Евстатиева съобщи по телефона от затвора за Биволъ, че швейцарските разследващи са били наясно с неговите подвизи там, свързани с кражби на коли. Подробности за престъпния бизнес на групата в Европа ще бъдат разкрити в продължението на това разследване, което водим в партньорство с наши колеги от чужбина.

Анри Ковачев пък води разгулен начин на живот и се изживява като каубой от Дивия Северозапад, предизвиквайки гонка на пътя надрусан с кокаин. Има съвсем логично обяснение защо той не е спрял на стоп-палката – в колата е имало нещо, което не е трябвало да бъде намерено при проверката. А от положителната проба за кокаин на Ковачев  може да се направи и обосновано предположение какво именно е това нещо.

Всичко това се случва в държавата председател на Европейския съюз, в която според европейската служба за мониторинг на правовия ред, изготвяща докладите MVC за напредъка на България организираната престъпност била съвсем овладяна. На фона на изнесените факти обаче “овладян” може да се тълкува по един единствен начин – престъпните и властовите структури са се сляли в едно цяло.

/Следва/

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d