"Патриотът" - лобист за бетониране на Черноморието посяга на фермер след сигнал за еко-нарушение

Конфликт с депутата от НФСБ Йордан Апостолов заради скритата му собственост в рибарник?

Депутатът придобил бивш стопански двор със скандална сделка само за 4000 лв.
Екип на Биволъ

Фермерът Евгени Минчев обвини депутата от парламентарната група на Обединете патриоти Йордан Апостолов, че го е нападнал и заплашвал. Според Минчев агресията на Йорданов била отключена от негов сигнал до РИОСВ-Варна срещу изпускането на води от рибарниците на „Бул аква фиш“. По думите му депутатът се ползвал с репутацията на скрит собственик на компанията. Биволъ разговаря и с двете страни в конфликта и установи, че има данни за свързаност на Апостолов с фирмата “Бул Аква Фиш”. Освен това депутатът е придобил стопанския двор, където се намира фирмата, чрез скандална сделка.

Преди ден животновъдът Евгени Минчев даде нарочна пресконференция, за да разкаже публично за конфликта си с депутата от НФСБ Йордан Апостолов. На 27 август, по думите на Минчев между него и Апостолов се стигнало до физическо стълкновение. 

Йордан Апостолов е член на Националния политически съвет на НФСБ. Стана скандалноизвестен, когато беше спуснат като парашутист на трето място в листата на партията за Бургас, напълно неизвестен и непознат на местните хора, но лично пробутан от лидера Валери Симеонов. За да може Апостолов да влезе в Парламента, Симеонов стана депутат от квотата на кандидатурата си в София и така освободи едно място в Бургас.

Апостолов се изяви и с откритата си лобистка позиция за промени в Закона за черноморското крайбрежие, които разрешават удължаване с 3 г. на сроковете за застрояване на земеделски земи по крайбрежието. След като това не можа да мине, Обединените патриоти прокараха лобистките поправки, с които увековечиха бетонирането на Черноморието чрез Закона за посевния и посадъчния материал. Именно Йордан Апостолов беше основния двигател на въпросните законоинициативи, облагодетелстващи основно олигархични интереси и такива на субекти свързани с ДПС. 

ПатрЕотът Йордан Апостолов

На 1 септември, дни преди казусът му да бъде политизиран, Мичев даде интервю за Биволъ. Описа се, като бивш фермер от село Славеево. Бивш, защото през февруари тази година, при съмнителни обстоятелства, изгорели животните му – 52 крави и телета. Преди инцидента той и брат му опитвали да развъждат животни с „върховна генетика“.

„Фермата вървеше на приливи и отливи. Всичко зависи от цената на млякото, Когато има добра цена, няма от какво да се оплакваме. В последните 4 години нямаме причина да се оплакваме.“ – каза той.

Евгени Минчев и брат му дори получили европейско финансиране по един проект. По втори проект обаче им отказали. Но имали сериозни проблеми с „Бул аква фиш“. Те започнали още при откриването на рибарника. Компанията се помещавала в стопанския двор на фалиралата земеделска кооперация в село Славеево. Според медийни публикации Йордан Апостолов придобил и активите й през 2005 година

„Там има много фирми, които не можеш да им хванеш сметката, има  “Възход – Арньо и сие”, „Агрострой М“, „Бул аква фиш“ и кой знае още колко фирми. Изписани са по табелите за европейско финансиране.

Апостолов: “Бул Аква Фиш“ не е моя”

По “селска информация” собственик на фирмата с рибарника, която е в основата на конфликта, е депутатът Йордан Апостолов, но той отрича. Факт е, че той не фигурира официално като собственик, но по данни от Търговския регистър отношение към компанията има негов приближен.

Минчев разказва, че по неведоми пътища земята, която била предвидена за оземляване в Славеево попаднала във владение на Апостолов чрез Светослав Лазаров, който бил брат на съпругата на Апостолов – Венцислава и Тихомир Данчев Славов.

През 2013 година, когато рибарникът на фирмата започнал функционира, започнало изпускането на отпадни води. В резултат на това около фермата на Минчев се “забатачило“.

„Миналата година заради това всичките ми крави абортираха. Аз имах заплодена крава от бик, световен шампион и тя абортира в седмия месец.“

Накрая било залято и дворното място, в което той и брат му до февруари си гледали животните си. Фермерът подал сигнал към РИОСВ-Варна на 23 август и в понеделник – 27 август, служители на инспекцията пристигнали в селото на проверка. На нея присъствал и Апостолов.

„Когато той дойде бяхме на 30 – 40 метра разстояние и той започна с виковете и заплахите. Започна да крещи „С тебе повече няма да се занимавам, така ще те закопая, че никой няма да те намери“. Всичко това го направи пред двете служителки на РИОСВ“

Животновъдът разказва, че му отвърнал „Ами хайде, сега ще ти донеса лопатата и кирката за копанта“. Според Минчев, Апостолов посегнал и да го удари, блъснал го и му скъсал блузата. Животновъдът подал сигнал на 112 и поведението на Апостолов коренно се променило. Дошла полиция, служителите на реда свалили обяснения по случая.

Районният прокурор на Добрич Петко Тухчиев потвърди, че има регистриран подобен инцидент, но преписката е изпратена по компетентност в Софийската градска прокуратура, защото се касае за лице с имунитет.

Версията на Йордан Апостолов за случилото се обаче е по–различна. Според него Евгени Минчев абсолютно тенденциозно е организирал публичната си изява, докато той е извън страната и по–конкретно във Виена. Първоначално Апостолов категорично отрече да е нападал Минчев.

„Няма такова нещо. Измислици на това момче, което Господ достатъчно го е наказал. Търпели сме го десетки години, докато имаше крави, да тъпче нашите полета. Винаги сме били добронамерени към него, защото уважавам брат му.

Биволъ: Имате ли отношение към „Бул аква фиш“?

Апостолов: Единственото отношение е, че се намира в моя стопански двор. Там има 7-8 фирми. Не са мои.

Биволъ: А всъщност случи ли се някакъв инцидент във въпросния ден?

Апостолов: За мен няма никаква случка, единствената случка е, че на 27–и имаше проверка от РИОСВ за изтичането на води от стопанския двор, но както ви казах, там има 7 фирми, които не са мои. Той е с площ от 34 декара. По стечение на обстоятелствата най-ниската точка е в нашата част и всякаква вода, от където и да изтече, излиза през тази най-ниска точка и отива в едно дере. Евгени твърди, че тази вода засяга негов имот, в което аз не съм сигурен.”

Апостолов също потвърди, че две служителки на РИОСВ Варна са дошли на проверка. По думите му, той бил там по случайност, защото имал и друга проверка – със съпругата му трябвало да присъстват на оглед на земеделска техника. Срещнали се с Минчев на главния път на селото.

„Аз не мога да разбера, като изтече някаква вода 500 – 600 литра на минута какъв е проблема. Тя си изтича в деретo на селото. Когато той имаше крави те пиеха от тази вода. Десетки години наред. Неговият имот не е водоснабден.

Биволъ: Той има друга теза, че тази вода жабясала и заради нея кравите му са абортирали.

Апостолов: Той като не ги пои животните какво да направят? Ако ви държат жаден с дни, като ви изтърват, няма ли да пиете от най близката вода, която виждате?“

В разговора все пак народния избраник призна, че е имал физически контакт с Минчев.

„Той ме обвини, че имам участие във фалирането на неговия бизнес. Нали разбирате? Аз сега мога ли да ви кажа, че вие сте лош човек? Той ми каза „ти си престъпник“! Аз не мога да разбера защо този човек е на свобода, а не е в психиатрична клиника. Той причинява на хората щети и безобразия!

Биволъ: Аз все пак питам за конкретния инцидент?

Апостолов: Единственото, което… след тези думи, които той изрече, аз го хванах за фланелката, той се дръпна и тя се скъса в горния край. Това беше целия инцидент.“ 

Депутатът се зарече да съди Минчев до дупка.

Йордан Апостолов стои винаги плътно до Лидера си Валери Симеонов.
сн. Actualno.com

Чия все пак е “Бул Аква Фиш”?

Всичко това би било просто пикантен инцидент с участието на депутат и животновъд, но собствеността в „Бул аква фиш“ навежда на други подозрения. Компанията е създадена през 2009 година. Създателите й са Живко Стефанов Василев, Милко Великов Пенчев и Геновева Петрова Чорбаджиева. Фирмата се занимава с развъждане на есетрови риби, като през 2016 г. е проверявана от РИОСВ-Варна. Тогава инспекторите констатират, че всичко е в нормата.

Към днешна дата Милко Великов Пенчев е излязъл от компанията. Той е лидер на партия АБВ за Добрич и е… парламентарен сътрудник на Йордан Апостолов. Двамата са били съдружници в “Сидом” ООД, бенефициент на европейски проект по ПРСР. В последствие и двамата излизат от тази компания. Мая Атанасова Илиева – Пенчева и Венцислава Лазарова Апостолова ги заместват. Всичко сочи, че двете дами са техни съпруги.

През 2015 година Милко Пенчев е кандидат за кмет на Добрич от АБВ, а Апостолов е кандидат за общински съветник от същата партия. Преди това двамата очевидно са част и от друга политическа формация – „Граждани в повече“. Апостолов присъства на снимка представяща политическата формация заедно с Пенчев.

Скандална сделка

Живко Василев също е свързан с Йордан Апостолов, при това по скандален начин. Той дълго време е част от БСП Добрич.  В серия публикации от 2006 година се съобщава, че Василев е изтъргувал активи на ЗКПУ “Славей” в село Славеево за символична сума. Продал е сградата със складове, парцела и трафопоста на СД “Възход – Арньо и сие“, чийто управител е… Йордан Апостолов. Помощник-нотариусът, който изповядва сделката за продажбата е Милко Пенчев.

Публикациите от преди 12 години се позовават на потърпевши, които обвиняват Живко Василев, че използвал подписите на всички 300 член-кооператори и фиктивен протокол, за да сключи сделката пред нотариуса Милко Пенчев в Добрич. Според нотариалния акт от 10 ноември 2005 година сделката била изповядана на стойност 4000 лв. Член-кооператорите не получили нито стотинка от продажбата. Източници на Биволъ твърдят, че по случая се стигнало и до наказателно производство, но Живко Василев бил оправдан.

Всички тези факти несъмнено сочат за свързаност на Йордан Апостолов с „Бул аква фиш“, като са налице и твърде смущаващи данни, свързани с европейско финансиране по ОП “Рибарство”. Те ще са обект на следващата ни публикация по темата.

Снимка: Апостолов и Пенчев на представянето на политическа формация в Добрич.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: