Цацаров не искал да “опраска” Янева

#Яневагейт С1,Е3: Главният прокурор щял да "завоалира" нарушенията на съдийката въпреки натиска на Борисов
Екип на Биволъ

Съдия Владимира Янева се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров след като научила, че се подготвя нейното отстраняване заради аферата “Червеи”, или както се изразява самата тя – да бъде “опраскана”.

Цацаров веднага откликнал на искането за среща и изслушал аргументите на Янева, която вече е била подследствена. Той я уверил, че ще “завоалира” нейните нарушения при разписването на разрешения за СРС. Но в същия разговор признал, че Бойко Борисов го натискал да я “опраска”.

Това се разбира от запис на разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Разговорът е проведен в същия ден, в който Янева беше отстранена от длъжност – 19 февруари 2015. Чуйте записа тук:

 

 

На следващия ден, 20 февруари, Сотир Цацаров излезе с изявление, че Янева не е центъра на скандала, не е единственият виновен. Той посочи, че шефката на СГС е била затрупана от искания за СРС, но не е отчела, че това не е в съответствие със Закона.

От обясненията на Янева обаче става ясно, че тя много добре е знаела какво прави, когато е разписвала СРС-та извън установените срокове и когато се е видяла с Цацаров е имала изградена стройна защитна версия.

От изнесените до момента записи стана ясно, че премиерът Борисов е натискал главния прокурор да “опраска” Янева (виж тук). Борисов пък бил под натиска на “Цецо”. Шефът на ВАС Георги Колев се опитал да смекчи последствията за Янева, звънял на Борисов, който не му вдигнал и “сговорял хората” от ВСС (виж тук).

До момента коментар по темата има само от Георги Колев, който се опита да омаловажи скандала. “Две жени си говорят помежду си… Извинете мене ме намесват в разговори помежду си много пъти, постоянно – съжалявам това е ситуацията” – каза той миналия четвъртък след заседанието на ВСС.

Едната от двете жени обаче беше председател на най-важния съд в страната и разписваше по 5000 СРС годишно, а другата правораздаваше в търговското отделение в същия съд, където се гледаха делата с най-голям материален интерес. И двете съдийки сега са обвиняеми след серия от скандали в СГС и интервенция на френския посланик.

Реакция от ВСС на скандалното съдържание на записите до момента няма. При аналогичен случай с изтекли записи, които не са официални СРС, Съветът започна дисциплинарно производство срещу окръжения прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и бившия зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски. Етичната комисия реши, че тримата са нарушили кодекса за етично поведение на магистратите, тъй като публикациите, цитиращи СРС-та са уронили престижа на съдебната власт. Срещу участниците в тези разговори се активизира и прокуратурата.

Ако изнесеното от Янева за разговора с главния прокурор се потвърди, има всички основания да започне дисциплинарно и наказателно производство срещу Сотир Цацаров. Въпросът е кой да го започне, ако той не си подаде оставката? Както е известно, над главния прокурор е само Господ, а промяна в тази йерархия не се предвижда при сегашните параметри на предлаганата съдебна реформа.

В транскрипцията на разговора са отбелязани нарушенията на Янева и Цацаров, както на Етичния кодекс на магистратите, така и на Наказателния кодекс:

ВЯ: Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва, след 10 мин. така и така, ела. Със главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега.

Кодекс за етично поведение на българските магистратити:

2.3. По висящи пред него производства, магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи;

ВЯ: Започвам едно по едно да му ги казвам нещата.
Първо му казвам, че за срока според мен няма проблем щот са отделни искания има прекъсване, то се прекъсва, започва да тече нов срок. За “обект” няма изискване по закон да е до 180 дни по едно оперативно дело или в рамките на една година това изискване е само по отношение на лицата, няма единен електронен регистър, обектът няма легална дефиниция поради което даващия разрешението го преценява.
И, способите са извън мотивите на искането, което значи, че заявителят си преценява какви способи да изпозлва.
ВЯ: И всичките доводи аз му ги казвам.

Наказателен Кодекс: Чл. 289. (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г., бр. 75 от 2006 г., бр. 26 от 2010 г.) Който склонява длъжностно лице от разследващите органи или от прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

ВЯ: Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат.

Кодекс за етично поведение на българските магистратити:

1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
1.5. Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.

ВЯ: И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели.
Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС.

РЧ: А, когато подписа в Пловдив.

Наказателен Кодекс:

Чл. 288. (Изм. – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 .

Чл. 294. (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.
(4) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, разследващ полицай, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

ВЯ: И аз изключително спокойна си тръгвам. Така.

След което Съюзът на съдиите скача в моя подкрепа срещу Бойко, след което ВСС пише декларация. След което Бойко самият омеква и казва: Аз имах предвид, че всеки трябва да си носи отговорността.

Макар, че я познавам лично, тя трябва да си носи отговорността. Тва му е второто изказване.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: