„Разговарял съм с Владимира Янева до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство“. – коментира миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров.

Той не опроверга автентичността на разговорите и дори заяви, че Янева „излагала факти“. В същото време отрече да е бил притискан от Бойко Борисов да „опраска“ Янева.

От публикуваните до момента записи между Янева и Ченалова (виж тук, тук, тук и тук) се разбира, че разговор с Янева е имало на 14 февруари 2015, петък. Това е ден след като Бойко Борисов от Брюксел прочете присъдата за 400 години затвор за „Червеи“.

Седмица по-късно, в четвъртък 19 февруари, ВСС отстрани съдийката по предложение на главния прокурор. Цацаров се аргументира с образувано досъдебно производство срещу Янева. На заседанието стана ясно, че на 17 февруари, вторник, прокуратурата е образувала дело по „Червеи“ срещу известни извършители – бивш служител на МВР и административния ръководител на градския съд Владимира Янева.

Така излиза, че Цацаров отрича да е водил разговори с Янева след 17 февуруари.

Съществува обаче признание на Янева пред Ченалова, че Сотир Цацаров лично е говорил с нея на 18 февруари вечерта по телефона. Повод за обаждането е било да и съобщи за образуваното досъдебното производство:

Владимира Янева: „И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано… Не, образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването.“

Ако това е вярно, главният прокурор Сотир Цацаров е излъгал най-безсрамно, или както се казва в популярния народен говор:

Сотир „лъже като дрът циганин“

Резултатът от разговора е, че Янева е предупредена какво я очаква. На следващия ден тя си общува с председателя на ВАС Георги Колев, който и съобщава какво се случва на заседанието на ВСС. След като разбира, че рискува да бъде привлечена като обвиняема и отстранена автоматично, Янева нарежда на „Жоро“ да „сговаря хората“, за да я отстранят по по-благоприятния член на ЗСВ.

До момента Владимира Янева отказва да коментира разговорите.

Тази вечер от 18:30 пред Съдебната палата е организиран граждански протест за оставката на Сотир Цацаров под надслов „Да спрем опраскването на съдебната реформа в Парламента! #ОСТАВКА на главния прокурор и разпускане на ВСС!“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English