Според Сталийски Борисов искал да се разбере с Янева лично

#Яневагейт, С2, Е2: “Котаракът” взел "Рубин" но не искал да посредничи на шефката на СГС
Екип на Биволъ

Владимира Янева се е обърнала за помощ към Александър Сталийски, за да ходатайства за нея пред премиера Бойко Борисов, но той отказал. Междувременно Сталийски казал на Янева, че е взел “Рубин”. Става дума за фабриката за стъкло, която беше собственост на Цветан Василев, но след краха на КТБ беше придобита с цесия от новосъздадена компания. Сталийски не е споменат поименно в този фрагмент от разговора, но точно за него е известно, че е взел стъкларския завод “Рубин” чрез подставени лица и фирми, заради огромните си депозити във фалиралата КТБ. Публично известно е и неговото близко и семейно приятелство с премиера.

Гласът на неизвестния (засега) мъж се чува и в този запис. Именно той съобщава в началото: “Взел е Рубин, фабриката за стъкло, така че вече си е изчистил сметките”. А Янева потвърждава, че е информирана от него, че “той” й го е казал. След това обаче уточнява, че на молбата й за посредничество с Борисов, отговорът е бил: “Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..”. Тук се намесва Ченалова с въпроса: “Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?” На което Янева отговаря простодушно: “Ами защото не искам.”

Остава открита загадката защо не иска Янева да се срещне лично и да говори по своя проблем с Премиера, а предпочита посредничество на различни лица и евентуално СМС и Viber комуникация? Кое възпира от подобен контакт тогавашната шефка на най-големия съд в България?

Вече стана ясно, че прокуратурата издирва кой е въпросният мъж, за да провери дали срещу него не са прилагани СРС. От по-рано публикуван разговор стана известно, че той е твърде влиятелен. Към него се обръщат, за да редактира доклад, който Бойко Рашков трябва да внесе в Брюксел и да реши “какво да внесем и какво да не внасяме”. Той също така предава на Янева молба за “отвод на тази по делото на Иво Дачев”.

От предишните разговори стана ясно, че Борисов наредил на Цацаров да “опраска” Янева, но след това и дал надежди, че може да й се размине, като предложил дори да се “разходят в парка”. Премиерът инструктирал своя човек във ВСС Димитър Узунов и пратил емисар при Ясен Тодоров, за да му каже да “по никакъв начин да не закача” Янева. В рамките на една седмица обаче настъпва обрат. “Полудял” заради осъдителната си присъда, бившият семеен приятел на Янева “Цецо” (Цветан Цветанов), “натиска яко” Борисов, който пък натиска отново Сотир Цацаров. Така Янева пак е “опраскана”, но след “сговаряне” на членовете на ВСС от страна на шефа на ВАС Георги Колев.

Това не е първият път, когато Сталийски е замесен в тайно записани разговори. В записите от Банкя Мирослав Найденов обяснява как “Сашо” завел при него тогавашния оперативен директор на “Стандарт” Боян Томов (“педераса на Сашо”) и се „разбрали“ как да разпределят парите за реклама в медии на фонд “Земеделие”.

Сталийски и партньорката му Виолета Сечкова цедираха своите многомилионни депозити в КТБ на кухата фирма “Кепитъл Инвестмънт”, която впоследствие завъртя цесия за дълга на “Рубин” към КТБ. За тази цесия отиват 20,7 млн. лв. Още 8,7 млн. лв отиват за друга цесия с контролираната от Делян Пеевски фирма “Сиболе България”, която покрива с тях дълга си към КТБ. Всичко това е подробно описано в публикациите на финансовия журналист Мирослав Иванов (виж тук и тук) и във в. Капитал (виж тук).

Припомняме, че при затварянето на банката на 20.06.2014 Александър Сталийски имаше в нея депозити за 20 267 593,00 лв. и 2510 евро, а Виолета Сечкова за 10 143 336,00 лв. и 3 319,00 евро. Сечкова успява да преведе на 19.06 3 499 987 лв., но нареденият на 20.06 превод за останалата сума е отхвърлен. Сталийски също прави неуспешен опит да преведе 20 266 000 лв. на 20.06.2014.

Както показа анализ на Биволъ публикуван в разгара на скандала с цесиите, когато някой е “взел” апетитен актив с цесия на депозит в КТБ, то задължително има и някой губещ – данъкоплатците, които платиха щетите с огромен държавен заем.

Предпоследното действие на операцията “вземане на Рубин” се случва на 26 януари, когато част от активите на стъкларския завод “Рубин” са прехвърлени в “Рубин пропърти”, създадено с апорт от “Кепитъл Инвестмънт”.

Придобиването на “Рубин” се случва месец преди разговорите на Янева и Ченалова, които са датирани от 19 февруари. Окончателното вземане е финализирано през март, когато всички активи на завода минават накрая в “Рубин пропърти”.

От врътката с цесиите и фирмите “проксита” държавата изгуби десетки милиони от реалните активи на стъкларския завод в Плевен. Тази афера, както и другите подобни с цесиите на КТБ, ощетяващи публичния интерес не се разследват от прокуратурата.

“Едно приятелство, което показва, че не всичко е политика в този живот”

Така арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев оцени приятелството на техния баща с бащата на Александър Сталийски. Станишев – баща е високопоставен номенклатурчик при комунистическия режим, а Александър Сталийски – старши е бивш министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

Приятелство, но и бизнес интереси свързват Александър Сталийски – младши и премиерът Бойко Борисов. Тяхната близост стана известна от медийни публикации още преди началото на първия мандат на Борисов. Още като кмет на София лидерът на ГЕРБ пожела да запознае и бабува на връзката и брака на манекенката Сечкова и “приятеля си по карти” Сталийски (виж тук и тук).

Името на Сталийски е спрягано покрай кръга „Котараците“, на близки лица около Бойко Борисов, които са свързани от общи бизнес и лобостки интереси.

Инициалите на Сталийски (като С.С.) излизат и в кореспонденцията между адв. Ангелов и банкерът Цветан Василев, в която се разглеждат детайлите на схемата за придобиването на Булгартабак. Писмото и схемите бяха публикувани в блога на Мирослав Иванов. Според тях в собствеността на офшорките, изкупили Булгартабак с пари с неясен произход има “три десетки” – три офшорни фирми, всяка от които с 10% от акциите на Livero Establishment. Преди няколко месеца Биволъ публикува и писмо изпратено до американското посолство, в което като реални собственици на трите офшорки са посочени Бойко Борисов, Александър Сталийски и Ахмед Доган.

Писмото е предоставено от финансовия журналист Мирослав Иванов.  Публикувано първо в неговия блог. Подчертаванията са на Биволъ.

Писмото е предоставено от финансовия журналист Мирослав Иванов. Публикувано първо в неговия блог. Подчертаванията са на Биволъ.

Виолета Сечкова, която е журналистка и продуцентка на светски предавания, е била от 2009 до 2012 в борда на директорите и съсобственик на известната фирма “Ноу Фрейм Медия АД”. При ТВ7 под управлението на Николай Бареков фирмата No frame media (както е търговската й марка) имаше почти екслузивни права да произвежда външната продукция в телевизията, финансирана щедро от КТБ. С подобни “продуцентски договори” в стил “Бареков”, вероятно може да се обясни натрупаното от Сечкова и Сталийски богатство.

Юридически поименно Александър Сталийски – младши притежава единствено фирмата АСКОМ – 72 – АЛЕКСАНДЪР СТАЛИЙСКИ ЕТ и е в борда на директорите на КАЛАМИЦА АД. Произходът на неговите 20 млн. лв. в крайна сметка остава неясен. И от тях не се интересува нито НАП, нито финансовата полиция, както и от това какъв в бизнесът на Сталийски, за да спечели подобни огромни суми.

Според публикувани скорошни публични изявления на адвокат Константин Симеонов, ангажиран с делата на Цветан Василев – Сталийски работел не само с Борисов, но и с Делян Пеевски и перял пари, и на ГЕРБ, и на ДПС.


М: Взел е Рубин. Фабриката за стъкло:

ВЯ: Знам, че го е взел. Той ми каза, да.

М: Така че вече си е изчистил сметките.

ВЯ: Обаче, казва: “той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, и аз не мога да посреднича, съжалявам”.

ВЯ: Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после за нещо и да говоря, ма ти, каза: “трябва ‘си говориш”.

РЧ: Ми ти що не отидеш да си говориш?

ВЯ: Ми щот’ не искам.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: