Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

Финансирането на КОЙ било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави

На снимката от сайта на Ал Арабия ТВ: Джихадисти с кашон от цигари марка “Престиж” производство на Булгартабак.

Епистоларно изложение на 15 страници до американския посланик Марси Рийс, получено в платформата Болканлийкс, претендира, че разкрива същността на модела « КОЙ » и действащото в България престъпно Задкулисие. Това става през призмата на приватизацията на « Булгартабак » и търговски операции на компанията, които се свързват с финансиране на дейности на терористични ислямски организации.

Копието, с което Биволъ разполага е подписано от лица, които не могат да се идентифицират еднозначно:  Л.Н., М. Е. и Д. К., от името на неизвестния до момента « Граждански комитет за Възраждане на България ». Пълните имена се пазят в редакцията.

Биволъ се обърна към американското посолство с въпрос дали такова писмо е било получено. След като поискаха уточнения за авторите и съдържанието, оттам отговориха, че не могат да дадат информация за съдбата на писмото, тъй като сред подателите не фигурират сътрудници на сайта. Не е отречен обаче самият факт на съществуването и получаването на писмото.

Като мотор на схемата е посочен депутатът Делян Пеевски, финансиран от Цветан Василев чрез КТБ, но са цитирани и имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган, приближения до премиера бизнесмен Александър Сталийски, бизнесмените Атанас Щерев и Антон Петров и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Подставени лица в схемите са адв. Александър Ангелов и представителят на « Булгартабак » Венцислав Чолаков – посочени като особено доверени лица на Пеевски.

Експозето повтаря вече публикувана информация за участието чрез подставени фирми на Бойко Борисов, Сталийски и Доган в « Булгартабак » след приватизацията, извършена с помощта на КТБ, Цветан Василев и руската VTB Capital. Информацията обаче не получи гражданственост в медиите и не стана обект на интерес от страна на комисията « КТБ » в Народното събрание.

8,5% от Булгартабак като политическа комисионна за приватизацията?

Още през февруари финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в блога си кореспонденция с вид на теч от електронна поща. Писмата и схемите, чийто автор се предполага, че е адв. Ангелов, описват в детайли какво се случва с активите на Булгартабак, и как е структурирана собствеността на основния акционер BT Invest.

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

Схемите, публикувани от Мирослав Иванов и препубликувани с негово съгласие. Подчертаванията са на Биволъ.

Писмото до Марси Рийс се позовава на тези схеми и твърди, че височайшата политическа благословия за приватизацията през 2011 г. има конкретно материално изражение: 8,5% от активите на фирмата. Ставало дума за комисионна разпределена между премиера Бойко Борисов чрез Grand Investors Ltd., Ахмед Доган чрез офшорката Vitality Invest Limited (в писмото е посочена с транскрипцията Vilarity Invest Limited) и Александър Сталийски – посочен като топлата връзка на Пеевски с Борисов и Доган в бизнеса.

Чрез сложна плетеница от офшорки и фондации, регистрирани в Британските Вирджински Острови и в Лихтенщайн, активите са разпределени между основните играчи: Делян Пеевски, « Пещаците », и комисионерите: Борисов, Доган и Сталийски, които се крият зад адв. Ангелов като “прокси” – твърди се в писмото. Процентът на комисионната за политическите лица не изглежда много голям, но трябва да се отбележи, че официално Булгартабак продължава да е “златна кокошка”, която генерира официални печалби за десетки милиони евро, а за неофициалните от контрабанда може само да се предполага.

Биволъ успя да намери данни за някои от тези фирми, регистрирани в Лихтенщайн и от наличните документи се потвърждава, че те използват едни и същи посредници от адвокатската кантора « Walch & Shurti », посочена в писмото като основен « улеснител » на схемите в Лихтенщайн. Събраните до момента оперативни данни дават сериозни основания да се счита, че цялата сделка около придобиването на активите на едно от най-големите български предприятия е свързана с колосална корупция, конфликт на интереси и криминално пране на пари.

В писмото е посочена ключовата роля на дубайската офшорка TGI Middle East FZE, която притежава Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Зададени са въпроси за произхода на парите за сделката, с която в крайна сметка собствеността на Булгартабак беше прехвърлена от VTB Capital на офшорните фирми.

Ислямско-терористична връзка

Според авторите на писмото финансите за сделката « Булгартабак » са с произход контрабанда на цигари и пране на пари от транзакции с терористични ислямски организации.

Голяма част от текста на писмото до Рийс е посветен на връзката на Делян Пеевски с финансирането на радикални ислямски организации. Още през 2010 г. прокуратурата обявява, че главата на нелегалната ислямска организация Ал Вакъф Ал Ислами в България е Саид Муутлу. ДАНС е имала индикации, че  компании свързани с Пеевски са финансирали дейността на организацията на Саид Муутлу.  Разработките обаче били покрити и това станало под влиянието на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, също посочен като близък до Пеевски.

Припомня се, че през 2013 г. « групата от Егмонт » – неформална асоциация на финансовите разузнавания от различни страни предлага споразумение за споделяне на информация във връзка с финансирането на тероризма. Меморандумът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Словения и САЩ и по-късно от други страни. България обаче отказва да се присъедини заради позицията на депутата Йордан Цонев (тогава шеф на бюджетната комисия) и Делян Пеевски. Така е било осуетено сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма.

Тези информации косвено се потвърждават от авторитетна пространна публикация в престижното германско издание “Ди Велт”, засягаща основно България и връзките на родни държавни служби с радикални ислямски терористи, вкл. “ИДИЛ”. Статията е със заглавие “Следващото бойно поле е Европа”. Немският вестник буквално твърди в разследването си следното:

“Като най-бедната страна в Европа България е най-подходяща за нелегални дейности. Държавата има “сериозен проблем” с корупцията, стигаща до най-високите етажи на властта, както тази година установи Европейската комисия. Към това трябва да се прибави и фактът, че българската мафия, действаща в международен мащаб, е властови фактор. Тя има добри връзки с криминални банди в Русия, Сърбия, но и в Италия. Наркотици, оръжия и търговия с хора са нейният специалитет”.

…”Ислямска държава” се снабдява с паспорти от българската мафия. Сред висшето ръководство на ИД има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, а тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални,”

се казва също в публикацията на журналиста Алфред Хакенсбергер. Авторът се позовава на немски таен агент под прикритие с кодовото име Лоренц Бергер.

Авторите на българското писмо обясняват на посланик Марси Рийс, че основен аргумент срещу включването на България в « групата от Егмонт » са съществуващите мрежи за контрабанда на цигари, възлизаща на десетки контейнери месечно, като всеки контейнер носи печалба от 1,1 млн. евро. Западните партньори засекли трафика и факта, че той преминава през България, където логистиката се осигурявала от малки, специално селекционирани за целта компании, свързани с Делян Пеевски и « Кингс Тобако » на Атанас Щерев и Антон Петров (Пещаците). Последните обаче били второстепенни играчи в сравнение с Пеевски.

Твърди се, че Делян Пеевски е осъществявал срещи с представители на терористични организации, като тези пътувания лесно можели да бъдат проследени по извадките на банковите карти издадени от КТБ – навлизат в конкретика авторите на писмото. В периода 2012 – 2014 иначе безимотният депутат е посещавал през първата седмица на всеки месец петзвездни хотели в Дубай, Лондон и Виена, като се е разплащал за престоя си с карта от КТБ, с която твърди, че няма нищо общо.

Освен това Пеевски притежавал вила в Дубай, купена през 2012 г. за 10 млн. долара. Имението на 3000 кв. м. било екипирано с басейн, фитнес, бар и имало три етажа с изглед към езерото Бурж Халифа. Според авторите на писмото там са се провеждали координационни срещи за трафика на цигари и прането на пари свръзани с ислямския тероризъм. Някои от плащанията можело да бъдат проследени заради банкови трансфери от България към Дубай, ОАЕ и Тунис – уточнява се в края на повествованието.

Имало записи от тайни срещи и подкупи за назначението на Цацаров

В писмото се разглеждат подробно обстоятелствата около смачкването на сигнала на « Протестна мрежа » срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева и се поддържа мнението, че следствието и прокуратурата са зависими от ДПС.

Шокираща е информацията, която се съдържа в писмото, че Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

Припомня се и срещата в МВР между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, за която присъстващите сами си признаха в официални медийни изявления на 10.02.2014. На тази среща били обсъждани назначенията за заместници на Цацаров.

Обезкуражаващо е, че представителите на институциите като Прокуратурата, Съдебната власт, Следствието, МВР, ДАНС са на служба при този политическо-мафиотски кръг – подчертава се в писмото. Те са заблудили НАТО и Европейските партньори и всъщност саботират международните инициативи за пресичане на финансирането на терористични организации – заключава се в текста. Той явно е изпратен до американското посолство с разбирането, че както изложените данни са проверими, така и подателите едва ли могат да останат анонимни за мощни служби като американските. Стига данните да предизвикат техния интерес.

Въпросите които писмото поставя:

– Как и КОЙ е финансирал сделката за изкупуването на “Булгартабак Холдинг”?

– Кога Прокуратурата в България ще започне да проверява подозренията за участие на Делян Пеевски в придобиването на Булгартабак?

– Бил ли е източен Булгартабак чрез своите бизнес представители чрез схеми основаващи се на компании, регистрирани в зони прикриващи действителните собственици?

– Ще разследва ли Прокуратурата фирма “Далия Трейдинг Лтд.” чиято собственост се приписва на Делян Пеевски?

– Ще провери ли Прокуратурата информацията, че една от компаниите притежаващи “Булгартабак Холдинг” е собственост на майката на Пеевски, Ирена Кръстева?

И накрая стигаме до основния въпрос за най-пазената тайна през последните десетилетия в България – КОИ са личностите, които се крият зад офшорните компании – собственици на “Булгартабак”?

Биволъ продължава работата по изсветляването на собствеността и представителството на офшорните фирми, цитирани в документа, което изисква време и внимателен анализ.

Вижте пълния оригинален текст на писмото на английски в галерията.

 

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед ДоганПисмо до посолството на САЩ разкрива схемата “Булгартабак” с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: