Кой от враговете на Задкулисието в съдебната система „да яде бой“ или “дървото” и кой „няма да го закачаш“ е тема на нов разговор от сагата Яневагейт. По-конкретно се обсъждат имената на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов и члена на ВСС Галя Георгиева.

Министър Иванов беше особено активен в образуването на дисциплинарни преписки срещу съдийките „гнили ябълки“ и не оставяше да потънат сигналите срещу тях. Ченалова, която наскоро е била отстранена от поста си през януари 2015 го намира за „много вреден“ и предрича, че „ще яде дърво“. Адвокат Мондешки обаче е още по-директен и потвърждава: „що не яде бой, той“.

След това разговорът се насочва към „Галя“. Става дума за Галя Георгиева, която е член на ВСС и председател на дисциплинарната комисия, която отстрани Ченалова. Галя Георгиева провежда и проверката в СГС, инициирана след скандала с „гнилите ябълки“ повдигнат от френския посланик. Ето защо тя редовно посещава съда.

Мондешки счита, че Галя също е за бой, но Янева категорично се противопоставя: „Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се“.

Как точно Мондешки може да навреди на Галя не става ясно, но очевидно това е във възможностите му, според Янева, която се е разбрала с нея. В телевизионно интервю за предаването „Просто Диков“ Румяна Ченалова обясни, че адвокат Мондешки е особено близък с Делян Пеевски.

Изреченото в този разговор се сбъдва, показват последващите събития. Срещу Христо Иванов беше образувана проверка от прокуратурата по сигнал в зависимия от Пеевски в. „Труд“, на чиито страници той редовно „ядеше бой“.

Галя Георгиева, която според Ченалова била „долна“ и пишела „гнусни“ доклади, се нареди плътно до прокурорското мнозинство във ВСС и брани статуквото. Последната й забележителна изява е от вчера, когато тя особено активно се намеси и попречи на съдийската колегия да зададе въпрос на Сотир Цацаров за хода на проверката #Яневагейт.

Не е прецедент в България, действащи магистрати да се изявяват като мафиотски босове и да раздават криминално правосъдие. Биволъ има горчив опит от подобна невъзможна в нормалните държави практика. Преди няколко години директорът на сайта Асен Йорданов бе следен от организирана престъпна група с цел покушение. В хода на полицейската проверка стана ясно, че поръчката е дошла от действащ високопоставен прокурор. Въпросният прокурор е още на поста си и раздава правосъдие, а последвалото предложение да бъде отстранен, беше отхвърлено от мнозинството във ВСС.

Чуйте записа тук:

Транскрипция:

М: Значи в момента пусне ли се сигнал по някое дело, министърът веднага я приключва.

Ч: Брее, то тоя май, ше яде дърво.

М: То пък що не яде бой, той?

Ч: Много пречи нещо.

М: Галя, Галя, Галя е за бой.

Я: Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се.

Ч: Ся като изпраска един гнусен доклад, ще видиш. Знайш колко еее, долна.

М: Ква ни е гаранцията, че няма да изпраска един гнусен доклад срещу тебе?

Ч: Сто процента ще го изпраска. Мое си абсолютно сигурен в тва.

Я: Е, то на умряло куче нож да вадиш…

М: А дали не е знаела във времето, че така ще се развият нещата?

Я: Е, сигурно.

М: Тя в момента спря ли да идва? Кога спря да идва?

Я: Спря да идва, да. Ми преди два дена някъде.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English