Мондешки с информация от ДАНС: Разработват “Петя”, по “Червеи” има 20 съдии

#Яневагейт С3, Е9: Обаждане от Димитър Цонев датира точно разговорите
Екип на Биволъ

Телефонно обаждане от журналиста Димитър Цонев до Владимира Янева докато тя разговаря с Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки дава точна датировка на разговорите: 19.02.2015 към 16 ч. Димитър Цонев кани Янева в предаването си по БНТ “Още от деня”, което започва в 17:30. Янева отказва участие,  развива своята гледна точка по скандала “Червеи” и съобщава, че ще си подаде оставката ако не бъде отстранена от ВСС, който заседава точно в този момент. Заседанието приключи към 17 ч. с решение за отстраняване на шефката на Софийски градски съд.

“Те ме побъркаха журналистите от сутринта, имам чувството, че съм Осама Бин Ладен, най-търсения човек в държавата” – шегува се Янева с колегите си след разговора.

“Аз не мога да повярвам, че това се случва” – репликира Мондешки, след което съобщава чувствителна информация, която е получил от неясен източник:

Мондешки: Петя от днеска са я пуснали в ДАНС.

Янева: За?

Мондешки: Тъкмо отивах да ми кажат. Петя е пусната в ДАНС, Борето Сарафов подготвят доклад във петък, за операция “Червеи”, който да бъде пуснат в Брюксел в понеделник. Страшно е. Около 20 съдии са увеличили от 8 на 20 съдии…

Мондешки не довършва мисълта си, защото Янева премества темата върху спора по нейното отстраняване във ВСС, за който и съобщил по телефона Жоро (шефът на ВАС Георги Колев). Тук имаме по-рано публикуван фрагмент от запис с известните реплики “Цецо го натиска, яко”, “Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил”, и обещанието на главния прокурор да направи каквото може, за да смекчи удара срещу съдийката.

“Петя” вероятно e шефката на наказателното отделение в СГС Петя Крънчева, която е и зам.-председател на съда. Разследване на Биволъ доказа математически, че Крънчева си е разпределяла неслучайно едни и същи съдебни заседатели. Тези данни бяха потвърдени от проверка във ВСС. На 9 април 2015 ВСС започна дисциплинарно производство срещу Крънчева, а през юли миналата година тя подаде оставка.

Остава висяща загадката със споменатите “20 съдии”, очевидно свързани по някакъв начин с операцията “Червей”. Възможно е те са били подслушвани. ClubZ обаче излиза с друга правдоподобна хипотеза и пише, че “най-вероятно тримата, които са властелини на манипулирания избор, си коментират как се е увеличила бройката на магистрати, между които ще се “джурка” делото “Червей”, което, разбира се автоматично намалява шансовете да се падне при твой човек”.

В продължението  Мондешки се връща на темата за разработката на “Петя”:

Мондешки: По-добре, викам, Петя да го направи това нещо, ся след като разбрах, че я качват (не се разбира) викам ясно, не е тя поне.

Янева: Е, ма тя кво като има разработка, то може нищо да не стане.

Ченалова: За кво я качват? Мене? Аз сигурно съм качена отдавна на крушата.

Мондешки: Не, те ми казаха сега кое е най-горещото и най-вече за Борето Сарафов…

Добре информираният адвокат очевидно има източници, които му снасят класифицирана информация. Не е трудно да се провери дали наистина Петя Крънчева е била качена на разработка точно на 19.02.2015 и как се е променяло съдържанието на доклада за “Червеи”, който е пуснат в Брюксел. До момента обаче прокуратурата не проявява никакъв интерес към съдържанието на разговорите, в които освен всичко друго има и изнасяне на държавна тайна.

Чуйте записа тук:

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also