Телефонно обаждане от журналиста Димитър Цонев до Владимира Янева докато тя разговаря с Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки дава точна датировка на разговорите: 19.02.2015 към 16 ч. Димитър Цонев кани Янева в предаването си по БНТ „Още от деня“, което започва в 17:30. Янева отказва участие,  развива своята гледна точка по скандала „Червеи“ и съобщава, че ще си подаде оставката ако не бъде отстранена от ВСС, който заседава точно в този момент. Заседанието приключи към 17 ч. с решение за отстраняване на шефката на Софийски градски съд.

„Те ме побъркаха журналистите от сутринта, имам чувството, че съм Осама Бин Ладен, най-търсения човек в държавата“ – шегува се Янева с колегите си след разговора.

„Аз не мога да повярвам, че това се случва“ – репликира Мондешки, след което съобщава чувствителна информация, която е получил от неясен източник:

Мондешки: Петя от днеска са я пуснали в ДАНС.

Янева: За?

Мондешки: Тъкмо отивах да ми кажат. Петя е пусната в ДАНС, Борето Сарафов подготвят доклад във петък, за операция „Червеи“, който да бъде пуснат в Брюксел в понеделник. Страшно е. Около 20 съдии са увеличили от 8 на 20 съдии…

Мондешки не довършва мисълта си, защото Янева премества темата върху спора по нейното отстраняване във ВСС, за който и съобщил по телефона Жоро (шефът на ВАС Георги Колев). Тук имаме по-рано публикуван фрагмент от запис с известните реплики „Цецо го натиска, яко“, „Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил“, и обещанието на главния прокурор да направи каквото може, за да смекчи удара срещу съдийката.

„Петя“ вероятно e шефката на наказателното отделение в СГС Петя Крънчева, която е и зам.-председател на съда. Разследване на Биволъ доказа математически, че Крънчева си е разпределяла неслучайно едни и същи съдебни заседатели. Тези данни бяха потвърдени от проверка във ВСС. На 9 април 2015 ВСС започна дисциплинарно производство срещу Крънчева, а през юли миналата година тя подаде оставка.

Остава висяща загадката със споменатите „20 съдии“, очевидно свързани по някакъв начин с операцията „Червей“. Възможно е те са били подслушвани. ClubZ обаче излиза с друга правдоподобна хипотеза и пише, че „най-вероятно тримата, които са властелини на манипулирания избор, си коментират как се е увеличила бройката на магистрати, между които ще се „джурка“ делото „Червей“, което, разбира се автоматично намалява шансовете да се падне при твой човек“.

В продължението  Мондешки се връща на темата за разработката на „Петя“:

Мондешки: По-добре, викам, Петя да го направи това нещо, ся след като разбрах, че я качват (не се разбира) викам ясно, не е тя поне.

Янева: Е, ма тя кво като има разработка, то може нищо да не стане.

Ченалова: За кво я качват? Мене? Аз сигурно съм качена отдавна на крушата.

Мондешки: Не, те ми казаха сега кое е най-горещото и най-вече за Борето Сарафов…

Добре информираният адвокат очевидно има източници, които му снасят класифицирана информация. Не е трудно да се провери дали наистина Петя Крънчева е била качена на разработка точно на 19.02.2015 и как се е променяло съдържанието на доклада за „Червеи“, който е пуснат в Брюксел. До момента обаче прокуратурата не проявява никакъв интерес към съдържанието на разговорите, в които освен всичко друго има и изнасяне на държавна тайна.

Чуйте записа тук:

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English