Ще предстоят още проблеми за Янева, вещае адвокат Мондешки. Няма да се спрат – казва той в един от разговорите Яневагейт, който обаче се провежда в отсъствието на Румяна Ченалова, излязла да купи цигари. Това става ясно от реплика на Мондешки, че ще тегли шут на кучето Бени.

Янева, която очаква всеки момент новина от ВСС за това дали е била „опраскана“ се интересува защо Мондешки мисли така. Отсъствието на Ченалова прави възможно споделянето на особено секретна информация, която Мондешки не смее да разкрие пред Ченалова, а само пред много по-доверената нему Янева. С понижен глас той разкрива причината за бъдещите проблеми: 

Цветан Цветанов се е обединил с Цветан Василев…

Янева приема хладнокръвно новината. „Какво повече да направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к’во от това.“

Чуйте записа тук:

 

Транскрипция:

Янева: Кво става, бе?
Мондешки: Му тегля един шут на тоя [не се разбира]…
Янева: Защо?
Мондешка: И той излетя навънка щото го е страх от мене.
Влади, не знам, според мен тваа, ще предстоят още проблеми. Няма да се спрат.
Янева: Защо така мислиш?
Мондешки: Не знам…
Янева: Защо мислиш, че ще има още проблеми?
Мондешки: Цветан Цветанов се е обединил с Цветан Василев.
Бени: Бау.
Янева: И к’во от това? Какво повече да ми направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к’во от това?

Доскоро неизвестният троянски адвокат Момчил Мондешки очевидно е лице, което има много широк спектър от контакти в задкулисните среди и лично познава хора от вътрешния кръг на премиера Борисов. Напълно възможно е информацията за съюза между Цветан и Цветан, разкрита на Янева, да се основава на реални данни, които той е получил по свои канали.

От по-рано публикуван разговор стана ясно, че Мондешки подозира за „опраскването“ на Янева „Цецо“, който натискал яко „Бойко“. „Побъркал се е“ – казва още Мондешки по негов адрес, явно имайки предвид факта, че СГС го осъди по обвиненията за незаконно подслушване. Бойко пък натискал главния прокурор да реши съдбата на шефката на софийския градски съд като й се повдигне обвинение за аферата „Червеи“, което се и случи.

Преди Цветан Цветанов да стане обвиняем (също като Цветан Василев), той беше семеен приятел с Владимира Янева. Тя беше избрана за шеф на ключовия съд от ВСС в началото на мандата на правителството Борисов 1. въпреки съпровождащите я скандали. Важна роля за този спорен избор имаше лобирането на Цветанов като вътрешен министър.

Новите откровения на Мондешки отварят поле за политически интерпретации. Имало ли е „завера“ между банкера Цветан Василев и несменяемия шеф на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов? Има ли тя отношение към изборния разгром на ГЕРБ на президентските избори, където управляващата партия загуби дори бастиони като София и Бургас? Съвпадение ли е, че точно след изборите беше излъчено унищожителното интервю на Цветан Василев при Сашо Диков, в което той разкрива как Бойко Борисов го е рекетирал за десетки милиони чрез приятеля си Сашо Сталийски? 

Отговорите на тези въпроси и дори самото им обсъждане очевидно не са приятни нито за предишната, нито за идващата власт, а най-вече за институцията, която трябва да ги намери – прокуратурата на Цацаров.

 


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English