Мондешки: Цветан Цветанов и Цветан Василев са се обединили

#Яневагейт С3, Е16: Адвокатът споделя тайни със съдийката в отсъствието на Ченалова
by Екип на Биволъ

Ще предстоят още проблеми за Янева, вещае адвокат Мондешки. Няма да се спрат – казва той в един от разговорите Яневагейт, който обаче се провежда в отсъствието на Румяна Ченалова, излязла да купи цигари. Това става ясно от реплика на Мондешки, че ще тегли шут на кучето Бени.

Янева, която очаква всеки момент новина от ВСС за това дали е била “опраскана” се интересува защо Мондешки мисли така. Отсъствието на Ченалова прави възможно споделянето на особено секретна информация, която Мондешки не смее да разкрие пред Ченалова, а само пред много по-доверената нему Янева. С понижен глас той разкрива причината за бъдещите проблеми: 

Цветан Цветанов се е обединил с Цветан Василев…

Янева приема хладнокръвно новината. “Какво повече да направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к’во от това.”

Чуйте записа тук:

 

Транскрипция:

Янева: Кво става, бе?
Мондешки: Му тегля един шут на тоя [не се разбира]…
Янева: Защо?
Мондешка: И той излетя навънка щото го е страх от мене.
Влади, не знам, според мен тваа, ще предстоят още проблеми. Няма да се спрат.
Янева: Защо така мислиш?
Мондешки: Не знам…
Янева: Защо мислиш, че ще има още проблеми?
Мондешки: Цветан Цветанов се е обединил с Цветан Василев.
Бени: Бау.
Янева: И к’во от това? Какво повече да ми направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к’во от това?

Доскоро неизвестният троянски адвокат Момчил Мондешки очевидно е лице, което има много широк спектър от контакти в задкулисните среди и лично познава хора от вътрешния кръг на премиера Борисов. Напълно възможно е информацията за съюза между Цветан и Цветан, разкрита на Янева, да се основава на реални данни, които той е получил по свои канали.

От по-рано публикуван разговор стана ясно, че Мондешки подозира за “опраскването” на Янева “Цецо”, който натискал яко “Бойко”. “Побъркал се е” – казва още Мондешки по негов адрес, явно имайки предвид факта, че СГС го осъди по обвиненията за незаконно подслушване. Бойко пък натискал главния прокурор да реши съдбата на шефката на софийския градски съд като й се повдигне обвинение за аферата “Червеи”, което се и случи.

Преди Цветан Цветанов да стане обвиняем (също като Цветан Василев), той беше семеен приятел с Владимира Янева. Тя беше избрана за шеф на ключовия съд от ВСС в началото на мандата на правителството Борисов 1. въпреки съпровождащите я скандали. Важна роля за този спорен избор имаше лобирането на Цветанов като вътрешен министър.

Новите откровения на Мондешки отварят поле за политически интерпретации. Имало ли е “завера” между банкера Цветан Василев и несменяемия шеф на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов? Има ли тя отношение към изборния разгром на ГЕРБ на президентските избори, където управляващата партия загуби дори бастиони като София и Бургас? Съвпадение ли е, че точно след изборите беше излъчено унищожителното интервю на Цветан Василев при Сашо Диков, в което той разкрива как Бойко Борисов го е рекетирал за десетки милиони чрез приятеля си Сашо Сталийски? 

Отговорите на тези въпроси и дори самото им обсъждане очевидно не са приятни нито за предишната, нито за идващата власт, а най-вече за институцията, която трябва да ги намери – прокуратурата на Цацаров.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also