Не пирати, а корсари: Kой отвлече либийския танкер БАДР?

Екип на Биволъ

Покрай скандала с пиратското отвличане на либийския танкер БАДР се оформи показателен медиен консенсус: имената и историята на лицата, стоящи зад сдружението “Булгаргеомин Лтд.” не се споменават по никакъв повод. Като “опорна точка” се извежда справедливото възстановяване на стар либийски дълг към уважавана българска фирма. Дори не става ясно коя е фирмата.

Реалността обаче е съвсем друга, въпреки старанието както на медиите, така и на държавни лица, да легитимират едно неюридическо лице. Защото сдружението “Булгаргеомин Лтд.”, което получи танкера с помощта на ЧСИ и въпреки решенията на българския съд, е именно такова неюридическо лице, а не фирма или търговско дружество.

Този правен статут е важен, както личи от решението на ВКС, подчертаващо, че Булгаргеомин Лтд. е неправосубектно и не може да се явява като ищец по “морски иск”.

„ищец” е всяко лице, което предявява морски иск, а „лице” означава всяко физическо или юридическо лице или всяко публично или частно юридическо лице – разясняват върховните съдии.

Съдът отива и по-далеч, като коментира, че “с използването на фирмено наименование с две абревиатури Лтд. и „ДЗЗД” / не само се създава заблуждението за наличие на юридическо лице по смисъла на чл. 63, ал. 3 ТЗ, но и с употребата на първото чуждоезично съкратено означение само се задълбочава неяснотата относно неговия вид -дали то е дружество с ограничена отговорност /ООД/, акционерно д-во /АД/ или дори командитно дружество /КД/.”

По този завоалиран начин на практика се казва, че някакви тарикати се опитват да се представят за това, което не са. Но кои са те?

Както разкри Биволъ, още при създаването на “Булгаргеомин Лтд.” ДЗЗД на 04.04.2013 г. под името “Консорциум БГМ”, зад него стоят с равни дялове швейцарската фирма “Тектона Трейдинг” с акции на приносител, представлявана от Андреа Каравели и офшорката от BVI “Моран Трейд енд Инвестмънт”. Българските им аватари са “Тектона” ЕООД с 200 лв. капитал, “Глобъл Уест Груп 1” ЕООД с 200 лв. капитал, по-късно преименувана на “Моран Уест” и “Моран Трейд” с 5000 лв. капитал. Между тези три фирми се сключва и договора за сдружение, като “Тектона” има 50%, колкото имат съвместно “Глобъл Уест Груп” и “Моран Трейд”.

Само няколко дни след създаването на “Консорциум БГМ”, на 11.04.2013, Софийски градски съд с определение по търговско дело 335/2005 дава зелена светлина това сдружение да изкупи активите на държавната фирма “Булгаргеомин” ЕАД, която е в несъстоятелност.

На 09.05.2013 “Консорциум БГМ” се преименува със заблуждаващото име “Булгаргеомин Лтд.” и на 16.05.2013 сключва договор със синдика Христина Стамова, с който чрез пряко договаряне (без търг) придобива апетитни активи – имоти в чужбина, вземания и други активи на фалиралото държавно дружество.

“Титани” и ДС-ченгета

Цената, и най-вече произходът на средствата за тази придобивка са тайна. Още тогава обаче е ясно, че зад “Моран Трейд енд Инвестмънт” стои единия от собствениците на сметопочистващата фирма “Титан” – Димитър Йосифов. Именно той подписва договора със синдика Христина Стамова. “Тектона” се представлява от Костадин Борисов Анакиев.

На следващата година “Булгаргеомин Лтд.” спечелва две обществени поръчки за общо 1,4 милиона лева от “Софийска вода”, а през 2015 провежда първата си юридическа атака за осребряване на активите на “Булгаргеомин”, която е срещу… България.

Сдружението използва заблуждаващото си име, като завежда дело в Зимбабве, за да сложи ръка върху апетитни имоти на българската държава, става ясно от съдебното решение на Върховния съд на Зимбабве, налично онлайн.

Този нагъл опит за приватизация не се увенчава с успех. Скандален е обаче самият факт, че “Булгаргеомин Лтд.” се опитва да заблуди съда в Хараре, че е юридическо лице, собственик на два държавни имота от 33 години. Но активността на “Булгаргеомин Лтд.” в Зимбабве никак не е случайна и инцидентна.

Четвърто икономическо управление на ДС и Коза Ностра

Две години по-рано, през 2013 г. в Южна Африка на сцената излиза един българин, съдружник на швейцареца от “Тектона”. Става дума за трафиканта на каптагон от времената на ДС – Цветан Цанев, който заедно с Андреа Каравели, управител на швейцарската “Тектона Трейд” и германския бизнесмен Хенри Хенрион, преговарят с италиански мафиотски бос за инвестиция в диамантена концесия. Това стана ясно от разследването “Мафията в Африка” на италианския център за разследваща журналистика IRPI, в което участва и Биволъ.

Цветан Цанев се появява като обвиняем в прочутото “Дело за каптагона”, образувано в Главна прокуратура през 1991 г., което е част от мегаделата за източването на милиарди чрез “скрития транзит” на Държавна сигурност. В подробен репортаж на “Дарик Радио” се разказва, че “делото през цялото време е разследвано от Прокуратурата на въоръжените сили заради служителите на Второ главно. 21 души са обвиняеми по делото, сред които бившият външнотърговски министър Христо Христов, шефът на Четвърто управление на Държавна сигурност ген. Кирил Величков, бившият директор на “Фармахим” Иван Андонов, бившият директор на ВТО “Интеркомерс” Божидар Йорданов, хора от Второ главно и Четвърто икономическо управление на Държавна сигурност, Борислав Божилов – повече известен като Боби Бец и Цветан Цанев, намиращи се по това време във Виена и Хамбург.”

Тясната връзка на ченгето на Четвърто икономическо на ДС Цветан Цанев с “Тектона” и съответно с “Булгаргеомин Лтд.” се потвърждава и от факта, че Костадин Янакиев е съдружник със съпругата му Величка Цанева и е управител на фирмата “БДЗ Интерсервиз” на баща му Георги Цанев. Но не само с това.

И банкерка от “гнила ябълка”

Друга важна връзка е банкерката от „Инвестбанк“ Димитрийка Лазарова Андреева. Малко след сдружаването на “Тектона” и “Моран” в “Булгаргеомин Лтд.” и изкупуването на активите на държавната “Булгаргеомин” ЕАД, тя встъпва като управител на “Тектона” и остава такава до март месец 2018 г.

Припомняме, че първоначалният арест на кораба БАДР по иск на “Булгаргеомин Лтд.” е през ноември 2017 г.

Димитрийка Андреева представлява в Инвестбанк „оманският инвеститор“, известен като Адил Саид Ал Шанфари. Тя обаче е свързана и с Цанев. Андреева управлява българското представителство на швейцарската фирма “Петро Алианс”, зад която в един момент стои “Руспетролеум” на Цветан Цанев и съпругата му.

По времето, когато Цанев е собственик на “Руспетролеум”, управител на фирмата е Асен Кавдански. Именно той се явява пред нотариус Елена Андреадаки, заедно с гръцкия бизнесмен Георгиос Лапас, за да изготвят морска ипотека върху танкера БАДР.

Ипотеката обаче не е подписана от страните, които не се явяват в уречения ден. По-късно черновата, която е била в Лапас, е фалшифицирана с подписа и печата на Андреадаки. Върху фалшификата е поставена и заверка с апостил от съда в Атина.

Фактът, че е налице фалшификат е доказан с графологична експертиза, публикувана от сайта Maritime.bg. От документите в сайта става ясно, че в Гърция се води разследване срещу Лапас и всички лица, съпричастни към този криминален акт.

Корсарите от Държавна сигурност

Разликата между пират и корсар, за който не е чел книги за пирати е, че пиратите работят на свой риск и за своя сметка, а корсарите работят под егидата на някоя държава, която ги крие и защитава ако “нагазят лука”. – разяснява наш читател във Facebook по повод скандала с БАДР.

Точно такъв е случаят с “Булгаргеомин Лтд.”, която се явява чиста проба корсар. Свидетели сме, как едно образувание с неясен юридически статут, но с отчетливи корени в “дълбоката държава” на престъпната комунистическа Държавна сигурност, е подпомагано и защитавано от институциите на съвременна България, член на ЕС и НАТО, в една безпрецедентна криминална пиратска акция в Черно море.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d